Visa utbildning.se som: Mobil

Leda utan att vara chef

Chefshuset
Kort om utbildningen
2 dagar
12 700 SEK exkl. moms
Nästa tillfälle: 2021-04-28 - Stockholm
Stockholm
Öppen utbildning
Kommande starter
Stockholm
12 700 SEK
2021-04-28

Stockholm
12 700 SEK
2021-06-01

Stockholm
12 700 SEK
2021-09-01

Stockholm
12 700 SEK
2021-10-06

Kursbeskrivning

En allt vanligare, men svår ledarroll

Uppdraget att leda kollegor utan att ha en formell chefsbefattning blir allt vanligare. Det är en mycket viktig men inte helt enkel roll. Är du teamledare, projektledare, arbetsledare, processägare eller har du en annan ledarroll utan formellt chefsmandat så blir din förmåga att leda helt avgörande.

Under två decennier har vi jobbat med, utvecklat och gett stöd till ledare som formellt inte är chefer. Praktiska ledarskapsverktyg är nödvändiga, men det finns något som är ännu viktigare för att den som leder utan att vara chef ska lyckas med sitt uppdrag. Den här kursen innehåller båda delarna:

 • Praktiska ledarskapsverktyg: Att få hjulen att rulla utan befogenheter och makt, samt
 • Stöd att skapa tydlighet i uppdraget: Att vara tydlig i ett otydligt uppdrag.

Att motivera och engagera kollegor som inte måste, att vilja göra ett bra jobb för dig kräver sitt. Men förmågan att också se och arbeta med dina övriga intressenter är avgörande för att du ska lyckas. Det kan vara din chef och andra personer i organisationen som du medvetet behöver förhålla dig till för att kunna utföra ditt jobb. Ledarrollen handlar mycket om att våga. Våga lämna gruppen, ta tag i konflikter, snacka om det som inte fungerar eller att stå på arbetsgivarens sida. Genom ny kunskap och tydlighet i uppdraget bygger du ditt mod som ledare på bästa sätt.

På den här kursen lär du dig att förstå ledarskapets grunder, skillnaden mellan ledarskap och chefskap och hur du bygger goda relationer. Du får praktiska ledarskapsverktyg som du omedelbart kan omsätta i vardagen. Genom ny kunskap och nya verktyg ger vi dig förutsättningarna för att lyckas med ditt uppdrag och att känna större trygghet i din roll.

Hur påverkar COVID-19 denna utbildning?

Vi på utbildning.se är övertygade om att kunskap driver människor och organisationer framåt. Det gör även de arrangörer vi samarbetar med.
Många utbildningar ställs exempelvis om från klassrums- till distansutbildning.

För att ta reda på om en utbildning påverkas med anledning av COVID-19, kontakta gärna arrangören.

Målgrupp


Leda utan att vara chef vänder sig till dig som har uppdraget att leda andra utan att formellt vara chef. Du är exempelvis projektledare, teamledare, arbetslagsledare, gruppledare, förändringsledare, processledare, samordnare, koordinator, funktionsansvarig, eller du har från och till rollen som ställföreträdande chef. Kursen har maximalt 16 deltagare. 

Programinnehåll

Programmets mål

Programmets mål är att du ska få

 • ökad insikt och förståelse för rollen och uppdraget
 • ökad förståelse för konsten att motivera och skapa engagemang för uppgiften hos andra människor
 • kunskap och konkreta verktyg för att påverka och leda människor utan formellt chefsmandat.

Innehåll

 • Ledarskapets grunder.
 • Rollen och uppdraget: Mitt ansvar, uppgifter och befogenheter.
 • Från en i gänget till att leda gruppen.
 • Kartläggning och genomgång av rollens intressenter; kollegor, chefer och andra personer i organisationen.
 • Att planera, följa upp och prioritera.
 • Effektiva ledningsverktyg för att motivera och engagera människor till att lösa uppgiften:
  - Situationsanpassad i mötet med människor.
  - Kommunicera genomtänkt.
  - Coachande förhållningssätt.
  - Positiv och negativ feedback.
  - Konflikthantering.
  - Att leda förändring – förankra och få med dig gruppen.

Upplägg

Upplägg och metodik

2 dagar 09.00–17.00

Genom att varva teori med praktiska övningar kopplade till din vardag ska du kunna omsätta programmet till praktisk nytta genast när du kommer tillbaka till jobbet. Vi ser reflektion och erfarenhetsutbyte mellan deltagarna som en viktig del av pedagogiken. Programledarnas egna långa chefs- och ledarerfarenheter är en viktig tillgång i kursen. 

