Filtrera efter
Utbildningsform
El / elektronik
Plats
Visa alla filter
Visar 1-5 av 5 träffar
Annonser

Artiklar inom El / elektronik

Reportage inom El / elektronik

Att läsa på Distansia innebär många fördelar. Du slipper bland annat att vara på plats i en skolan, utan kan studera när det passar dig. Du behöver heller inte vara borta från familj och hem och du undviker inkomstbortfall. Titta på videon för mer information om Distansias utbildningar!

BB1-behörigheten har upphört, nu kallas den istället för auktorisation B

När det kommer till elsäkerhet är det förstås viktigt att du som jobbar med eller vistas nära elanläggning och dylikt besitter rätt kunskap för att på ett säkert och nyktert sätt kan utföra ditt jobb. Det säkraste sättet att se till att du har rätt kunskaper är genom att gå en behörighetsutbildning. Det är dessutom lagstadgat att beroende på i vilken omfattning du jobbar med el, så ska du ha en behörighet som matchar dina arbetsuppgifter.

 

Vad ingår i auktorisation B?

Utbildningar för en B-auktorisation låter dig som slutfört utbildningen att arbeta med elinstallationer på lågspänningsanläggningar. Vilket inkluderar det mesta av de vanliga arbetsuppgifter som förekommer vid en elinstallation. Det kan exempelvis vara:

  • montering av belysning, uttag och kablage
  • montering av elektrisk apparatur med tillhörande kablar, don och andra tillbehör
  • kabelförlängning
  • avinstallation av elutrustning och dess tillhörande kablage, don etc.

 

Utbildningar i elauktorisation B (tidigare BB1-behörighet)

För att bli auktoriserad behöver du genomgå en auktoriseringsutbildning och bli godkänd på samtliga teoretiska och praktiska element. De exakta färdighetskraven finns detaljerade i elsäkerhetsverkets bilaga tre ELSÄK-FS 2017:4.

Det finns fler exempel på saker du kan komma att stöta på under en utbildning. Innehållet beror på vilken anordnare du väljer och hur de sedan väljer att utforma innehållet.

  • Mätning av de vanligaste dimensionerna som kan förekomma vid installation.
  • Felsökningar av apparatur.
  • Underhåll och reparation.
  • Kapslingsklasser.
  • Vilka skyddsapparater som bör finnas i en gruppledning.

Praktisk erfarenhet

För att få din B-auktorisation måste du ha arbetat med el i minst två år. Ett av dessa år behöver vara på samma arbetsplats inom lågspänningsanläggningar. Du kan sedan tillräkna samlad erfarenhet (max ett år) från annat arbete inom kunskapsområden från bilaga ett, två eller tre i auktorisationsföreskrifterna ELSÄK-FS 2017:4.

Om du har meriter från ett annat land kan dessa kunskaper tillgodoräknas förutsatt att en ansökan om motsvarande auktorisation godkänns. Det krävs dock noggrann dokumentation som stärker vilka kunskaper du har och från vilket land du har dina erfarenheter från.

 

Källa: Elsakerhetsverket