Visa utbildning.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas din utbildning? Vi samlar artiklar kring coronaviruset och utbildning samt tips för dig som ska söka utbildning. Läs mer här.

Visar 1-14 av 14 träffar
 

Vad innebär styr och reglerteknik?

Styr- och reglerteknik kan beröra många olika branscher och utesluter varken kontor eller industri i sin omfattning. Styr- respektive reglerteknik innefattar olika typer av processer som kylningen i ventilation, i rör och i vattentillförseln till byggnader. Det används även inom olika transportslag som tåg och spännande nog också i rymdfärjor.

Styrteknik

Styrtekniken är ett system som styrs av olika signaler, oftast av eller på. Det låter systemet veta att just nu behövs det luft, vatten eller någon annan form av funktion. I vårt moderna samhälle är denna teknik allt mer digitaliserad. Förr använde maskinerna ett relä dvs. en apparatur som öppnar och stänger tillförseln av el i en elektrisk krets. Idag är det betydligt mer sannolikt att detta styrs av en dator eller via PLC-programmering (Programmable Logic Controller).

Detta gör att det idag är allt svårare att urskilja styrteknik från reglerteknik.

Reglerteknik

Reglerteknik är till för att sätta ramarna för vad ett visst system ska kunna göra, och vilka funktioner det ska kunna utföra. Oftast används detta inom industrin men det är inte ovanligt inom medicin, ekonomi och helt andra branscher där olika system behöver styras efter specifika regleringssystem.

Utbildning inom styr och reglerteknik

På området styr- och reglerteknik ligger fokus främst kring följande: ventilation och värmesystem, VVS och kylsystem, industriell automation samt PLC-programmering. Det som är entydigt med de flesta kurserna är dess specialisering kring ett visst ämne. Det finns några undantag som låter dig förstå styr- och reglerteknik från grunden, men generellt gäller någon form av specialisering. Beroende på vad som gås igenom kan en PLC-programmeringskurs också ses som mer övergripande än många andra eftersom kunskaperna därifrån direkt kan tillämpas inom andra relevanta branscher. Specialisera dig eller skaffa dig ett större omfång, valet är ditt!

Innehåll i styr- och reglerteknikutbildningar

Som du säkert förstår varierar innehållet i kurserna ganska mycket baserat helt och hållet på vad du är intresserad av att vidareutbilda dig inom.

Men nedan har vi försökt samla några av de mest essentiella punkterna du kan få med dig när du går en utbildning inom styr- och reglerteknik.

  • Allmänt om reglering, vanliga begrepp och termer.
  • Styrteknikens utveckling och dess roll i samhället.
  • PC-baserade utvecklingsverktyg för PLC-system.
  • Manuellstyrning och dess reglering.
  • Programmeringsmetoder – vilken ska du använda?
  • Dataöverföring inom PLC-system.
  • Allmänt om multivariabla reglersystem: kvot-, kaskadreglering, framkoppling samt parameterstyrning.
  • Reglerverkan.

Detta för att nämna några av många olika unika kunskaper som du kan få med dig efter avslutad utbildning. Sätt dina egna regler och styr över din egen framtid.

Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Jämför utbildningar
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!
Reportage
Kraftfullt samarbete mellan Bilf...

För att samordna utbildningar för 200 personer utspridda på olika orter krävs en stabil och pålitlig utbildningsleverantör. Det vet Ulla Augustsson, utbildningsplanerare på industrikoncernen Bilfinger, som sedan tre år tillbaka har ett nära samarbete med Teknikutbildarna.

Läs mer
Ia Odell Balkeståhl – Diplomerad...

"Jag hade aldrig kunnat jobba med det jag gör om jag inte gått BFAB:s kurs Diplomerad Byggprojektledare". Det menar Ia Odell Balkeståhl, projektledare och fastighetsansvarig på Bällstaudde Projektutveckling AB.

Läs mer
Teknologisk Institut

”Nu kan jag se och lösa problem jag tidigare inte ens visste fanns. Mitt arbete har blivit effektivare och mycket roligare!" berättar Timmy Rudegran.

Läs mer
Kvalificerad fastighetsförvaltni...

Kursen Kvalificerad fastighets-förvaltning hos BFAB (STF) hjälpte Karolin att förstå sin nya roll – och hon ser positiva effekter redan nu. Hon tror även att hennes framtida karriär kan gynnas av kursen. 

Läs mer