Topp 5 inom el

Vi listar de mest populära utbildningarna inom el och elektronik just nu.

Jobbar du som elektriker, eller kommer du i kontakt med el och elektronisk utrustning i din yrkesroll? Då ska du spana in vår topplista – specifik för utbildningar inom elområdet. Här hittar du allt från auktorisationer för elektriker till säkerhetsutbildningar för icke-elektriker. 

Listan är baserad på de mest populära utbildningarna på utbildning.se och visar plats, pris, längd och snittbetyg från tidigare deltagare. Gå vidare till varje enskild utbildning för att läsa mer och kontakta utbildningsarrangören, eller boka direkt här på utbildning.se. 

1

Allmän elbehörighet ”Auktorisation AL”

Distansia

📍    Plats: Distans

⏱️   Längd: 5 månader vid studier två kvällar i veckan. Maxtid 2 år

💰   Kostnad: 29 800 SEK

💬   Snittbetyg: 4,7 (baseras på 12 recensioner)

Behörig elektriker – online

Allmän elbehörighet är en omfattande kurs där du får alla teoretiska kunskaper som krävs för att bli behörig elektriker. Du lär bland annat elinstallationer i byggnader, industriella anläggningar samt regler och standarder. Utbildningen är flexibel och 100 procent på distans. Du lägger själv upp dina studier och kan på så sätt själv reglera längden. Inom kursavgiften finns det dock ett tak på två år.  

För att vara behörig krävs att du har en elkraftteknisk utbildning med godkända betyg i eltekniska ämnen eller liknande. Efter avklarad utbildning får du ett utbildningsbevis och ett diplom, sedan ansöker du om allmän behörighet från Elsäkerhetsverket. 

Läs mer om utbildningen här


2

EBR-ESA-E2 Icke elektriskt arbete (tidigare ESA 21 Instruerad person)

LAVI gruppen

📍    Plats: Göteborg, Stockholm, Örebro och på distans

⏱️   Längd: 1 dag

💰   Kostnad: 4 200–5 100 SEK

💬   Snittbetyg: –

Viktig elkunskap för icke-elektriker

Utbildningen riktar sig till dig som arbetar i en elektrisk anläggning, men som inte utför elektriskt arbete. Du kanske exempelvis jobbar med byggnads-, målnings- eller markarbete och behöver kunskap och medvetenhet om el-risker i arbetsmiljön.  

Kursen innehåller bland annat riskhantering, säker kommunikation samt planering och utförande av arbete. Du får kunskap och förståelse för elektrisk risk och hur arbetet är organiserat, på så sätt förebyggs olyckor och driftstörningar. 

Läs mer om utbildningen här


3

EBR Kabelförläggning i mark

LAVI gruppen

📍    Plats: Göteborg, Stockholm, Örebro och på distans

⏱️   Längd: 1 dag

💰   Kostnad: 4 200–5 100 SEK

💬   Snittbetyg: –

Elutbildning för dig som jobbar med kabelförläggning

För dig som på något sätt arbetar med kabelförläggning finns det krav på lämplig utbildning. Det kan till exempel vara som grävmaskinist, anläggningsarbetare eller lastbilsförare i arbeten med förläggning av jordkabel i mark, uppsättning av kabelskåp och stolpar eller förläggning av jordtag.  

Under den här kursen kunskap om bland annat elfaran och arbetsmiljörisker, relevanta lagar, förordningar och föreskrifter samt schaktning i anslutning till befintlig kabel. Kursen är utformad efter Elnätsbranschens riktlinjer (EBR). 

Läs mer om utbildningen här


4

Begränsad auktorisation B

Distansspecialisten i Sverige

📍    Plats: Distans

⏱️   Längd: –

💰   Kostnad: 10 780 SEK

💬   Snittbetyg: 5,0 (baseras på 1 recension)

Skaffa Begränsad auktorisation B på distans

Begränsad Auktorisation B ger dig behörighet att utföra en rad arbeten på långspänningsanläggningar. Under utbildningen lär du dig bland annat anslutning, losskoppling och funktionsprovning av apparater och utrustning; föreskrifter, standarder och bestämmelser enligt gällande behörighet samt felsökning och underhåll av befintlig elutrustning. 

Utbildningen sker helt på distans med flexibelt upplägg, vilket gör att längden kan variera. Om du jobbar heltid samtidigt tar kursen 3–6 månader. 

Efter avklarad utbildning får du ett intyg på att du uppfyller Elsäkerhetsverkets krav på den teoretiska delen vid ansökan av Begränsad Behörighet BB1.

Läs mer om utbildningen här


5

Auktoriserad Elinstallatör – Lågspänning

Distansspecialisten i Sverige

📍    Plats: Distans

⏱️   Längd: –

💰   Kostnad: 32 780 SEK

💬   Snittbetyg: 4,6 (baseras på 17 recensioner)

Få rätt kompetens för Allmän Behörighet Lågspänning – på distans

Den här utbildningen ger dig rätt kunskaper för att ansöka om Allmän Behörighet Lågspänning, vilket ger dig behörighet att jobba som elinstallatör i elanläggningar upp till 1000V. Du lär dig bland annat om elinstallationer i byggnader, elmaskiner samt regler och standarder. 

Utbildningen riktar sig till dig som är elektriker och ger dig rätt kompetens för Auktoriserad Elinstallatör AL. Utbildningen sker helt på distans och tar mellan 9–12 månader, beroende på förkunskaper, om du jobbar heltid samtidigt. 

Efter avklarad utbildning får du ett intyg på att du uppfyller Elsäkerhetsverkets krav på den teoretiska delen vid ansökan av Allmän Behörighet Lågspänning. 

Läs mer om utbildningen här


Letar du efter andra elutbildningar?

Du kan söka fritt och hitta över 200 utbildningar inom el och elektronik på utbildning.se. Filtrera utbildningar utifrån utbildningsform, plats och kategorier för att hitta det du söker efter!

Sök utbildningar

Listan innehåller publicerade utbildningar på utbildning.se inom kategorin el/elektronik och är baserad på antal sidvisningar under perioden 2022-10-01 till 2023-09-30. Observera att utbildningsinformationen kan ändras hos respektive arrangör över tid. 

Denice Karlsson

Denice Karlsson

Digital Content Manager (Visa mer)
Denice Karlsson jobbar som Digital Content Manager på utbildning.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt kompetensutveckling. Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om kompetensutveckling och en bred variation av utbildningsområden på utbildning.se. För att själv kompetensutvecklas har hon bland annat genomfört en projektledarutbildning hos Adding Value Consulting. Denice är bosatt och arbetar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton. (Mindre)

Om

Denice Karlsson jobbar som Digital Content Manager på utbildning.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt kompetensutveckling. Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om kompetensutveckling och en bred variation av utbildningsområden på utbildning.se. För att själv kompetensutvecklas har hon bland annat genomfört en projektledarutbildning hos Adding Value Consulting. Denice är bosatt och arbetar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton.

Annonser

Du kanske också är intresserad av: