Visa utbildning.se som: Mobil
Womengineer ingenjör

Womengineer vill inspirera fler kvinnor att bli ingenjörer

Fotograf: Emilia Bergmark-Jiménez

Kvinnor har länge dominerat på svenska universitets- och högskoleutbildningar. Trots det är endast drygt en av fyra ingenjörsstudenter kvinnlig. Organisationer som Womengineer, Pink Programming och WiTech arbetar hårt för att bryta mönstret. Genom att inspirera och informera hoppas Womengineer att de ska nå målet om att det 2030 ska examineras lika många manliga som kvinnliga ingenjörsstudenter i Sverige.

Två av tre högskolesökande är kvinnor. Det visar en undersökning från Universitets- och högskolerådet som analyserat antagningsstatistiken för åren 2008 till 2017. Trots att kvinnor dominerar i stort på svenska lärosäten finns det fortfarande inriktningar där det råder en ojämlik fördelning. Speciellt tekniska utbildningar har en oproportionerligt hög andel manliga studenter än kvinnliga. Vi har tidigare skrivit om IT-branschen, där organisationer som WiTech och Pink Programming arbetar för att väcka intresset kring programmering hos unga tjejer och kvinnor.

En annan av dessa kämpar är Womengineer, en ideell organisation vars vision är att det till år 2030 ska examineras lika många kvinnliga ingenjörer som manliga från svenska högskolor och universitet. Ett mål som Womengineer menar inte behöver leda till en absolut jämn fördelning mellan könen. Viktigast är att de kvinnor som vill bli ingenjörer aldrig ska behöva möta hinder på grund av sitt kön. Det kan gälla fördomar, maktstrukturer eller andra företeelser som försvårar resan till en ingenjörsexamen.

 

Kvinnor är markant underrepresenterade på ingenjörsutbildningar

I början av året tog Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) tillsammans med Teknikföretagen och Sveriges Ingenjörer fram en undersökning som visar att bland svenska högskolor och universitet är ingenjörsutbildningar en av få utbildningar där kvinnor fortfarande är markant underrepresenterade. Det går att se ett visst trendbrott, men det går långsamt. Andelen kvinnor på utbildningarna ligger endast på mellan 25–30 procent.

För att jämföra med andra utbildningsalternativ tar rapporten upp exempel där andelen kvinnor ligger på 51 % för civilekonom, 54 % för läkare och 57 % för jurist. För de tio mest attraktiva utbildningarna i Sverige är fördelningen 58 % kvinnliga studenter och 42 % manliga studenter. De enda utbildningarna där kvinnor inte är i majoritet är inom just teknik men även officersutbildningar. Där män istället är kraftigt överrepresenterade.

 

Womengineer vill påverka genom inspiration och information

Vi pratade med Emelie Emanuelsson, en av grundarna av Womengineer. Hon berättar att organisationen arbetar med att informera och inspirera för att få fler kvinnor och unga tjejer att satsa på en ingenjörskarriär. Helt jämn fördelning i ingenjörskåren är inget absolut mål. Men eftersom ingenjörens bidrag nyttjas av hela världens befolkning bör den därför utvecklas av densamma.

Intresset för teknik bland kvinnor tycks tryckas bort redan i unga år. Något som vi på utbildning.se pratat om i en intervju med Pink Programmings Alice Larsson. Vilket är synd, för något som vi också pratade med Alice om är att behovet på teknisk kompetens bara ökar och ökar. Ett sätt att möta denna efterfrågan är genom att öka intresset hos unga tjejer och möta stereotypiska fördomar. Då kommer även andelen kvinnor på högskolan att öka i takt.

 

Introduktionsdag ska sporra fler unga tjejers intresse för ingenjörsyrket

Womengineer försöker påverka genom att visa upp förebilder på sin sajt och sprida inspiration och information via sociala medier. En gång om året anordnar de även Introduce a Girl to Engineering Day. En dag då unga tjejer och icke-binära bjuds in till företag runt om i Sverige för att se vad en ingenjör gör. Förra året besökte över 1 800 tjejer och icke-binära mer än 110 företag i Sverige.

Organisationen arbetar efter devisen att ingen ska hindras av fördomar, maktordningar eller strukturella hinder från att studera och arbeta med det den vill. Dessutom visar all forskning idag att jämställda organisationer visar bättre resultat. Man tjänar helt enkelt på mångfald. Det visar på att organisationer som Womengineer, Pink Programming och WiTech både gör, men också har ett viktigt jobb framför sig.

Är du redan klar med ingenjörsstudierna? Se till att hålla dig uppdaterad med det senaste inom branschen och vässa din kompetens med en teknikutbildning.

Senast uppdaterad: 29 maj 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-06-22

Utvecklingssamtal – så förbereder du dig!

Det är viktigt att förbereda sig för utvecklingssamtalet med din chef. Här är tipsen som hjälper dig på vägen till ett lyckat utvecklingssamtal.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-05-28

5 tecken på en trist företagskultur

Söker du nytt jobb? Vill du veta om du kommer att trivas på den nya arbetsplatsen? Här är 5 varningstecken på en trist företagskultur att se upp med redan vid första intervjun.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-08-13

Så lyckas du på nya jobbet!

Du landade det nya jobbet du sökte vid årsskiftet. Grattis! Men efter du har uppdaterat din LinkedIn och skrutit för dina vänner, vad gör du sen? Vad behöver du tänka på för att inte bränna ut dig, eller underprestera efter dina lysande intryck? Läs vidare! Vi lovar att du vet precis hur du lyckas på nya jobbet efteråt!

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!