Lift- och kranförarutbildningar

Utbildning för dig som vill nå skyarna

Vi lever i ett samhälle där pulsen är hög. Inom många yrken ställs höga krav på de anställda i form av tidspress och kostnadseffektivitet. När stora maskiner är involverade, kan din liftutbildning utgöra skillnaden mellan liv och död.
Visar 1-21 av 21 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
  • = Ackrediterad utbildning enligt ID06
Visar 1-21 av 21 träffar

Mer om Lift- och kranförarutbildningar

En kranförare arbetar med att lasta, lossa och hantera olika sorters gods – ett arbete som kräver koncentration och koordinationsförmåga. Som kranförare kan man ha byggen, industrier eller hamnar som arbetsplatser. Man kan också vara anställd på ett företag som hyr ut kranar.kranförarutbildning

Olika kranar har olika användningsområden. Tornkranarna är antingen fasta eller spårbundna och med dessa flyttar kranförarna arbetsmaterial och annat tungt gods. Vanligtvis manövrerar man kranarna från en eller två hytter uppe i krantornet, men de kan också fjärrstyras från marken.

Hamnkranen lastar och lossar fartyg. Kranen står antingen fast på fartygen, eller så flyttas de längs spår i kajen. Vissa kranar är inte spårbundna utan har hjul. Beroende på vad kranen ska användas till förses den med olika lyftanordningar. Kranförarna kan till exempel lyfta hela containrar, använda gripskopa för sand och spannmål eller grip för exempelvis timmer. Man kan även använda magneter för att lyfta och lossa skrot.

Mobilkranar är en annan variant. Kranföraren manövrerar mobilkranen från förarhytten eller med fjärrstyrning. Denna typ av kran används i stor utsträckning och blir allt vanligare i hamnar. Resor och arbete på annan ort är vanligt för kranförare av mobilkranar.

Inom industrin används också traverser. Det är en slags kran som löper på räls på balkar. Kranförarna manövrerar traverser från en hytt högt över golvet eller från marken med radiostyrning.

Att arbeta som kranförare

Industrin kombinerar ofta arbetet som kranförare med andra arbetsuppgifter. Som kranförare är man ensam i förarhytten, men kommunicerar via kommunikationsradion med arbetskamrater på bygget, fartygen eller marken. Arbetskamraterna kopplar av och på lasten, samt ger instruktioner till kranföraren om var lasten ska. I kranförarens arbetsuppgifter kan även översyn och lättare underhåll av kranen ingå.

Kranförare kan även kallas för maskinförare. Maskinförare är ett samlingsnamn för de som arbetar med jordförflyttningsmaskiner, som t.ex. grävmaskinger, hjullastare och kranar. Vanligt är att man behärskar flera maskiner för att ha ett brett arbetsområde.  

Utbildning till kranförare

Grundutbildningen till maskinförare kan man få redan under gymnasiet, på Bygg- och anläggningsprogrammet. Kranförare kan även utbildas på arbetsplatsen.

För att få arbeta som kranförare krävs ett yrkesbevis. För att få ett sådant krävs praktik som kranförare i ett stort antal timmar efter utbildningen.

Vill man arbeta som kranförare finns vissa saker man bör tänka på först. Man får inte vara rädd för höjder. Ibland krävs att man arbetar på annan ort och även skift- natt och helgarbete kan förekomma. Koncentration, god syn, hörsel och koordinationsförmåga är bra egenskaper. Sist men inte minst bör man ha ett intresse för teknik, då man som kranförare har ansvar för kranens funktion.

Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Jämför utbildningar
Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨
Reportage
”En bra arbetsmiljö går hand i h...

Att en god arbetsmiljö är viktigt är något de flesta idag skriva under på. Däremot är det kanske inte alltid lika solklart vad som egentligen utgör en god arbetsmiljö, hur man uppnår en sådan samt varför man egentligen ska göra det.

Läs mer
En bra utbildningspartner helt e...

– Jag upplever JA Kompetens som väldigt professionella och lätta att samarbeta med, berättar Henrik Nilsson, Kompetensutvecklare på K-rauta Sverige.

Läs mer