Visa utbildning.se som: Mobil

Chefen och den psykiska ohälsan

Chefshuset
Kort om utbildningen
3 timmar
3 450 SEK exkl. moms
Nästa tillfälle: 2021-05-05 - Stockholm
Stockholm
Öppen utbildning
Kommande starter
Stockholm
3 450 SEK
2021-05-05

Stockholm
3 450 SEK
2021-11-29

Kursbeskrivning

Chefen som kravställare och medmänniska

Som chef kommer du att behöva leda personer med stress- och utmattningsproblematik, depression, ångest, bipolaritet eller som har någon form av neuropsykiatriska funktionsvariationer som autism och adhd – idag eller i framtiden. Då är det en sann chefsutmaning och svår balansgång att å ena sidan vara förstående och stötta, men att också kunna tillrättalägga och ställa krav på arbetsprestation. 

Chefsrollen idag kräver viss kunskap om psykisk ohälsa, då runt en miljon svenskar i arbetsför ålder drabbas varje år. Sjukfrånvaron kostar, men lägre produktivitet medför en ännu större ekonomisk belastning för våra verksamheter. Och dessutom är det enligt lagkrav chefens uppgift att både förebygga och rehabilitera arbetsrelaterad psykisk ohälsa.

Medarbetare med psykiatriska diagnoser eller ”tillstånd” kan ha många och olika symptom. Med mer kunskap blir det lättare för oss chefer att förstå vad en medarbetares ibland oväntade beteende beror på, och att hantera situationer som uppstår.

Hur påverkar COVID-19 denna utbildning?

Vi på utbildning.se är övertygade om att kunskap driver människor och organisationer framåt. Det gör även de arrangörer vi samarbetar med.
Många utbildningar ställs exempelvis om från klassrums- till distansutbildning.

För att ta reda på om en utbildning påverkas med anledning av COVID-19, kontakta gärna arrangören.

Målgrupp


Chefen och den psykiska ohälsan
vänder sig till dig som har chef- och personalansvar samt till dig som arbetar inom HR.  Kursen har maximalt 16 deltagare.

Programinnehåll

Kursens mål

Under kortkursen ger Magnus Adell – leg psykolog och leg psykoterapeut med kognitiv beteendeterapeutisk inriktning – en introduktion till stress- och utmattningsproblematik samt psykiatriska diagnoser och "tillstånd", samt guidning till hur du som chef på bästa sätt kan leda, ställa krav och samtidigt vara en god medmänniska.

Innehåll

  • Beteenden och symptom som karaktäriserar stressrelaterad psykisk ohälsa.
  • Stress, prestation och återhämtning samt utmattningsprocessen.
  • Beteenden och symptom som karaktäriserar depression, ångest, bipolaritet, ADHD och autism/Asperger.
  • Hur leda medarbetare stress- och utmattningsproblematik eller annan psykisk ohälsa
  • Chefens förebyggande och rehabiliterande insatser vid psykisk ohälsa på arbetet
  • Kommunikation vid psykisk ohälsa

Upplägg

Upplägg och metodik

3 timmar, kl 09.00–12.00.

Under kursen varvar vi teori med interaktivitet och korta praktiska övningar. Kursen ska kunna omsättas till praktisk nytta omedelbart i chefsvardagen. Kursledaren har lång erfarenhet som chef- och ledarutvecklare och har lång erfarenhet som chef.

Tid & plats

Datum
5 maj 2021 kl 09.00-12.00
29 november 2021 kl 09.00-12.00

Vi eventuellt behov kommer kursen utföras digital.

Plats

Chefshuset, Nybrogatan 58, Stockholm

Som chef eller arbetsledare har ditt behov av stöd, ny kunskap och erfarenhetsutbyte aldrig varit större än just nu. Men på grund av sjukdom, karantän, stängda skolor eller förskolor, restriktioner från arbetsgivaren eller andra skäl kan du när som helst få förhinder. Låt inte det hindra dig från att planera in det stöd och den utveckling du behöver.

Givet den enormt stora osäkerhet som Corona medför för chefer och arbetsledare både på kort och lång sikt erbjuder Chefshuset från och med den 1 mars 2020 kostnadsfri om- och avbokning fram till dagen innan kursstart för alla nya kursbokningar.

Vid förhinder är vår förhoppning självklart att du bokar om dig till ett senare kurstillfälle, men möjligheten att boka av erbjuds också. Beslutet är ditt.

Investering

Pris

3 450 SEK exklusive moms. Frukost, förmiddagsfika samt material ingår. För dem som vill stanna kvar efter seminariet bjuder vi på lunchsallad.

Kursledare

Kursledare är Magnus Adell som är leg psykolog och leg psykoterapeut med kognitiv beteendeterapeutisk inriktning, och verksam som organisationspsykolog. 

Läs gärna mer om Magnus på Chefshusets hemsida.

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om Chefen och den psykiska ohälsan, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

Recensioner

Snittbetyg: 4,8

Baseras på 4 recensioner.

Monika Perunicic Joksic, Salems kommun, Driftchef, Fastighetsenheten
(5)
Kursen "chefen och psykisk ohälsa" har hjälpt mig att hitta verktyg i det mentala, att vi är olika med eller utan "stämplade" diagnoser, och att vi tål olika mycket. Jag tror att verktygen på sikt kommer att hjälpa mig att bli bättre på ett personligt plan att förstå mina medarbetare och tolka signaler.
Karin
(4)
Jag tycker att när vi hade så kort tid på oss och ämnet var så stort att man skulle lägga mindre focus på stress och mer på de psykiska diagnoserna
Ulrika Blumfelds, Ersta Äldreomsorg, Verksamhetschef
(5)
Kursen gav brett underlag och chefsgrepp om hur man kan möta medarbetare med psykisk ohälsa på ett konstruktivt vis. Samt möjlighet att få kunskap om olika typer av psykisk ohälsa på ett generellt plan.

Chefshuset

Chefshuset

Chefshuset – Goda ledare är lösningen på allt

I 2003 lanserade jag mitt första chefsprogram (Ny som chef) och efter tio år som chef och vd på tidningen Chef öppnade jag Chefshuset år 2011. Med övertygelsen att goda ledare är lösningen på allt vill vi bidra till att...


Läs mer om Chefshuset och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter

Chefshuset

Nybrogatan 58
11440 Stockholm

 Visa telefonnummer

Intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Chefen och den psykiska ohälsan från Chefshuset, fyll i dina uppgifter:

Recensioner
Kursrecensioner
(4,8)
Baseras på 4 recensioner.
Läs recensioner
Arrangörsrecensioner
(4,8)
Baseras på 65 recensioner.
Alla recensioner för arrangören

Liknande utbildningar