Tid & plats


Datum

28-29 april 2021
1-2 juni 2021
1-2 september 2021
6-7 oktober 2021
11-12 november 2021

Plats

Chefshuset, Nybrogatan 58, Stockholm.

Som chef eller arbetsledare har ditt behov av stöd, ny kunskap och erfarenhetsutbyte aldrig varit större än just nu. Men på grund av sjukdom, karantän, stängda skolor eller förskolor, restriktioner från arbetsgivaren eller andra skäl kan du när som helst få förhinder. Låt inte det hindra dig från att planera in det stöd och den utveckling du behöver.

Givet den enormt stora osäkerhet som Corona medför för chefer och arbetsledare både på kort och lång sikt erbjuder Chefshuset från och med den 1 mars 2020 kostnadsfri om- och avbokning fram till dagen innan kursstart för alla nya kursbokningar.

Vid förhinder är vår förhoppning självklart att du bokar om dig till ett senare kurstillfälle, men möjligheten att boka av erbjuds också. Beslutet är ditt.

Investering

Pris

12 700 SEK exklusive moms. I priset ingår utbildningsmaterial, lunch och fika.

Kursledare

Våra kursledare är alla mycket erfarna inom chef- och ledarutveckling, och de har dessutom själva långa erfarenheter som chefer. Flera av dem har belönats med prestigefyllda priser för sina chefskap.

Kursledare för Leda utan att vara chef  

Lars Gustafsson

Lars har fått utmärkelser och mycket uppmärksamhet för såväl sitt ledarskap som det kvalitetsarbete han har varit med och drivit som chef och konsult. De senaste tio åren har Lars arbetat på heltid som föreläsare, utbildare och konsult med fokus på att utveckla medarbetarskap, ledarskap och organisation

Eva Söderlind

Eva tilldelades av tidningen Chef år 2000 priset Årets Chef för sitt ledarskap på Ericsson Business Consulting. Eva har arbetat med ledarskapsutveckling som kursledare, rådgivare, coach, handledare och föreläsare sen 2001. 

Läs gärna mer om kurseledarna på Chefshusets hemsida.

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om Leda utan att vara chef, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

Recensioner

Snittbetyg: 4,9

Baseras på 14 recensioner.

Christine Magnusson, Bayer AB, Clinical Trial Support Manager
(5)
Jag tycker att kursen var mycket givande. Den gav mig många nya infallsvinklar och tips som jag kunnat ta med mig till mitt dagliga arbete. Kursledaren Eva var duktig på att få oss deltagare engagerade och höll i en lagom blandning av diskussion och föreläsning. Nu tipsar jag mina kollegor om kursen så ni får säkert träffa fler från min arbetspl...
Visa mer
Gunilla Lundqvist, Boliden Commercial AB, Central Planner Copper
(5)
För mig var kursen perfekt. Tiden flög iväg, med mycket bra kursledare. Gruppen var lagom stor, och alla fick sin tid, vilket också ledde till intressanta diskussioner och frågeställningar. Många ”aha-upplevelser” och ”jag-är-inte-ensam!”. I bagaget hem både användbara verktyg för framtiden men också ett stärkt självförtroende. Jag trodde det sk...
Visa mer
Karin Bentley, Mycronic AB, CMT Assistant
(5)
Äntligen en kursledare som kan sätta sig in i min situation på min arbetsplats och få mig att inse hur viktigt det är att jag i min position agerar rätt i olika arbetssituationer. Hon fångar upp det som man kan tycka är självklart på arbetsplatsen på ett oerhört lysande och brilliant sätt. Genom denna plötsliga insikt får man sig en tankeställar...
Visa mer

Chefshuset

Chefshuset – Goda ledare är lösningen på allt

I 2003 lanserade jag mitt första chefsprogram (Ny som chef) och efter tio år som chef och vd på tidningen Chef öppnade jag Chefshuset år 2011. Med övertygelsen att goda ledare är lösningen på allt vill vi bidra till att...


Läs mer om Chefshuset och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter

Chefshuset

Nybrogatan 58
11440 Stockholm

 Visa telefonnummer

Recensioner
Kursrecensioner
(4,9)
Baseras på 14 recensioner.
Läs recensioner
Arrangörsrecensioner
(4,8)
Baseras på 65 recensioner.
Alla recensioner för arrangören
Intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Leda utan att vara chef från Chefshuset, fyll i dina uppgifter:

Liknande utbildningar