Kursbeskrivning

Utbildningen Certifierad informationsarkitekt lär dig beskriva, analysera och förbättra verksamhetens hantering av information.
Vår värld är idag till stor del digitaliserad och allt fler verksamheter inser att förståelig, kvalitativ och tillgänglig information är nyckeln till både en effektiv verksamhet och att kunna agera snabbt på nya affärsmöjligheter. Ändå är informationshantering något som ofta inte hanteras som den kritiska resurs den är. Informationsarkitekten spelar därför en allt viktigare roll för att göra informationen tillgänglig och användbar för de behov verksamheten har idag och framåt.
Kommande kursstarter
Med denna utbildning får du
- Ökad kunskap i att kartlägga och analysera informationsstrukturer och informationsberoenden
- Ökad kunskap i att designa informationsstrukturer och informationsberoenden för en hållbar och förändringsbar verksamhet
- Förståelse för vilka krav som ställs på verksamhetens informationshantering utifrån nya ökande krav på digitalisering, automatisering och regelefterlevnad
Övrigt
Tre avsnitt äger rum i våra lokaler, i centrala Stockholm, och tre avsnitt på internat. Under de dagar som är på internat kommer vi även fortsätta med kvällspass om ca 1-2h per tillfälle.
Eventuell kostnad för övernattning ingår ej i kursavgiften. I priset ingår kursdokumentation, lunch, kaffe och middag vid eventuella kvällspass.
Målgrupp
Certifierad informationsarkitekt riktar sig till dig som i din yrkesroll upplever att din verksamhet har svårt att hantera sin informationsresurs på ett effektivt sätt.
Exempelvis till dig som är verksam som:
- Informationsarkitekt
- Informationsmodellerare
- Enterprise-arkitekt/Verksamhetsarkitekt
- IT-arkitekt
- Data scientists
- Systemutvecklare
- Verksamhetsutvecklare
- Business analyst/Kravhanterare
- Data steward
- Business Intelligence-arkitekt
Kursinnehåll
Block 1
- Introduktion till informationsarkitektur
- Informationsmodellering – Grunder i hantverket
- Uppgiftsbeskrivning av hemuppgift 1 - Informationsmodellering
Block 2
- Analysera hur verksamheten och dess förmågor idag hanterar sin information
- Gruppera och analysera information
- Identifiera och sammanställa åtgärder för förbättrad informationshantering
- Designa morgondagens informationshantering och informationsgränssnitt
- Uppgiftsbeskrivning av hemuppgift 2 - Informationsanalys
Block 3
- Informationsarkitektens roll, arbete och sammanhang
- Informationsarkitektur och Data Governance
- Informationsarkitektur och informationssäkerhet
- Grafisk gestaltning av våra modeller
- Fördjupad informationsmodellering - Modellmönster
- Uppgiftsbeskrivning av hemuppgift 3 - Handlingsplan
Block 4
- Informationsarkitekturens roll vid verksamhets- och IT-utveckling (t.ex. vid kravarbete och utvärdering av system)
- Modeller, Arkitektens redskap - Att arbeta fram, förvalta och använda
- Applikationsplanering och IT-arkitektur
- Fördjupad informationsmodellering - Tillståndsdiagram
Block 5
- Presentation av hemuppgift 3 - Handlingsplan
- Fördjupad informationsmodellering - Modellmönster
- Informationsarkitektur och Business Intelligence
- Kurssammanfattning
Block 6
- Tenta
- Informationsarkitekturens koppling till Artificiell intelligens (AI)
- Avslutande grupparbete
- Examinationsceremoni
Kursledare
Mathias Lindkvist, IRM, informationsarkitekt, utbildare och konsult. Mathias har lång erfarenhet av företagsövergripande informationsarkitekturfrågor. Han har även stor erfarenhet av kravställning och informationsmodellering i systemutveckling, integration och Data-Warehouse projekt. Han brinner för att analysera, visualisera och kommunicera ett företags informationsbehov för att i slutändan effektivisera den totala informationsförsörjningen.
Pia-Lina Andersson, IRM, informationsarkitekt med stor teknisk förståelse och som kan översätta affärskrav i tekniska termer till en användarvänlig lösning. Hennes erfarenhet av data och informationsanalys sträcker sig från verksamhetskunskap till värdeskapande BI-lösningar för beslutsstöd, rapportering och analys, via praktiskt arbete som redovisningsekonom, controller, datamodellerare och hantering av master- och metadata, integrering och säkerhet.
Lars Gunnarsson, IRM, är informationsarkitekt, utbildare och konsult. Han har många års erfarenhet av arbete med informationsmodellering i syfte att skapa förståelse och struktur kring verksamheters informationsbehov, både kopplat till verksamhetsutveckling och till kravställning. Lars har en bakgrund inom krav- och testledning.
Intresseanmälan
Dataföreningen Kompetens är Dataföreningen i Sveriges utbildningsbolag för kompetensutveckling inom IT-arkitektur, verksamhetsledning, objektledning och informationssäkerhet.Vårt utbud är inriktat på högre vidareutbildning med kompetensutvecklingssteg som ger en påtaglig verksamhetsnytta och tydliga karriärsteg. Vi erbjuder såväl uppdateringar inom aktuella spetsområden som fördjupningar...
Läs mer om Dataföreningen Kompetens och visa alla utbildningar.