Ekonomiassistent med löneadministration – Påhlmans Handelsinstitut


ekonomiassistentAnna Schenk, 37 år:

”För mig var det viktigt att på papper kunna visa
för potentiella arbetsgivare att jag kan ekonomi”

Anna Schenk jobbar som konsult på ett stort telekomföretag med Academic Work som sin arbetsgivare sedan januari 2014. Förra året blev hon varslad, och i sitt sökande efter ett nytt jobb upptäckte hon att arbetsgivarna ofta efterfrågade breda kunskaper i ekonomi, bland annat bokföring.

- Jag har mest jobbat inom kundreskontra och för att bredda mig sökte jag kursen Ekonomiassistent med löneadministration hos Påhlmans, berättar Anna. Den är uppdelad i en bokföringskurs, en bokslutskurs och en löneadministratörskurs. Jag har en kompis som gick kursen på dagtid för några år sedan och hon var jättenöjd.


Gick kvällskurs i jakt på jobb

Anna valde att läsa kursen på kvällstid. Det passade henne utmärkt under tiden som hon var på jakt efter ett nytt jobb.

- Jag valde att gå kvällskursen utifall att jag skulle få ett nytt arbete, vilket jag också fick innan jag började kursen, berättar hon. Jag hade tur som fick ett arbete så fort, men valde ändå att fortsätta kursen för att få papper på vad jag kan. För mig är det en säkerhet att känna att ”jag kan det här”.

Idag konsultar Anna som Fakturaadministratör och fakturerar för fast telefoni och bredband till företag, samtidigt som hon går kvällskursen hos Påhlmans Handelsinstitut.

- De säger att man inte är fullärd förrän man jobbat på min avdelning i minst 2 år, berättar Anna. Jag lär mig nya saker varje dag på den nya arbetsplatsen. Ibland är det jobbigt att gå en kvällskurs samtidigt, men det är helt klart värt det! I jobbet krävs förståelse för ekonomi och hur allt hänger ihop, de grundkunskaperna har jag fått med mig från kvällskursen. Ett exempel kan vara att en kund vill att vi ska fakturera om för att adressen är fel. Då vet jag att om bara organisationsnummer och företagsnamnet är okej så spelar det ingen roll att adressen är fel, utan de ska kunna lägga in fakturan i deras ekonomisystem ändå. För bokföringen är organisationsnumret och företagsnamnet det viktiga, och att momsen står med.

Fantastiska lärare

Kursen ”Ekonomiassistent med löneadministration” är uppdelad i tre delar: bokföring, bokslut och löneadministration. Den första veckan gick de även igenom företagsekonomi. Just nu läser Anna den avslutande delen löneadministration där det ingår både grupparbeten, enskilda arbeten och uppgifter i datasal. Främst är hon nöjd med lärarna som leder de olika kurserna.

- Susanne som vi hade i bokföring och bokslut har varit så himla bra, berättar Anna. Hon är engagerad och duktig på att förklara och får oss elever att tycka ämnena är kul. Hennes passion för ämnet har hon visat med hela sin kropp och själ och verkligen lyckats förmedla till oss elever. Ann och Pia som vi har nu tycker jag också är väldigt bra. Vi har inte haft dem lika många gånger, men det märks att de har stor kunskap inom löneadministration och att de tycker att det är kul. De är duktiga på att berätta och har tålamod att berätta igen på ett annat sätt om man inte förstod första gången.

Bra grund att stå på

I framtiden hoppas Anna på att få jobba mer med bokföring, ett område som hon återupptäckte under utbildningen.

- Jag läste bokföring för en massa år sen på gymnasiet, berättar hon. Det var kul då, men jag har inte fått möjlighet att arbeta med det. Nu förstår jag tänket och logiken bakom, så jag skulle kunna tänka mig att arbeta med bokföring varje dag om jag får chansen. Bokslut kändes väldigt nytt för mig, trots att jag även har läst det på gymnasiet. Jag tyckte att det var lite svårt i början men ju mer vi jobbade med det och Susanne berättade och förklarade, desto bättre gick det. I bokslut får man fundera och klura lite mer, det tycker jag är stimulerande.

Anna jobbar inte med bokföring på sin arbetsplats idag, men hon har fått grundläggande kunskaper i ekonomi från utbildningen.

- Det som är bra att kunna på min arbetsplats är företagsekonomitänket, man ska förstå hur allt hänger ihop, säger Anna. Jag rekommenderar denna kurs för dem som vill jobba inom ekonomi och vill ha en bra grund att stå på. För mig var det viktigt att på papper kunna visa för potentiella arbetsgivare att jag kan detta. Men det bästa med kursen skulle jag säga är de engagerade lärarna, jag var så nöjd!Läs mer om Påhlmans Handelsinstitut

Beställ mer information


Beställ information

Fyll i formuläret om du vill komma i kontakt med Påhlmans Handelsinstitut och veta mer om deras utbildningar.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.