Kurser i ABK 09

ABK 09 – Utbildningar för arbetslivet

Lär dig mer om standardavtalen som gäller för konsultuppdrag inom arkitekt och ingenjörsverksamhet. En ABK 09-kurs ger dig all kunskap du behöver om hur avtalen ska utformas, vad som omfattas samt parternas skyldigheter och rättigheter.
Visar 1-14 av 14 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-14 av 14 träffar

Mer om Kurser i ABK 09

ABK 09

ABK 09 innehåller de allmänna bestämmelserna för konsultuppdrag inom arkitekt- och ingenjörsverksamhet. Bestämmelserna kan användas inom alla teknikområden och de är utarbetade och antagna av branschorganisationen Byggandets Kontraktskommitté. ABK 09 kan också användas vid andra typer av konsultuppdrag som exempelvis olika slag av utredningar, projektledning, byggledning och besiktning.

Målsättningen vid utformningen av ABK 09 var att bestämmelserna ska ge förutsättningar för hög kvalitet i uppdragsresultatet. Detta kräver att beställare och konsult har en överensstämmande uppfattning om uppdragets syfte, omfattning och kvalitetsnivå avseende det färdiga objektet.

Populära orter för ABK 09 utbildningar:

ABK 09 utbildningar i Stockholm

ABK 09 utbildningar i Malmö

ABK 09 utbildningar i Göteborg

ABK 09 bakgrund

År 1966 kom första utgåvan av ABK. Sedan dess har innehållet reviderats 1976, 1987, 1996 och nu 2009. Denna version ersätter alltså ABK 96. Innehållet har till så stor del som möjligt anpassats till den struktur som används för AB 04 och ABT 06 för att underlätta användningen. Det innebär att innehållet har flyttats runt och att en hel ny textdel och paragrafer tillkommit jämfört med ABK 96. Inledningen med förord och begreppsförklaringar samt de inledande kapitlen innehåller flest nyheter. Den nya kapitelordningen ser ut så här:

 1. Omfattning
 2. Genomförande
 3. Organisation
 4. Tider
 5. Ansvar
 6. Ekonomi
 7. Rätt till uppdragsresultatet/nyttjanderätt, äganderätt och rätt till uppfinning
 8. Hävning
 9. Tvistelösning
 10. Förenklad tvistelösning

I ABK 96 fanns 13 paragrafer med underpunkter. Sakfrågan är fortfarande den samma men de flesta paragrafer återfinns i ABK 09 på nya platser och i vissa fall har de justerats textmässigt. 

Det har gått ca ett decennium mellan varje ABK-utgåva. Under den tidsperioden händer mycket på marknaden så en översyn och en nyutgåva av ABK är nödvändig. De frågor som lett till nyutgåvor rör huvudsakligen ansvar, ersättningsformer och nyttjanderätt. Kommande versioner kommer säkerligen även de att baseras på de frågorna, men även på arbetsformer (förtroendefull samverkan, partnering), nya produktionsprocesser och miljöområdets snabba utveckling ställer branschens standardavtalsbestämmelser inför nya krav.

Exempel på innehåll i en ABK 09 utbildning

 • När skall ABK användas
 • Uppbyggnad och innehåll i ABK
 • Ställa tydliga krav vad gäller omfattning och kvalitet på utförande
 • Uppföljning under kontraktstiden
 • Ersättning och betalning
 • Konsultansvar och försäkring
 • Äganderätt, nyttjanderätt till idéer, handlingar och datamedia
 • Konsekvenser när avtal inte efterlevs
 • Fällor och fel
 • Intressanta rättsfall
 • Organisation
 • Tider
 • Upphovsrätt

Vem passar en utbildning i ABK 09 för?

I utbildning i ABK 09 passar dig som arbetar inom bygg & anläggning där du har som arbete att köpa eller sälja olika konsulttjänster.

Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Jämför utbildningar
Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨
Reportage
Arbetsledning Steg 1 –SIFU

– Jag fick med mig nya användbara verktyg från kursen som jag kommer kunna ha med mig livet ut – enkla, men väldigt effektiva, berättar Mikael Lahti.

Läs mer
Vad är arbetsmiljö och varför sk...
Branschutbildarna

Arbetsmiljö är allt, ja allt, runtom dig på din arbetsplats. Allt från kollegans härskartekniker till din ergonomiska stol. Arbetsmiljön är avgörande för hur du trivs och presterar på ditt jobb. Och eftersom att du jobbar en stor del av av din vakna tid är väl det ändå ganska så viktigt?

Läs mer
SIFU

”Nu kan jag se och lösa problem jag tidigare inte ens visste fanns. Mitt arbete har blivit effektivare och mycket roligare!" berättar Timmy Rudegran.

Läs mer
 Byggarbetsmiljösamordnare (BAS)...

Läs om vad Mikael och Jimmy tycker om kursen Byggarbetsmiljösamordnare (BAS) P och U - Grundkurs som de gick på SIFU.

Läs mer