Visar 1-5 av 5 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-5 av 5 träffar

BB1-behörigheten har upphört, nu kallas den istället för auktorisation B

När det kommer till elsäkerhet är det förstås viktigt att du som jobbar med eller vistas nära elanläggning och dylikt besitter rätt kunskap för att på ett säkert och nyktert sätt kan utföra ditt jobb. Det säkraste sättet att se till att du har rätt kunskaper är genom att gå en behörighetsutbildning. Det är dessutom lagstadgat att beroende på i vilken omfattning du jobbar med el, så ska du ha en behörighet som matchar dina arbetsuppgifter.

 

Vad ingår i auktorisation B?

Utbildningar för en B-auktorisation låter dig som slutfört utbildningen att arbeta med elinstallationer på lågspänningsanläggningar. Vilket inkluderar det mesta av de vanliga arbetsuppgifter som förekommer vid en elinstallation. Det kan exempelvis vara:

  • montering av belysning, uttag och kablage
  • montering av elektrisk apparatur med tillhörande kablar, don och andra tillbehör
  • kabelförlängning
  • avinstallation av elutrustning och dess tillhörande kablage, don etc.

 

Utbildningar i elauktorisation B (tidigare BB1-behörighet)

För att bli auktoriserad behöver du genomgå en auktoriseringsutbildning och bli godkänd på samtliga teoretiska och praktiska element. De exakta färdighetskraven finns detaljerade i elsäkerhetsverkets bilaga tre ELSÄK-FS 2017:4.

Det finns fler exempel på saker du kan komma att stöta på under en utbildning. Innehållet beror på vilken anordnare du väljer och hur de sedan väljer att utforma innehållet.

  • Mätning av de vanligaste dimensionerna som kan förekomma vid installation.
  • Felsökningar av apparatur.
  • Underhåll och reparation.
  • Kapslingsklasser.
  • Vilka skyddsapparater som bör finnas i en gruppledning.

Praktisk erfarenhet

För att få din B-auktorisation måste du ha arbetat med el i minst två år. Ett av dessa år behöver vara på samma arbetsplats inom lågspänningsanläggningar. Du kan sedan tillräkna samlad erfarenhet (max ett år) från annat arbete inom kunskapsområden från bilaga ett, två eller tre i auktorisationsföreskrifterna ELSÄK-FS 2017:4.

Om du har meriter från ett annat land kan dessa kunskaper tillgodoräknas förutsatt att en ansökan om motsvarande auktorisation godkänns. Det krävs dock noggrann dokumentation som stärker vilka kunskaper du har och från vilket land du har dina erfarenheter från.

 

Källa: Elsakerhetsverket

Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Jämför utbildningar
Jämför utbildningar
Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