Visa utbildning.se som: Mobil
Heta kompetenser ingenjörer 2019

Topp 10: hetaste kompetenserna för ingenjörer 2019

Ingenjörerna är sist ut i Heta kompetenser 2019! Efter årsskiftet väntar ett nytt år med nya undersökningar. Men så länge tar vi fram glöggen och fyller julstrumporna med de hetaste kompetenserna för ingenjörer 2019!

Ingenjörerna är sist ut innan vi går i mål med årets undersökningar av Heta kompetenser 2019. Vad säger årets undersökning och har det hunnit hända så mycket för ett av de yrken som har mest brist på arbetskraft av alla de yrkeskategorier som vi undersöker?

Vi granskade ca 200 platsannonser för ingenjörer och kom fram till följande topp fem: examen, nyfiken, driven, pedagogisk och flexibel. Examen toppar i vanlig ordning listan, vilket det vanligtvis gör bland de lite mer akademiska yrkena, men nyfiken är hack i häl. Detta måste vara ett rekord för kompetensen nyfiken som vi aldrig noterat hamna högre.

 

Topp 10 hetaste kompetenserna för ingenjörer 2019

 

1. Examen  31,3 %
2. Nyfiken  28,3 %
3. Driven  20,2 %
4. Pedagogisk  18,2 %
5. Flexibel  16,2 %
6. Detaljmedveten  14,6 %
7. Samarbetsvillig  14,1 %
8. Strukturerad  13,1 %
9. Social  12,6 %
10. Självständig  12,1 % 

 

Nu och då

Urvalet var mycket mindre i år än 2018 och landade i en topp tio lista istället för en topp tjugo som vi vanligtvis gör. Ingenjör är ett yrke som kommer i så många olika former att det på ett litet urval blir svårt att säga något med kompetenserna längre ner på listan. Risken finns att det är slumpen som avgör istället för att vi kan påvisa en reell trend.

Vad säger då årets lista i jämförelse med 2018? Den är sig ganska lik med några kompetenser som bytt plats. Men det som sticker ut är betoningen på att ingenjörer 2019 ska vara nyfikna, nästan mer än de behöver en examen! En förklaring skulle kunna vara att bristen inom branschen gör att arbetsgivarna är redo att anställa mer nyutexaminerade personer så länge de är villiga att lära sig. ”Nyfiken” dyker oftast upp i dessa sammanhang.

CAD som var på fjärde plats 2018 försvinner helt från listan 2019 och tar sig inte ens in på en potentiell topp tjugo.

 

Arbetsmarknad, lön och utbildning

Ingenjörer har en stabil snittlön på 39 500 kr i månaden.Som alltid när det kommer till lönestatistik finns det många faktorer som påverkar om du ligger under eller över medel.

Ingenjör är ett eftertraktat yrke bland arbetsgivarna och över hela Sverige är konkurrensen om jobben liten. Det är en arbetstagares arbetsmarknad, men innan du kan välja och vraka behöver du en utbildning.

Det finns flera olika program för ingenjörer från den skyddade titeln civilingenjör till andra typer av ingenjörer, från bygg till IT. De flesta universitetsprogrammen är närmare fem år medan yrkesutbildningarna brukar vara två till tre år beroende på institution. Stor del av YH-utbildningarna spenderas ute på arbetsplats, något att tänka på när du väljer din utbildning. Är du mer teoretisk eller praktisk?

 

Heta kompetenser

Halvvägs genom december går heta kompetenser i mål för det här året. Vi granskade 198 annonser i början av december för att vi skulle kunna ge dig årets version av Heta kompetenser ingenjörer.

Under året som gått har vi tittat på lärare, förskollärare, kommunikatörer, marknadsförare, chefer, projektledare, försäljare, utvecklare, ekonomer, jurister, HR-personer och till sist ingenjörer.

 

Frågor

2019 har varit ett år av kunskap, utveckling och nya möjligheter. Vi vill tacka dig för detta och hoppas att du är med när vi gör oss redo för startskottet i januari då heta kompetenser kommer tillbaka. Som alltid jobbar vi hårt för att ge dig det bästa innehållet och undersökningarna vi bara kan. Har du frågor till oss eller vill du bara säga hej, kan du göra det via denna mejladress: info@utbildning.se.

 

Källa: Arbetsförmedlingen och SCB.

Senast uppdaterad: 17 dec 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-09-02

6 spännande utbildningar du kan läsa på distans

Om du redan har ett heltidsjobb kan det vara svårt att hitta tiden att lära sig något nytt. Att komma iväg på en klassrumsutbildning kanske är rentav omöjligt att få in i schemat. Som tur är finns en enkel lösning för att fortsätta utvecklas – distansutbildningar! Vi på utbildning.se vill tipsa om sex utbildningar du kan läsa helt på distans, i den takt som passar dig.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-06-22

Hur går ett TOEFL-test till?

TOEFL står för "Test av engelska som främmande språk". TOFEL-testet är ett kvalificerat test som bedömmer din förmåga att tala och förstå engelska. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-11-30

Topp 20: hetaste kompetenserna för marknadsförare 2018

Marknadsförare förespråkas! Under oktober har utbildning.se granskat 444 jobbannonser för att ge dig de mest eftertraktade egenskaperna för marknadsförare 2018. Ingen kompetens oavsett yrkeskategori tycks vara så viktig som att vara driven på den svenska arbetsmarknaden. 

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!