Vidareutbildning för pilot
27 sep 2021

Vidareutbildning för pilot

Som pilot arbetar du med att flyga flygplan i den civila luftfarten. Arbetet ställer höga krav på din kompetens och du behöver vara ansvarsfull och ha en gedigen teknisk kompetens. Många tror att pilotens arbete börjar när flygningen startar, men pilotens jobb börjar långt innan flygplanets motorer sätts igång. Det är exempelvis piloten som inför varje flygning tar fram färdplanen och inspekterar flygplanet.

Förslag på vidareutbildning för dig som pilot


Som pilot är det viktigt att du har en god samarbetsförmåga och vet hur du ska hantera stress på bästa sätt. Om du som pilot känner att du skulle kunna bli ännu bättre på att hantera stress kan du välja att läsa en utbildning inom exempelvis personlig effektivitet, mindfulness eller stresshantering. Det kan också vara bra om du som pilot vässar dina ledaregenskaper. Detta är möjligt att göra genom en utbildning inom ledarskap. Du kan välja att antingen läsa ett längre och mer omfattande ledarskapsprogram eller en kortare ledarskapskurs där du väljer att fokusera på en del av ledarskapet. Under de kortare ledarskapskurserna kan du välja att fokusera på exempelvis coachande ledarskap eller konflikthantering.

I sitt arbete möter piloter många olika människor och arbetet kräver att du har en god social förmåga och att du är serviceinriktad. För piloter som vill bli ännu bättre på detta finns det utbildningar inom kundbemötande att välja bland. Det kan även vara bra att du som pilot har kunskaper om hot och våld.

Många piloter arbetar med flygningar utanför Sveriges gränser mycket av piloternas kommunikation med exempelvis flygledare sker på engelska. Det är därför viktigt att du har mycket goda kunskaper i engelska och att du är bekväm i att tala andra språk än svenska. Som pilot är det ofta positivt för karriären att utöver svenska och engelska behärska ytterligare språk.

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Om du som pilot bestämt dig för att vidareutbildas är ett första steg att ta upp frågan med din chef. Ta inledningsvis reda på om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling. Om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling kan denna innebära att du får utbildningen finansierad av din arbetsgivare eller att du får möjlighet att ta ledigt från jobbet ett par dagar för att utbilda dig.

När du funderar över vilken utbildning du ska välja bör du först försöka kartlägga vilka områden i ditt arbete du skulle kunna bli ännu bättre på. Om du är osäker på vilken utbildning du ska välja kan du höra om dina kollegor eller din chef har tips på utbildningar som skulle kunna passa dig.

Framtidsutsikter

Enligt Arbetsförmedlingens yrkeskompass kommer piloter att möta en medelgod arbetsmarknad både på lång och kort sikt. I takt med globaliseringen och den ökande turismen ökar efterfrågan av kompetenta piloter. Efterfrågan varierar något beroende på var i landet du är verksam. Inom yrket är medelåldern relativt hög och pensionsavgångarna beräknas bli stora, vilket gör att antalet arbetstillfällen blir fler.

Om du som pilot vill öka dina möjligheter att få jobb kan vidareutbildning vara en väg att gå. Tänk på att det är viktigt att vidareutbildas kontinuerligt under hela karriären för att hålla de egna kunskaperna aktuella.Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.

Senast uppdaterad: 27 sep 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-09-27

Vidareutbildning för kuratorer

En kurator har till uppgift att vara en människans stöd och vägledare. Med hjälp av samtal ska kuratorn tillsammans med sin klient komma fram till lösningar på de problem som klienten har. Det är ett krävande jobb men som också är engagerande och givande. Det finns flera olika arbetsuppgifter för en kurator, den största delen handlar om mötet med de människor som är i behov av att få råd, stö ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-24

Vidareutbildning för databasadministratör

Eftersom du som databasadministratör ofta arbetar i projektform kan du gynnas av att läsa en utbildning inom projektledning. Om du har eller skulle vilja ha personalansvar kan det även vara positivt att läsa en ledarskapsutbildning.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-03-16

GoodHabitz nu i Sverige – lärande måste vara kul!

Är det dags att kompetensutveckla? Nederländska utbildaren GoodHabitz väcker stort intresse hos svenska företag. Med visionen att vara onlineutbildningens Netflix, är de övertygade om att underhållande lärande och personlig utveckling gynnar hela företaget.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