Visa utbildning.se som: Mobil
Vidareutbildning för VVS-montör

Vidareutbildning för VVS-montör

Som VVS-montör arbetar du med att reparera och installera rör och övrig utrustning för sanitet, ventilation och värme i alla slags fastigheter. Det är vanligt att VVS-montören är anställd på ett mindre företag och många är egenföretagare.

Förslag på vidareutbildning för dig som VVS-montör

Om du som VVS-montör har ett eget företag är det viktigt att du har kunskaper inom redovisning, bokföring, lön, skatt och moms. Tänk på att lagar och regler ständigt förändras, vilket kräver att du vidareutbildas under hela din karriär för att hålla dina kunskaper aktuella och på så vis undvika att göra kostsamma misstag. Om du har ett eget företag är det också nödvändigt att du kan marknadsföra dig själv på rätt sätt för att få nya uppdrag.

För VVS-montörer som vill ta ett större ansvar på sin arbetsplats kan en ledarskapsutbildning vara lämplig. Du kan välja att antingen läsa en kortare ledarskapskurs där du fokuserar på exempelvis coachande ledarskap eller konflikthantering eller ett längre och mer omfattande ledarskapsprogram.

Arbetet som VVS-montör kräver att du kan fatta beslut och att du har en god samarbetsförmåga. Ofta genomförs arbetet självständigt. Stundtals kan arbetet vara tidsintensivt och du behöver kunna planera din arbetsdag på ett bra sätt. Om du vill bli bättre på att hantera stress och planera din tid kan kurser inom personlig effektivitet eller stresshantering vara något för dig.

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Om du som VVS-montör bestämt dig för att satsa på vidareutbildning kan ett första steg vara att ta upp frågan med din chef. Ta inledningsvis reda på om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling. Om det finns en policy kan denna innebära att du får möjlighet att vara ledig från jobbet ett par dagar för att utbilda dig eller att din arbetsgivare står för utbildningens kostnad.

Osäker på vilken utbildning du ska välja? Börja med att fundera över om det finns något i ditt jobb du skulle kunna bli ännu bättre på. Du kan också höra med dina kollegor, kanske har de tips på utbildningar de tror skulle kunna passa dig.

Framtidsutsikter

Enligt Arbetsförmedlingens yrkeskompass kommer du som VVS-montör möta en god arbetsmarknad både på fem och på tio års sikt. Anledningen till detta är dels ett ökat bostadsbyggande, men också en växande befolkning. Det utbildas fler VVS-montörer idag än för ett par år sedan, men andelen beräknas inte kunna möta efterfrågan. Allra bäst jobbmöjligheter har VVS-montörer som har lång erfarenhet.


« Tillbaka till alla yrken inom bygg och anläggning
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.

Senast uppdaterad: 05 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-09-28

Vidareutbildning för röntgensjuksköterska

För röntgensjuksköterskor som vill vidareutbildas finns flera olika vägar att gå. Du kan exempelvis välja att läsa en utbildning inom personlig effektivitet eller stresshantering för att få de verktyg och kunskaper som krävs för att hantera pressade situationer på ett bättre sätt.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-24

Vidareutbildning för ekonomiassistent

Det är viktigt att ekonomiassistenten är noggrann, initiativrik, har god samarbetsförmåga och tycker om att arbeta med siffror. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-24

Vidareutbildning för byggnadsingenjörer

För att fortsätta vara attraktiv på arbetsmarknaden krävs det i regel kontinuerlig vidareutbildning om du arbetar som byggnadsingengör.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!