Vidareutbildning för elektriker

Är du en utbildad elektriker och har funderat på att vidareutbilda dig? I denna artikel hittar du bland annat förslag på vidareutbildningar och framtidsutsikter för yrket.

Vidareutbildning för elektriker

En elektriker arbetar med att till exempel installera ledningar, säkringar och andra elektriska komponenter i hem, företag och fabriker. Förutom att arbeta med högspänning arbetar många elektriker med att installera och underhålla ljud, data och video-kablar. En elektriker kan specialisera sig på antingen underhåll eller konstruktion, men många arbetar inom båda områdena.

För att bli en elektriker måste man ha genomgått en treårig gymnasieutbildning, vilket innebär både klassrumsundervisning och praktik, detta under övervakning av erfarna elektriker. Efter gymnasieprogrammets elektrikerutbildning söker man sig till en lärlingsplats på ett företag som sysslar med elinstallationer. Dessa lärlingsutbildningar omfattar minst 1600 timmar praktiktid. Sedan har man rätt att ta ut sin certifiering.


Förslag på vidareutbildning för dig som elektriker


Inom el och elektronik finns det flera olika titlar beroende av vilket elektroniskt område man lägger fokus på i sitt yrke. För den som redan befinner sig i arbetslivet har vi ett stort utbud av vidareutbildningar. Fundera på vilket område du vill utvecklas inom.

Som installationselektriker arbetar man bland annat med att att dra ledningar och installera elektrisk utrustning. På nybyggda anläggningar har installationselektriker ansvart för att lägga ut rör som skall gjutas in i betongkonstruktionen samt i tak och väggar, montera in el- centraler, sätta upp kabelstegar samt att dra kablar. 

Att arbeta som Industrielektriker innefattar att man installerar och monterar teknisk utrustning samt att underhålla, kontrollera och reparera el- och automatikutrustning. Man arbetar både med hög- och lågspänning, vilket ställer höga krav på din kompetens. Det är viktigt att ha rätt kunskap för att undvika materiella skador eller personskador. En serviceelektriker arbetar med nyinstallationer, ombyggnader, felsökningar och reparationer av elektroniska anläggningar. Kunden kan variera. Det kan vara kontor, industrier eller privatpersoner.

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Ett första steg om du som elektriker funderar på att satsa på vidareutbildning är att ta upp frågan med din chef. Ta inledningsvis reda på om det finns en policy för kompetensutveckling på din arbetsplats. Om det finns en policy för kompetensutveckling kan denna betyda att du får utbildningen finansierad av din arbetsgivare eller att du får möjlighet att vara ledig ett par dagar från jobbet för att utbildas.

Är du osäker på vilken utbildning du ska välja? Börja med att försöka kartlägga dina kunskapsluckor och fundera över om det finns något område i ditt jobb du skulle kunna bli ännu bättre på. Du kan även höra med din chef eller dina kollegor, kanske har de tips på utbildningar som de tror passar dig.

Framtidsutsikter

Arbetsförmedlingen bedömer att elektriker möter medelgoda till goda möjligheter till arbete både på fem och tio års sikt, beroende på inriktning. En viss brist förekommer för utbildade och erfarna elektriker medan nyexaminerade kan uppleva hård konkurrens om jobben. Behovet av installationselektriker kommer att öka under de närmaste tio åren. Detta beror bland annat på att byggandet av bostäder och andra lokaler bedöms öka under prognosperioden.

Relaterade yrken

[Facebook:recommend]

« Tillbaka till alla yrken inom bygg och anläggning
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.


Annonser