22 sep 2021

Vidareutbildning för audionom

Vidareutbildning för audionom

Som audionom besitter du en viktig kompetens kring ljud, hörsel och kommunikation som efterfrågas av såväl företag som aktörer inom industrin, sjukvård och skola. Du arbetar ofta självständigt med arbetsuppgifter som kretsar kring diagnostisering och rehabilitering av personer med skadad eller nedsatt hörsel, men kan även ingå i multiprofessionella team.

Ett annat viktigt arbetsområde för audionomer är att på olika sätt tvärvetenskapligt jobba för att förbygga uppkomsten av hörselskador.

Trots att arbetsmarknaden ser fortsatt god ut för audionomer är det fördelaktigt att under hela sin karriär fortsätta att kompetensutvecklas. Detta både för att förbli attraktiv på arbetsmarknaden och för att känna att du utvecklas på ett personligt plan och fortsätter att lär dig nya saker och utvecklas.


Förslag på vidareutbildning för dig som audionom


Som yrkesverksam audionom kommer du i kontakt med många olika slags människor då du ger rådgivning till patienter om hörhjälpmedel. Det är då viktigt att du har god känsla för service. Känner du att du behöver utvecklas inom detta område finns det ett brett utbud av utbildningar inom kundkontakt och service som kan hjälpa dig. När du i din yrkesroll på olika sätt framför information kring hörsel är det även en fördel om du är duktig på att uttrycka dig tydligt och pedagogiskt. En kurs inom kommunikation, presentationsteknik eller retorik kan hjälpa dig att föra fram ditt budskap på bästa möjliga sätt.

För dig som arbetar som produktionspecialist på ett företag som utvecklar och säljer hörapparater och andra hörhjälpmedel finns kurser inom produktutveckling som kan vara relevanta. Om du siktar mot en ledande roll på din arbetsplats kan kurser inom ledarskap vara något för dig.

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Har du som audionom bestämt dig för att satsa på vidareutbildning? Ett första steg är att ta upp frågan med din närmaste chef. Ta reda på om det finns en policy för kompetensutveckling. Om det finns en policy för kompetensutveckling på din arbetsplats kan denna innebära att du får vara ledig från jobbet för att utbildas eller att din arbetsgivare står för utbildningens kostnad. 

Är du osäker på vilken utbildning du ska välja kan du höra med dina kollegor, kanske har de tips på utbildningar de tror skulle passa dig. 

Framtidsutsikter

Saco (Sverige Akademiker) uppger på sin hemsida att arbetsmarknaden för nyutexaminerade audionomer i dagsläget kännetecknas av en liten konkurrens. En orsak till detta är en ökad efterfrågad på hörselvård. Saco spår en fortsatt liten konkurrens även på längre sikt.


Relaterade yrken


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.

Senast uppdaterad: 22 sep 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-09-24

Vidareutbildning för djurskötare

Som djurskötare behöver du vara empatisk och eftersom arbetet ofta genomförs ensam och under hög tidspress behöver du även vara duktig på att fatta snabba beslut.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

8 skillnader mellan dig och framgångsrika personer

Vad är det som gör att vissa lyckas och andra inte? utbildning.se presenterar 8 egenskaper som utmärker verkligt framgångsrika personer. Följ i mästarnas spår och låt dig inspireras till nya, bättre livsvanor. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-06-28

5 tips för att tackla stress i höst

Är du en av dem som inte riktigt känner höstpeppen utan snarare höststressen? Det är lätt att känna sig stressad när ledigheten är slut och alla vardagens måsten är tillbaka. Innan du överväldigas av stress, ta kontroll! Använd dessa 5 tricks för att få pli på stressen och må bra i höst.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!