Visa utbildning.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas din utbildning? Vi samlar artiklar kring coronaviruset och utbildning samt tips för dig som ska söka utbildning. Läs mer här.

Instalco värderar vidareutveckling för sin personal

Instalcoskolan

Kompetensutveckling är viktigt! Instalco är med på banan och utbildar flitigt sin personal via ett internt program som ingår i vad de kallar för Instalcoskolan. Programmen är anpassade för de olika rollerna som finns i företaget och öppna för alla anställda.

Kompetensutveckling kanske inte låter som det mest spännande området, men faktum är att kompetensutveckling är en nyckel till framgång för många företag. Välutbildad personal förblir inte bara mer motiverad utan levererar också en bättre insats på jobbet. Vi på utbildning.se lyfter därför vidareutveckling så ofta vi bara kan! Vi är alltid intresserade av att veta mer om hur olika organisationer jobbar med att vidareutbilda sin personal. I den här artikeln tittar vi närmare på Instalco och hur de jobbar med att utbilda sin personal via sitt egenutformade interna utbildningsprogram.

Om Instalco

Instalco är ett tekniskt företag som jobbar med industriell produktion. De ansvarar också för installation och underhåll av fastigheter samt anläggningar när det kommer till: VS, el, ventilation, kyla. Instalco är verksamma utöver hela norden, i Sverige, men också Norge och Finland. Företaget är bestående av en sammansättning dotterbolag, cirka 50 stycken olika bolag, alla med en lokal anknytning till sina respektive områden. Totalt har företaget cirka 2 000 medarbetare.

Kompetensutveckling via Instalcoskolan

På Instalco sätter man internutbildning av sina medarbetare högt. Utbildningsprogrammet kallar de för Instalcoskolan, vars huvudsakliga uppgift är, förutom att utbilda sin personal, att öka de anställdas motivation och skapa möjligheter såväl som incitament för personalen att vilja jobba kvar. Samtidigt som personalen engageras, utbildas de till att bli bättre på sina respektive områden.

Utbildningsprogrammet genomförs för tre olika målgrupper inom organisationen: ledande montörer, projektledare och för ledare och chefer.

För ledande montörer innebär utbildningen en övergripande förståelse för hur ett projekt ska genomföras. De får lära sig mer om kommunikation och det ledarskap som väntas av rollen. Montörerna får också lära sig mer om entreprenadjuridik som kan visa sig vara användbart i deras tjänster.

Projektledarna får en mer omfattande utbildning som ska se till både deras ledarskapsförmågor men också deras administrativa kunskaper. Medarbetarna lär sig bland annat om projektekonomi, men de får också kunskaper i förhandlingsteknik och retorik för att kunna hantera svåra förhandlingar och presentationer.

På ledarnivå tas externa parter in från IHM och EGA för att möta kompetenskravet. Ledare och chefer får då fördjupade kunskap inom sitt ledarskap, hur de bygger bättre kundrelationer och ökar försäljningen. Ett specifikt mål för just ledarutbildningen är också att ta fram potentiella ledare som i framtiden kan axla större ansvar för olika enheter i organisationen.

Utbildningarna i Instalcoskolan görs långsiktigt på 2–3 år utöver block på två dagar. Hur ofta det sker varierar beroende på utbildning. Utbildningarna är öppna för alla på företaget och är teknikneutrala för att alla ska kunna gå dem oavsett tidigare teknisk erfarenhet. Under 2017 utbildade Instalco 246 anställda via Instalcoskolan.

Interna utbildningsprogram

Instalcoskolan är ett bra exempel på hur företag kan arbeta med interna utbildningsprogram för att dels kompetensutveckla sin personal, men även för att öka motivationen och få personalen att vilja stanna kvar. Fördelarna med interna utbildningsprogram är att de ofta är kostnadseffektiva och att de enklare kan utformas för att passa en organisations specifika behov. Svårigheterna ligger i att få till de resurser som krävs internt för att utforma ett effektivt program. Detta är dock något som du kan få hjälp av om du anlitar en utbildningsarrangör som är vana vid att anordna företagsanpassade utbildningar.

Senast uppdaterad: 29 nov 2018

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-09-03

Topp 20: hetaste kompetenserna för projektledare 2019

utbildning.se är i farten igen, den här gången har vi granskat 600 tjänster för projektledare. Utfallet är de hetaste kompetenserna för projektledare 2019. Det har skakats om i toppen, men examen fortsätter att vara mest eftertraktat av arbetsgivarna.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-11-20

Academy tar ett nytt grepp i utbildningsbranschen

Academy använder en smart utbildningsmetod som erbjuder dig med rätt egenskaper att byta karriär eller att ta ett kliv uppåt. Med sina utbildningsprogram slår Academy ett hårt slag för kompetensutveckling. Men hur är det möjligt gå från noll till färdigutbildad och anställd på bara 12 veckor? 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-05-08

6 spännande utbildningar du kan läsa på distans

Om du redan har ett heltidsjobb kan det vara svårt att hitta tiden att lära sig något nytt. Att komma iväg på en klassrumsutbildning kanske är rentav omöjligt att få in i schemat. Som tur är finns en enkel lösning för att fortsätta utvecklas – distansutbildningar! Vi på utbildning.se vill tipsa om sex utbildningar du kan läsa helt på distans, i den takt som passar dig.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!