24 sep 2021

Vidareutbildning för ekonomichef

Vidareutbildning för ekonomichef

Du som ekonomichef kan vara verksam inom alla branscher och vilka slags arbetsuppgifter du har kan variera. Den huvudsakliga arbetsuppgiften är att ta ansvar för arbetsplatsens ekonomiförvaltning och stödja företagets verksamhet. Det allra viktigaste är att du som ekonomichef är en duktig ledare och har ett intresse och en fallenhet för att analysera de olika slags ekonomiska sammanhang du kan möta i ditt arbete.

Förslag på vidareutbildning för dig som ekonomichef

Det blir allt vanligare att internationella företag positionerar sig på den svenska marknaden. Det är vanligt att dessa företag har ett annat koncernspråk än svenska och om du som ekonomichef vill arbeta på internationella företag eller öppna upp för en karriär utomlands är det bra att bättra på dina språkkunskaper. Ekonomichefer kan exempelvis välja att vidareutbilda sig inom affärsengelska.

Om du är ny i rollen som ekonomichef kan det vara positivt för din karriär att läsa en utbildning inom ledarskap. Det finns ett flertal olika ledarskapsutbildningar med olika inriktningar, du som ekonomichef kan exempelvis välja att läsa en utbildning inom coachande ledarskap, ny som chef eller ett ledarskapsprogram.

Mycket av ekonomichefens arbete består av ekonomisk analys. Genom att vidareutbilda dig inom Excel kan du underlätta ditt analysarbete. Det är vanligt att ekonomichefen även ansvarar för företagets deklaration och olika slags skattefrågor. Om du har eller vill ta dig an ett sådant arbete är det positivt att vidareutbildas inom budgetering eller skatt. Tänk på att lagar och regler förändras över tid, vilket ställer krav på att dina kunskaper är aktuella och att du vidareutbildas kontinuerligt under hela din karriär.

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Att vidareutbildas som ekonomichef, antingen för att bli ännu bättre på din specialisering eller bredda dina kompetenser, underlättar för dig som vill byta arbetsplats eller ta dig an nya mer avancerade arbetsuppgifter. Ett första steg när du bestämt dig för att vidareutbildas i rollen som ekonomichef är att ta reda på om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling. Om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling kan det betyda att din arbetsgivare finansierar din utbildning eller att du får ta ledigt ett par dagar för att vidareutbildas.

När du ska välja utbildning bör du inledningsvis fundera över vilka områden du skulle kunna utveckla och bli ännu bättre på. Tala med din chef eller dina kollegor, kanske har de tips på utbildningar de deltagit i som kan passa även dig.

Framtidsutsikter

Framtidsutsikterna för dig som ekonomichef kan variera något beroende på vilken bransch du är verksam inom samt vilken slags erfarenhet och utbildning du har. Om du som ekonomichef vill öka dina möjligheter till jobb samt ta dig an nya arbetsuppgifter kan vidareutbildning vara ett sätt att göra dig mer konkurrenskraftig.

Relaterade yrken


« Alla yrken A–Ö
« Tillbaka till alla yrken inom ekonomi
« Tillbaka till Karriärguidens startsida


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.

Senast uppdaterad: 24 sep 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-09-27

Vidareutbildning för naprapat

Som naprapat har du i ditt dagliga arbete frekevent kontakt med människor, vars besvär i nacke och rygg du behandlar med hjälp även manuella behandlingsmetoder såsom manipulation, mobilisering, triggerpunktsbehandling, stretching och klassisk massage. En annan viktig del av arbetet som naprat är att förebygga vanliga besvär genom rehabilitering, träningslära och ergonomi.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-13

5 tips – så får du chefen att betala din vidareutbildning

Idag råder det hård konkurrens på arbetsmarknaden. Om du är ute efter att få utökade arbetsuppgifter eller bli befordrad kan vidareutbildning hjälpa dig på vägen. Vi har sammanställt 5 tips för dig som vill ta upp frågan om kompetensutveckling med din chef.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-24

Vidareutbildning för fartygsbefäl

Som fartygsbefäl har du det övergripande ansvaret för fartygets besättning. Om du arbetar på ett stort företag kan det handla om så mycket som flera tusen personer, vilket ställer höga krav på din kommunikativa förmåga och dina ledarkunskaper.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!