01 jul 2021

Vad är BAS-P / BAS-U och vilken utbildning behöver du?

BAS-P/U utbildning

BAS-P / BAS-U står för ”byggarbetsmiljösamordnare” och är två olika arbetsmiljöuppdrag som någon måste ansvara för på en byggarbetsplats. P står för planeringsfasen och U för utförandefasen. Båda är ett krav enligt svensk lag vid planering och upprättning av byggprojekt.

Vad är BAS-P?

BAS-P är den person som har ansvar för arbetsmiljön under planeringsfasen av ett byggprojekt. När du jobbar inom planeringsfasen är det ditt jobb att se till att förutsättningarna för en bra arbetsmiljö finns eller kommer att finnas på plats när arbetet startar. Till exempel måste en arbetsmiljöplan vara färdigställd innan byggprojektet kan påbörjas.

BAS-P kan på så sätt likställas med en projektledare som avgränsats till de förebyggande arbetsmiljöaspekterna av ett byggprojekt. Förutom att lägga en plan för byggarbetsmiljön är det ditt ansvar att se till att informationen kring arbetsmiljön mellan parter som arkitekt, byggarbetare och byggherre når varandra. Under planeringsfasen är det du som har ansvaret för att alla parter är informerade om upplägg och förändringar kring arbetsmiljön, arbetarnas säkerhet samt andra eventuella risker på byggarbetsplatsen.

Vad är BAS-U?

BAS-U är den person som har fått förtroendet att ansvara för arbetsmiljön under utförandefasen. Som BAS-U person tar ditt arbete vid där BAS-P slutar Även om det ofta förekommer ett visst överlapp mellan de två faserna. Enkelt uppdelat börjar ditt arbete vid det första spadtaget. Nu är det ditt jobb att se till att alla som vistas på, eller på annat sätt har med byggarbetsplatsen att göra, följer den arbetsmiljöplan som tagits fram i planeringsfasen.

Du kommer kontinuerligt att göra riskbedömningar och se till att arbetsplatsen förblir säker för dina kollegor. Om problem uppstår är det upp till dig att lägga en handlingsplan för hur ni ska åtgärda detta. Du har också som uppgift att se till att arbetsmiljöplanen alltid är tillgänglig för alla parter på byggarbetsplatsen. Men din absolut viktigaste uppgift är att se till att inga onödiga risker tas och att säkerheten för dina kollegor alltid sätts först.

För att sammanfatta: ansvarsområdena avser alltså en planeringsfas (innan bygget på börjas) och en utförandefas (när bygget påbörjats) även om viss överlapp mellan faserna är vanligt. Om du har ansvar för en av faserna görs en överlämning från planering till utförande.

Utbildningar BAS-P/U

Vem behöver gå en BAS-P/U utbildning?

Du som är byggarbetsmiljösamordnare eller på andra sätt behöver ha insyn i arbetsmiljön och säkerheten kring planeringsfasen och utförandefasen på en arbetsplats. Detta behöver inte alltid vara byggarbetsmiljösamordnaren utan kan vara projektledaren, skyddsombud, beställare eller byggherren själv som behöver fördjupad kunskap om säker byggarbetsmiljö.

Generellt så är BAS P/U kombinerade i en utbildning. Även om kunskapskraven för rollerna  är olika, är arbetet så pass nära sammankopplat att det är vanligt att utbildningarna är kombinerade.

När behövs BAS-P/BAS-U?

Egentligen för alla typer av byggnadsarbeten, underhåll, markarbeten, renovering, sanering och dränering. Det är alltid arbetsgivarens ansvar i grunden att se till att arbeten som erfordrar en byggarbetsmiljösamordnare har en och det är byggherren som utser samordnarna. Om du är osäker på när din organisation behöver en byggarbetsmiljösamordnare kan du alltid vända dig till Arbetsmiljöverket.

Avslutningsvis här är några exempel på roller och yrken som kan vara lämpliga att gå en BAS-P/U utbildning. Byggherre, byggnadsarbetare, tekniker, ingenjör, beställare, arbetsledare, chefer, projektledare och skyddsombud.

Senast uppdaterad: 01 jul 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-04-12

Topp 20: hetaste kompetenserna för projektledare 2018

  ​Projektledarnas framtid är ljus! utbildning.se har än en gång granskat jobbannonser för att hitta de mest efterfrågade och aktuella egenskaperna hos projektledare. Vi undersökte ca 400 jobbannonser och slutsatsen blev en lista på de 20 hetaste kompetenserna 2018.   I årets lista kan vi se lite kontraster från föregående år. 2018 lista toppas med examen, som motsvarar universitets/högs ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-09-03

Topp 20: hetaste kompetenserna för ekonomer 2019

Det har blivit ekonomernas tur när heta kompetenser gör sig redo för semester. Över tusen annonser har granskats när utbildning.se jagade de hetaste kompetenserna för ekonomiyrken. Vilka är då 2019 mest eftertraktade egenskaper?

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-12-17

Topp 10: hetaste kompetenserna för ingenjörer 2019

Ingenjörerna är sist ut innan vi går i mål med årets undersökningar av Heta kompetenser 2019. Vad säger årets undersökning och har det hunnit hända så mycket för ett av de yrken som har mest brist på arbetskraft av alla de yrkeskategorier som vi undersöker?

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!