Visar 1-25 av 81 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-25 av 81 träffar
1
2
3
4

Om bokföring

Bokföring innebär att löpande hålla koll på företaget genom att skriva ner alla ekonomiska händelser. För det mesta sker det med hjälp av ett bokföringsprogram i datorn, även om manuell bokföring är fullt tillåtet, och faktiskt kan vara en bra början för det nystartade mindre företaget. Huvudsaken är att det finns ett ordnat system, där alla affärshändelser registreras. Exempel på affärshändelser är faktureringar, inköp, försäljningar och löneutbetalningar. Aktiebolag, ekonomiska föreningar, handelsbolag och privatpersoner som driver enskild firma är skyldiga att bokföra. Syftet med bokföringen är att kunna styra företaget i rätt riktning. Men bokföringen sker även för Skatteverkets skull, när du exempelvis ska redovisa moms, och för bankens skull, då du vill låna pengar för företagets räkning. Bokföringsskyldigheten innebär bland annat att det ska finnas verifikationer för alla poster i redovisningen. Det kan vara skriftliga handlingar såsom fakturor och kvitton, eller elektroniska uppgifter, exempelvis erhållna via e-post. Dessutom måste räkenskapsinformationen arkiveras under minst sju år, och du måste vid räkenskapsårets slut upprätta årsbokslut eller årsredovisning.

bokföringskurs onlineFör vem passar en bokföringskurs på distans/online?

Att lära sig grunderna i bokföring lämpar sig för den som nyligen startat eget företag, eller som kommer att ha hand om ett företags ekonomi, alternativt assistera den som har huvudansvaret. Det är stor skillnad på att lära sig bokföring på egen hand och att använda sig av den expertishjälp som en kurs kan erbjuda. Du kan direkt få svar på dina frågor, och lita på att du lär dig grunderna i bokföring på rätt sätt, så att du slipper korrigera en invand felaktig rutin i efterhand. En bokföringskurs på distans/online är också en bra investering eftersom du slipper få problem senare, exempelvis när du ska deklarera. Det finns flera fördelar med att gå en kurs på distans/ online. Den mest uppenbara är att du sparar tid då du inte behöver räkna in resväg till skolan i din planering. Dessutom kan du delta även om du känner dig krasslig. En kurs på distans/online passar även dig som har barn som behöver passas, eller som bor långt bort från utbildningsplatsen. En bokföringskurs lämpar sig för dig som arbetar på ekonomiavdelning, redovisningsbyrå, revisionsbyrå, eller för dig som är egenföretagare. Du kan styra din studietid själv, och ofta kan du även välja tempo.

Vad kan man få lära sig?

Under en bokföringskurs får du lära dig allt du behöver veta för att själv eller i en assisterande roll kunna sköta bokföringen åt ditt eget eller någon annans företag. Det kan exempelvis vara hur affärshändelser registreras löpande, hur resultat rapporteras och hur årsbokslutet ska gå till. Du får lära dig vad som menas med dubbel bokföring, vad som ska bokföras och när och hur du överför balans- och resultaträkningen till deklarationen. Dessutom kan du få lära dig hur skattedeklarationen ska fyllas i och hur momsredovisning går till. Bokföringslagen diskuteras vanligen ingående, så att du får koll på reglerna som gäller och hur de tillämpas i verkligheten. En bokföringskurs kan också ta upp grundläggande ekonomiska begrepp, ekonomiska rapporter och hur du använder ett bokföringsprogram. Kurser finns både på grundnivå, där inga förkunskaper krävs, och avancerad nivå, där du bör ha koll på grunderna i bokföring på förhand. Allmänna kunskaper om affärsverksamhet skadar förstås inte, men huvudsaken är att du är redo att lära dig, och att du vågar ställa frågor. När du väl lärt dig bokföring kommer du vara glad att du gjorde det, då du kommer ha stor nytta av det i framtiden.

Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Jämför utbildningar
Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨
Reportage
Ekonomiassistent med löneadminis...

Anna Schenk gick kursen Ekonomiassistent med löneadministration. Hon rekommenderar kvällskursen för dem som vill jobba inom ekonomi och vill ha en bra grund att stå på. 

Läs mer