Kairos Future Club

Kairos Future, i Stockholm
Pris
15 900 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
Öppen anmälan! se detaljer
Utbildningsform
Öppen utbildning
Språk
Svenska
Pris
15 900 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
Öppen anmälan! se detaljer
Utbildningsform
Öppen utbildning
Språk
Svenska
Få mer information om utbildningen, arrangörerna svarar oftast inom 48h 👍

Kursbeskrivning

Kairos Future Club och dess föregångare Agora nätverken har funnits sedan 2001. Kairos Future är ett kunskapsnätverk för dig som vill ligga steget före och ha koll på de viktigaste omvärldstrenderna och framtidsfrågorna. Vi erbjuder våra medlemmar 6-8 seminarier samt 1-3 föreläsningar per år inom en mängd områden med omvärld och framtid som ledstjärna.

Kommande kursstarter

1 tillgänglig kursstart

Öppen anmälan!

  • Öppen utbildning
  • Stockholm
  • Svenska

Innehåll

En värld utan tillväxt – utopi eller dystopi? (24 februari kl 9.00–11.00)
Tillväxt är något vi tagit för givet i över ett århundrade. Tillväxt är lika med bra, i nationalekonomers och politikers ögon, som sätter människan i centrum. Men i dag utmanas detta tankesätt till viss del av ett holistiskt tankesätt som ifrågasätter om tillväxten verkligen är enbart av godo. Fler och fler akademiker börjar idag prata om ”degrowth” eller ”post-growth”, alltså ett samhälle där tillväxt inte längre automatiskt är något bra, utan något vi måste avvänja oss från. Det är inte självklart att oändlig tillväxt i en ändlig värld är något önskvärt eller ens rimligt.

Välkommen till ett seminarium om framtidsforskning kring en värld utan tillväxt, med hållbarhet och mänskliga värderingar som ledord som ställs mot det antropocena tillväxtperspektivet. Vi utforskar i detta seminarium hur världen efter tillväxten kan se ut – om för- och nackdelar, och om resonemangen kring detta i forskningens värld.

AI-artisten (15 mars kl 15.00–16.30)
Få hade nog trott att robotar skulle kunna skriva böcker och skapa konst långt innan de kan plocka upp i ett stökigt rum, men det är verkligheten vi nu befinner oss i. AI-lösningar för kreativitet med hjälp av neurala nätverk har exploderat under det senaste året, men vad innebär det egentligen? Är detta en revolution för människans kreativitet, eller bara en avancerad form av plagiat? Och vad innebär AI-genererad konst för samhället och kulturen på sikt?

I denna rapport tittar vi närmare på AI för kreativa ändamål, och vilket inflytande de kommer ha på morgondagens samhälle och kultur. Kommer vi snart att kunna läsa romaner och se filmer utformade av AI:n? Kan man ens vara säker på att den här texten skrivits av en människa?

Den tredje webben (13 april kl 11.00–13.00)
Internet är en organism i ständig förändring. På 1990-talet, när tekniken trädde in i vardagsrummet, var det vanliga sättet att interagera med Internet via statiska hemsidor, utan möjlighet att publicera så mycket egen information – något som förändrades med de sociala nätverken och senare sociala media, från mitten av 2000-talet. Web2 blev benämningen på det nya Internet orienterat kring centraliserade plattformar för användargenererat innehåll, såsom Facebook och Youtube. Nu talar många om en tredje webb – det så kallade Web3, som en rörelse bort från de stora techjättarna och mot ett decentraliserat Internet som på sätt och vis kommer att likna 90-talets webb, men med möjlighet att genom blockkedjeteknik och decentraliserade organisationer gör det möjligt för användare att äga och använda sin egen data. Under slutet av 2022 började techjättarna avskeda stora mängder folk, och det blev inte längre självklart att Internet enbart handlar om de största aktörerna.

Detta seminarium handlar om övergången från Web2 till Web3 – hur sannolik den är, när och var den inträffar, och vad det innebär för framtidens digitala medborgare.

