22 sep 2021

Vidareutbildning för apotekare

Vidareutbildning för apotekare

Det finns en bred arbetsmarknad för apotekare och den kunskap du som apotekare har täcker säkert allt ifrån hur läkemedlet är uppbyggt, hur det påverkar kroppen samt hur det ska hanteras på ett säkert sätt.

Många apotekare arbetar på apotek, men vissa väljer att söka sig till läkemedelsindustrin eller arbeta på myndigheter eller landsting. Ett fåtal apotekare återfinns inom sjukvården och arbetar då med att informera patienter och sjukvårdspersonal om läkemedel. Det är vanligt att apotekare har en arbetsledande funktion vilket ställer krav på ditt ledarskap.

Det kommer ständigt nya läkemedel och lagar och regler förändras, det är därför viktigt att du som apotekare vidareutbildas under din karriär för att hålla dina kunskaper aktuella.


Förslag på vidareutbildning för dig som apotekare


Det är viktigt att du som arbetar på apotek är serviceinriktad och tycker om att träffa nya människor. Du som apotekare kan gynnas av att vidareutbildas inom exempelvis försäljning, kundbemötande och kommunikation. Om du arbetar på ett apotek på ett sjukhus är det vanligt att du samarbetar med personal på sjukhuset för att se över läkemedelsförsörjningen på sjukhuset. Det kan då vara bra att ha en god kommunikativ förmåga.

Eftersom du som apotekare träffar mycket människor i ditt arbete är det bra att läsa en utbildning inom kundbemötande. Det händer att kunder talar andra språk än svenska vilket kan ställa krav på dina språkkunskaper. Då arbetet till stor del består av försäljning efterfrågar många arbetsgivare att du har ett affärsmässigt förhållningssätt.

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Om du som apotekare bestämt dig för att vidareutbildas kan ett första steg vara att ta upp frågan med din närmaste chef. Fråga om det finns en policy för kompetensutveckling och om din chef har tips på utbildningar som skulle kunna gynna din karriär. Om det finns en policy för kompetensutveckling kan du få din utbildning finansierad av arbetsgivaren eller möjlighet att ta ledigt ett par dagar för att vidareutbildas.

Är du osäker på vilken utbildning som skulle passa dig kan du fråga dina kollegor om de har tips på någon utbildning de läst som de kan tipsa dig om. Kanske kan dina kollegor också hjälpa dig att ta reda på vilka områden du skulle kunna bli ännu bättre på. 

Framtidsutsikter

I takt med att antalet apotek ökat har även efterfrågan på kompetenta apotekare blivit större. Enligt Arbetsförmedlingens yrkeskompass kommer efterfrågan på apotekare vara medelgod både på fem och tio års sikt. På mindre orter bedöms efterfrågan vara högre än i storstäderna.

Om du som apotekare har erfarenhet och kunskap inom bland annat försäljning och hur kunder ska bemötas på bästa sätt ökar dina möjligheter att få jobb eller ta dig an mer avancerade arbetsuppgifter.


Relaterade yrken


« Tillbaka till alla yrken inom hälsa och sjukvård
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.

Senast uppdaterad: 22 sep 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-09-14

Vidareutbildning för barnskötare

Som barnskötare arbetar du tillsammans med förskollärare med att ta hand om barn. Att ge barnen praktisk hjälp och stimulera dem genom lek hör till dina viktigaste arbetsuppgifter, tillsammans med att hålla kontakt med barnens föräldrar. Om du som barnskötare vill vidareutbilda dig finns det, utöver vidareutbildningen till förskollärare, många olika områden där det finns möjlighet att utveckla sin ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-27

Vidareutbildning för lagerarbetare

Det finns lagerarbetare inom flera olika branscher och arbetsuppgifterna kan skilja sig mycket beroende på arbetsplats. Om du arbetar inom industri kan en del av arbetet bestå av att förse de olika produktionsavdelningarna med material från lagret. Den gemensamma nämnaren är att arbetet som lagerarbetare ofta innebär självständigt arbete och stor frihet under ansvar.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-28

Vidareutbildning för röntgensjuksköterska

För röntgensjuksköterskor som vill vidareutbildas finns flera olika vägar att gå. Du kan exempelvis välja att läsa en utbildning inom personlig effektivitet eller stresshantering för att få de verktyg och kunskaper som krävs för att hantera pressade situationer på ett bättre sätt.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!