14 sep 2021

Vidareutbildning för elektriker

Vidareutbildning för elektriker

En elektriker arbetar med att till exempel installera ledningar, säkringar och andra elektriska komponenter i hem, företag och fabriker. Förutom att arbeta med högspänning arbetar många elektriker med att installera och underhålla ljud, data och video-kablar. En elektriker kan specialisera sig på antingen underhåll eller konstruktion, men många arbetar inom båda områdena.

För att bli en elektriker måste man ha genomgått en treårig gymnasieutbildning, vilket innebär både klassrumsundervisning och praktik, detta under övervakning av erfarna elektriker. Efter gymnasieprogrammets elektrikerutbildning söker man sig till en lärlingsplats på ett företag som sysslar med elinstallationer. Dessa lärlingsutbildningar omfattar minst 1600 timmar praktiktid. Sedan har man rätt att ta ut sin certifiering.


Förslag på vidareutbildning för dig som elektriker


Inom el och elektronik finns det flera olika titlar beroende av vilket elektroniskt område man lägger fokus på i sitt yrke. För den som redan befinner sig i arbetslivet har vi ett stort utbud av vidareutbildningar. Fundera på vilket område du vill utvecklas inom.

Som installationselektriker arbetar man bland annat med att att dra ledningar och installera elektrisk utrustning. På nybyggda anläggningar har installationselektriker ansvart för att lägga ut rör som skall gjutas in i betongkonstruktionen samt i tak och väggar, montera in el- centraler, sätta upp kabelstegar samt att dra kablar. 

Att arbeta som Industrielektriker innefattar att man installerar och monterar teknisk utrustning samt att underhålla, kontrollera och reparera el- och automatikutrustning. Man arbetar både med hög- och lågspänning, vilket ställer höga krav på din kompetens. Det är viktigt att ha rätt kunskap för att undvika materiella skador eller personskador. En serviceelektriker arbetar med nyinstallationer, ombyggnader, felsökningar och reparationer av elektroniska anläggningar. Kunden kan variera. Det kan vara kontor, industrier eller privatpersoner.

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Ett första steg om du som elektriker funderar på att satsa på vidareutbildning är att ta upp frågan med din chef. Ta inledningsvis reda på om det finns en policy för kompetensutveckling på din arbetsplats. Om det finns en policy för kompetensutveckling kan denna betyda att du får utbildningen finansierad av din arbetsgivare eller att du får möjlighet att vara ledig ett par dagar från jobbet för att utbildas.

Är du osäker på vilken utbildning du ska välja? Börja med att försöka kartlägga dina kunskapsluckor och fundera över om det finns något område i ditt jobb du skulle kunna bli ännu bättre på. Du kan även höra med din chef eller dina kollegor, kanske har de tips på utbildningar som de tror passar dig.

Framtidsutsikter

Arbetsförmedlingen bedömer att elektriker möter medelgoda till goda möjligheter till arbete både på fem och tio års sikt, beroende på inriktning. En viss brist förekommer för utbildade och erfarna elektriker medan nyexaminerade kan uppleva hård konkurrens om jobben. Behovet av installationselektriker kommer att öka under de närmaste tio åren. Detta beror bland annat på att byggandet av bostäder och andra lokaler bedöms öka under prognosperioden.

Relaterade yrken


« Tillbaka till alla yrken inom bygg och anläggning
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.

Senast uppdaterad: 14 sep 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-09-22

Vidareutbildning för brandman

En brandman arbetar förebyggande med att hindra att bränder uppstår och med att begränsa skadorna på människor, miljö och egendom när olyckan väl är framme. Brandmän kan arbeta i utryckningstjänst men även inom företag som bedriver en riskfylld verksamhet och därmed behöver ha en egen brandförsvarsorganisation eller på flygplatser. En stor del av brandmannens arbete går ut på att förbereda sig för ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-05

Vidareutbildning för yrken inom hotell, restaurang & turism

Jobbar du på hotell, restaurang eller med turism och funderar på att gå en vidareutbildning? Oavsett om du vill utbilda dig för att utvecklas i din nuvarande yrkesroll eller om du vill bygga på din kompetens för att kunna ta nästa steg i karriären så finns en kurs för dig. Att hitta rätt i dagens utbildningsdjungel är däremot inte alltid det lättaste.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-04-19

Känner du dig som en bluff på jobbet?

Känns det som att du kommit undan med något snarare än förtjänat det? Som att alla andra har stenkoll medan du själv måste ha lyckats av misstag? Att du på ett mirakulöst sätt lyckats lura rekryteraren, chefen och kollegorna att du är bra nog för det här jobbet, men snart kommer de inse att du egentligen är en bluff? Då är du inte ensam!

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!