Kompetensförsörjning i praktiken (16 maj kl 9.00–11.00)
Kompetensförsörjning förblir högt på agendan för de flesta organisationer idag. Ett stökigare arbetsliv med hybridarbete, digitalisering och nya krav på att lära nytt, jämte en befolkningspyramid som pekar på fler pensionsavgångar och färre unga, gör rekryteringen allt svårare. Hur gör de företag som lyckas, och vilka positiva exempel kan vi se i forskning och omvärldsspaning? Vilka regler och vilken logik gäller för framtidens kompetensförsörjning, och hur gör man för att locka rätt personer i en omtumlande tillvaro?

Välkommen till ett seminarium om kompetensförsörjning i praktiken, där vi utforskar de säkraste satsningarna för att hitta vägen till säkrad kompetens trots mer intensiv konkurrens.  

Vad hände med rymdturismen? (21 september kl 11.00–13.00)
Rymden är framtidens hetaste turistdestination… eller? Ännu är det förbehållet endast de rikaste och mäktigaste att besöka rymden genom privata företag, människor som Jeff Bezos och Elon Musk, men visionen att göra rymdresorna mer tillgängliga består. Hajpen var stor för några år sedan, med svenska aktörer som siktade på rymdturism från Kiruna och stora internationella aktörer som självsäkert talade om rymdturism i närtid. Idag verkar detta ligga längre i framtiden, med mer akuta frågor för såväl besöksnäringen som för resorna i allmänhet, med geopolitiska spänningar som gör planeten Jorden mindre tillgänglig än den varit på länge.

Den här rapporten ämnar att lyfta blicken på några decenniers sikt. Är rymdturismen realistisk, kan vi vänta oss att konkurrera med raketerna – eller blir hållbarhetsfrågor och mer jordnära prioriteringar dödsstöten för den privata rymdindustrin?

Framtidens monster (24 oktober kl 9.00–11.00)
”Den gamla världen är döende, den nya tar tid, och i denna kontrast träder monstren fram.” sade Antonio Gramsci på det tidiga 1900-talet. Stora och breda förändringar gör något med människans psyke, och vi ser det reflekteras i vad vi är rädda för. Människans oro reflekteras i symboler, och vi kan förstå mycket om vad en kultur är rädd för genom hur de illustrerar hot och oro i konst och litteratur. Kanske är litteraturens monster en nyckel till att förstå vad vi egentligen är rädda för.

Den här rapporten handlar om framtidens och samtidens monster, både bildligt och bokstavligt. Hur förändras människans skräck i en tid av skiftande värderingar, hur ser vi det reflekteras i kulturen, och vad innebär det för de samhällsbyggare som måste hantera en allt oroligare befolkning?

Friskvård för själen (24 november kl 9.00–11.00)
Psykisk hälsa angår oss alla, och medvetenheten ökar både på det privata planet och i arbetslivet för att vård om sinnet och själen alltmer blir en nödvändighet i ett stressfyllt, digitaliserat, och alltmer gränslöst liv. Men vem kommer ta ansvaret för människans psykiska välmående i framtiden? Blir det arbetsgivaren, sjukvården, individen, eller någon annan? Kan man ens ”ta ansvar” för det psykiska välmåendet, eller handlar det snarare om mening och sociala sammanhang? Hur gör vi för att se till att morgondagens medborgare och medarbetare faktiskt mår bra?

Välkommen till ett seminarium om kanske den mest akuta hälsofrågan i framtidens samhälle.

What's on 2024? (höst/vinter 2023)
Varmt välkommen till en trendspaning som ger en inblick i vilka omvärldstrender som kommer att dominera kommande år. Insikterna tas fram genom global research och vi kartlägger allt från de stora megatrenderna till de små tendenserna.

Intresseanmälan

Beställ information

Fyll i formuläret för att få mer information om Kairos Future Club, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Kairos Future
Västra Järnvägsgatan 3
111 64 Stockholm

Kairos Future är norra Europas ledande företag inom gränslandet framtid/strategi. Inom ramen för Kairos Academy erbjuder vi Nordens största utbud av öppna utbildningar i omvärldsanalys och framtidsstrategi. Vi erbjuder också skräddarsydda utbildningar för ditt företag och din organisations behov. ...

Läs mer om Kairos Future och visa alla utbildningar.

Highlights