27 sep 2021

Vidareutbildning för logoped

Vidareutbildning för logoped

Som logoped arbetar du med människor i alla åldrar som har talsvårigheter eller problem att använda sin röst eller sitt språk. många logopeder återfinns dock inom hälso- och sjukvården, men allt fler väljer att arbeta som egenföretagare. Det finns även logopeder som arbetar inom skola eller äldreomsorgen.

Du som logoped ansvarar för att bedöma vilken typ av hjälp personen behöver. Detta sker ofta genom både intervju och observation. När du kartlagt vilka behov en individ har är det du som logoped som tar fram behandling eller förslag på övningar som lindrar personens besvär.

Förslag på vidareutbildning för dig som logoped

För logopeder som vill bli ännu bättre på sitt jobb finns flera olika slags utbildningar att välja bland. Du kan exempelvis välja att förbättra din pedagogiska förmåga. Att vara pedagogisk är viktigt för alla logopeder, men kanske i synnerhet för logopeder som arbetar med barn och unga.

Om du som logoped har ett eget företag är det nödvändigt att du har kunskap gällande bokföring och redovisning. Detta för att undvika att göra kostsamma misstag. Tänk på att det kan komma nya program och regler för bokföring och redovisning, det är därför bra att läsa en uppdateringskurs för att hålla dina kunskaper aktuella.

Det är viktigt att du som logoped kan kommunicera med dina klienter och kollegor på ett bra sätt. För logopeder som vill bli bättre på att kommunicera och undvika missförstånd kan kurser inom neurolingvistisk programmering (NLP) eller svenska vara lämpliga. 

För dig som vill ta ett större ansvar på din arbetsplats finns det en mängd olika ledarskapsutbildningar som kan göra det möjligt för dig att ta dig an en chefsroll. Du kan välja att läsa antingen en kortare utbildning inriktad på en särskild del av ledarskapet, exempelvis coachande ledarskap, eller att läsa ett längre och mer omfattande ledarskapsprogram. Om du nyligen har blivit chef finns det utbildningar som riktar sig specifikt mot nya chefer där du får möjlighet att växa in i rollen med nya kunskaper. Kunskaper i ledarskap och coaching kan vara positivt även för logopeder som inte söker en uttalad ledarroll.

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Är du intresserad av att vidareutbildas? Ett första steg är att ta upp frågan med din chef. Ta reda på om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling. Om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling kan denna innebära att du får möjlighet att vara ledig från jobbet ett par dagar för att utbilda dig eller att din arbetsgivare står för utbildningens kostnad.

Om du är osäker på vilken utbildning som passar dig kan du höra om dina kollegor eller din chef har tips på utbildningar. Kanske har de läst en utbildning som de tror kan passa även dig. Om ni är flera på din arbetsplats som har samma utbildningsbehov är det möjligt att arrangera utbildningen på plats hos er.

Framtidsutsikter

Enligt Arbetsförmedlingens yrkeskompass är arbetsmarknaden för logopeder i balans. Möjligheterna till jobb skiljer sig åt beroende på var i landet du bor. För logopeder med lång arbetslivserfarenhet och gedigen kompetens ser möjligheterna något bättre ut. Om du som logoped vill öka dina chanser att få jobb eller ta dig an nya mer avancerade arbetsuppgifter är vidareutbildning en väg att ta.


« Tillbaka till alla yrken inom hälsa och sjukvård
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.

Senast uppdaterad: 27 sep 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-09-24

Vidareutbildning för fritidspedagog

Genom vidareutbildning inom pedagogik kan du som fritidspedagog bli ännu bättre på att stötta barnen och ungdomarna du arbetar med i deras lärande. För fritidspedagoger som vill ta sin karriär till nästa nivå och arbeta som ledningsansvariga eller rektorer passar exempelvis vidareutbildning inom ekonomi, personalplanering och ledarskap.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-27

Vidareutbildning för pressekreterare

Som pressekreterare är det viktigt att du är duktig på att kommunicera i tal och skrift. Eftersom arbetet består av att skriva pressmeddelanden behöver du kunna formulera texter som fångar läsarens intresse. Det är också viktigt att du är en duktig retoriker eftersom det i vissa organisationer är pressekreteraren som utsetts till talesman för verksamheten.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-22

Vidareutbildning för biblioteksassistent

Biblioteksassistenter bör ha god förmåga att arbeta systematiskt och strukturerat Dagens teknik kräver ständigt nya sätt att tänka och arbeta, vilket kan bjuda på båda möjligheter och utmaningar. En kurs i personlig effektivitet kan ge dig nya metoder och hjälpmedel för att få bättre struktur på ditt arbete och frigöra mer tid.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!