Egenskaper som coach

6 bra egenskaper en coach måste ha

Vad är en bra coach? Och vilka egenskaper måste du ha för att vara en bra coach? För att bli framgångsrik krävs det tid och tålamod. Dessutom behöver du grundläggande färdigheter som kan ta dig från det ordinära till det extraordinära. utbildning.se har listat 6 bra egenskaper som en coach måste ha.

1. Du är uppmuntrande

En bra coach förstår vikten av uppmuntran. Om en kollega står inför en knivig situation kan du som coach hjälpa personen tillbaka på rätt spår med stöd och uppmuntran. Kom dock ihåg att det finns en fin gräns mellan uppmuntran och att pressa för hårt. Tänk på att inte pressa för mycket!

2. Du är nyfiken

Visa att du är nyfiken och bryr dig om dina kollegor! En bra coach hjälper andra att få svar på sina frågor eller problem genom att ställa frågor. Som coach drivs du av nyfikenhet snarare än ett fördömande beteende.

3. Du kan se saker från olika perspektiv

En bra coach kan se situationer från olika perspektiv, vilket är särskilt viktigt när det kommer till problemlösning, brainstorming och beslutsfattande. För att ett beslut ska tas krävs det att du har sett på situationen från olika sidor.

4. Du kan prioritera

I rollen som coach är det viktigt att du kan identifiera de mål som bör prioriteras. Om du lägger fokus på allt kommer du inte komma långt. Det är viktigt att du bestämmer vilka uppgifter som kräver mer fokus och måste lösas i första hand.

5. Du ser möjligheterna

En coach ser möjligheterna innan alla andra och har en stark vision för framtiden. Detta göra att du hjälper andra att förverkliga sina mål och se möjligheterna när de kommer.

6. En bra coach är en ledare – inte auktoritär

En bra coach tappar aldrig sitt fokus på att vara ledare. Du delar med dig av dina kunskaper och erfarenheter vilket hjälper andra att nå sina egna personliga mål. Som coach kommer du oundvikligen styra någon form av organisation eller avdelning men det är viktigt att det auktoritära inte tar över. Du finner balansen mellan att dela med dig och förklara dina idéer utan att diktera och insistera på dem.

Hitta en coachutbildning som passar dig

Om du redan har erfarenhet av coaching och vill bli diplomerad coach kan du gå en utbildning. Se alla diplomerade coachutbildningar här.

Läs mer

Den stora guiden till coachning – så blir du coach

Senast uppdaterad: 04 dec 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-05-30

Hur blir man en bra ledare?

Vad som definierar ett bra ledarskap är subjektivt men vi kan vi alla känna igen ett bra ledarskap när vi ser det. Det finns några allmänna egenskaper som alla bra ledare bör ha. Här är 8 egenskaper som vi anser gör en bra ledare.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-12-11

Viktigt med individanpassat ledarskap

Arbetsplatser idag består av individer med olika kulturella och utbildningsmässiga bakgrunder. Att arbetsplatserna är heterogena kan ofta gynna gruppen, genom exempelvis större utrymme för kunskapsutbyte. Det kan dock vara svårt att vara chef eller ledare på en arbetsplats där varje individ har olika kunskaper och referensramar.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-04-20

Sveriges populäraste ledarskapsutbildningar 2015

Ett bra ledarskap är en av de viktigaste byggstenarna för att ett företag ska nå framgång och många yrkesverksamma svenskar ser fördelarna med att vässa sin ledarkompetens genom en utbildning. Ny statistik från över 57 000 personer talar sitt tydliga språk – att utvecklas i sin yrkesroll och bli bättre på att coacha medar ...

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!