Visa utbildning.se som: Mobil
Självledarskap

Utveckla dig själv och ditt självledarskap - 5 tips!

Självledarskap handlar om att kunna vara trygg i sig själv med vem man är och vart man ska. Detta innebär att ta kommandot över sitt eget liv, både privat och professionellt, och att styra sina tankar och beteenden mot mål i en värderad riktning. För att kunna göra detta behöver man tydliggöra nuläget, det önskade läget och vad man behöver göra för att komma dit. Det kräver också att man tittar på och frigör sig från de hinder och begränsningar man sätter på sig själv. När man upplever att man leder sig själv, kan man också påverka sin personliga utveckling i större utsträckning.

Hur lär man sig att leda sig själv?

Självledarskap är något som växer fram med ökad självkännedom och gör att man kan utveckla sig själv både på jobbet och privat. Tack vare ökad medvetenhet och självkännedom kan du uppleva bättre fokus och effektivitet. Det finns utbildningar där du kan lära dig mer om grunderna och därefter är det dags för dig att forma ditt självledarskap.

Utbildning: Självledarskap och personlig utveckling

1. Självinsikt

Grunden till självledarskap är en god självinsikt och en inre trygghet i vad du vill, behöver och vad som är viktigt för dig. Det är viktigt att du känner till din egen förmåga och vad som driver dig framåt men också vad som är dina utmaningar och eventuella hinder längs vägen. Att ha en sann bild av dig själv kommer att skapa förutsättningar för dig att sätta gränser och utvecklas i ditt självledarskap.

2. Mål och motivation

Alla har vi olika mål, värderingar och motivation. För att veta vart du ska behöver du identifiera vad du vill uppnå, varför och hur du motiverar dig på vägen dit. Vad är viktigt för dig och för att hålla din glöd vid liv och fortsätta sträva mot dina uppsatta mål? Formulera dessa för dig själv och kommunicera det vidare för att de i din närhet ska förstå vad du behöver.

3. Rätt förutsättningar och balans

För att kunna utvecklas och må bra är det viktigt att få ihop balansen mellan krav och resurser och mellan arbete och fritid. Därför är det viktigt att du har rätt förutsättningar för detta och tydliga ramar för vad som förväntas av dig samt att du tar dig tid för återhämtning. 

4. Stresshantering

Stress påverkar oss alla på olika sätt. Långsiktigt är stress nästan alltid negativ och skadlig medan kortsiktig stress ibland kan vara positiv. Vissa tappar fokus, vet inte hur man ska prioritera och får svårt att strukturera sitt arbete medan andra behöver ett litet stresspåslag för att inse stundens allvar. Det är viktigt att vara medveten om vad stress gör med dig och hur du ska hantera olika stressnivåer.

5. Kommunikation och feedback

Att vara tydlig i sin kommunikation och kunna ge och få feedback är viktigt för att fortsätta utvecklas. Fungerande kommunikation och konstruktiv feedback är avgörande för ett bra självledarskap och fortsatt utveckling. 

Vill du lära dig mer om självledarskap? Hitta din utbildning här!

Utbildningar inom självledarskap

Senast uppdaterad: 10 dec 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2018-10-24

Så blir du mer framgångsrik - Del 2

I utbildning.se:s nya artikelserie Så blir du mer framgångsrik avslöjar näringslivseliten sina bästa vardagsknep för framgång. Del 2: Lisa Gunnarsson, VD på LinkedIn Nordics.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2014-03-03

KUNSKAPSTEST: Vilken typ av ledare är du?

Ledarskap är ett hett ämne och många vill bli bättre som chefer och ledare. Gör vårt personlighetstest och få en fingervisning om vilken ledartyp du är. Är du Bestämda Bertil eller Coachande Pia?

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-12-04

6 bra egenskaper en coach måste ha

Vilka egenskaper måste du ha för att vara en bra coach? För att bli framgångsrik krävs det tid och tålamod. Dessutom behöver du grundläggande färdigheter som kan ta dig från det ordinära till det extraordinära. utbildning.se har listat 6 egenskaper som en bra coach måste ha.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!