Gör vår undersökning om kompetensutveckling för chansen att vinna en helt gratis utbildning från Keystone Production!

Utveckla ditt självledarskap – 5 tips!

Ett gott självledarskap handlar om att kunna påverka din egen riktning på ett mer effektivt sätt och att vara trygg i sig själv. Men hur gör du det i praktiken?

Självledarskap

Det har blivit lite av ett buzzword – ordet självledarskap. Och kanske är det inte så märkligt. När du leder dig själv på ett mer effektivt sätt, påverkar det nämligen varje aspekt av ditt liv, såväl professionellt som privat.  

Lisa Gunnarsson, VD på LinkedIn Nordics vet vad det innebär att utöva framgångsrikt självledarskap för att nå sina mål och få vardagen att gå ihop.

– Jag är en enorm planeringsmänniska. Varje minut i min kalender är noga planerad flera veckor i förväg. Det gör att jag vet att var sak har sin tid utefter vilken ordning det har i prioriteringsskalan. Det som inte får plats under veckans timmar prioriteras antingen om eller så får jag acceptera att det ligger längre fram i tiden.Ser sig själv gå i mål

– Elitidrottsmän visualiserar sig igenom tävlingens händelseförlopp i förväg. De ser framför sig hur de tacklar sina svårigheter, löser problemen, och sedan kommer i mål. Vi kan använda samma teknik när vi utövar självledarskap. 

Hur då?

– Föreställ dig olika situationer där du känner dig otrygg och påminn sedan dig själv om erfarenheter där du tagit dig igenom liknande utmaningar förut. Du visualiserar loppet och ser dig själv gå ”i mål” kan man säga.

Vad är något av det bästa jag kan göra för att utveckla ett framgångsrikt självledarskap?

–  Se till att utveckla dina styrkor och bli briljant där du är naturligt stark och vill vara. Sluta med andra ord att försöka vara något du inte är eller vill bli. Det är bättre att vara superstark på områden där du kan njuta, än medioker på områden där du ständigt måste kämpa, avslutar Lisa Gunnarsson. 

Fem steg mot ett bättre självledarskap

Är du redo att ta ditt självledarskap till nya höjder? utbildning.se presenterar fem värdefulla tips för att hjälpa dig att ta dig dit:

1. Självinsikt

Grunden till självledarskap är en god självinsikt och en inre trygghet i vad du vill, behöver och vad som är viktigt för dig. Det är viktigt att du känner till din egen förmåga och vad som driver dig framåt men också vad som är dina utmaningar och eventuella hinder längs vägen. Att ha en sann bild av dig själv kommer att skapa förutsättningar för dig att sätta gränser och utvecklas i ditt självledarskap.

2. Mål och motivation

Alla har vi olika mål, värderingar och motivation. För att veta vart du ska behöver du identifiera vad du vill uppnå, varför och hur du motiverar dig på vägen dit. Vad är viktigt för dig för att hålla din glöd vid liv och fortsätta sträva mot dina uppsatta mål? Formulera dessa mål för dig själv och kommunicera det vidare för att de i din närhet ska förstå vad du behöver.

3. Rätt förutsättningar och balans

För att kunna utvecklas och må bra är det viktigt att få ihop balansen mellan krav och resurser och mellan arbete och fritid. Därför är det viktigt att du har rätt förutsättningar för detta och tydliga ramar för vad som förväntas av dig samt att du tar dig tid för återhämtning. 

4. Stresshantering

Stress påverkar oss alla på olika sätt. Långsiktigt är stress nästan alltid negativ och skadlig medan kortsiktig stress ibland kan vara positiv. Vissa tappar fokus och får svårt att strukturera sitt arbete, medan andra behöver ett litet stresspåslag för att få saker gjorda. Bli medveten om vad stress gör med dig och hur du på bästa sätt kan hantera olika stressnivåer.

5. Kommunikation och feedback

Att vara tydlig i sin kommunikation och kunna ge och ta emot feedback är viktigt för att fortsätta utvecklas. Fungerande kommunikation och konstruktiv feedback är avgörande för ett bra självledarskap och fortsatt utveckling. 

Vill du lära dig mer om självledarskap? Hitta din utbildning här!

Sandra Callermo

Sandra Callermo

Marketing Project Manager (Visa mer)
Sandra arbetar som Marketing Project Manager och har jobbat inom Keystone Education Group sedan 2020. Hon kommer från en förort till Stockholm och har pluggat ekonomi och marknadsföring i Uppsala. Utöver det är hon intresserad av ledarskap och projektledning. Under tiden på Keystone har hon hittat sin roll som projektledare och har även skrivit guiden om motorsågskörkort samt Heta kompetenser. Sandra skriver artiklar på utbildning.se som hjälper både utbildningsarrangörer och potentiella kursdeltagare. (Mindre)

Om

Sandra arbetar som Marketing Project Manager och har jobbat inom Keystone Education Group sedan 2020. Hon kommer från en förort till Stockholm och har pluggat ekonomi och marknadsföring i Uppsala. Utöver det är hon intresserad av ledarskap och projektledning. Under tiden på Keystone har hon hittat sin roll som projektledare och har även skrivit guiden om motorsågskörkort samt Heta kompetenser. Sandra skriver artiklar på utbildning.se som hjälper både utbildningsarrangörer och potentiella kursdeltagare.

Annonser

Du kanske också är intresserad av: