Topp 10 soft skills du vill ha på ditt CV

Oavsett yrke finns det vissa förmågor som arbetsgivare värderar extra högt. Här är tio mjuka kompetenser som lyfter ditt CV.

Arbetsintervju med kvinna och man

Bortom tidigare arbetslivserfarenheter och formella utbildningar har vi alla också en uppsättning mjuka kompetenser, eller soft skills, som i många fall är minst lika viktiga för en yrkesroll. Det kan till exempel vara förmågan att kommunicera, sociala färdigheter, driv och motivation eller flexibilitet. Eftersom soft skills består av mindre konkreta förmågor är det inte alltid självklart vilka ord som bäst ringar den här typen av kompetenser, och det kan vara svårt att avgöra vad som är mest relevant att ha med på ett CV. 

På utbildning.se har vi granskat tusentals jobbannonser för att ta fram heta kompetenser för yrkesgrupperna lärare, ledare, säljare, utvecklare, marknadsförare och HR-personal. Den här listan sammanfattar de mest förekommande mjuka kompetenserna de senaste tre åren för samtliga yrkesgrupper och ger en generell bild av vad som är extra bra att lyfta på ditt CV, oavsett yrke. 

🏆 Topp 10 soft skills 

  1. Driven 
  2. Social 
  3. Nyfiken 
  4. Positiv 
  5. Flexibel 
  6. Självständig 
  7. Pedagogisk 
  8. Självsäker 
  9. Inspirerande 
  10. Analytisk 

Vad är soft skills? 

Soft skills kan översättas till mjuka kompetenser eller mjuka färdigheter. Det handlar om generella och ofta personligt betonade egenskaper som behövs inom alla yrken i någon grad. Många soft skills är inte minst viktiga för att ha rätt förutsättningar för att fortsätta utvecklas yrkesmässigt. I dagens föränderliga arbetsklimat behöver vi ständigt kunna ta till oss ny kunskap och kompetensutveckling – det är en av anledningarna till soft skills blivit allt viktigare. 

Hur utvecklar jag mina soft skills? 

Det är ofta svårare för arbetsgivaren att bedöma en mjuk kompetens än en hård kompetens. Det är bra att vara förberedd på att rekryterare och arbetsgivare kommer att be dig redogöra för hur du tillägnat dig mjuka kompetenser om du går vidare till en intervju. Därför är det klokt att reflektera ordentligt över vilka mjuka kompetenser du påstår att du besitter. 

Ett bra sätt att utveckla och få bekräftelse på den typen av kompetenser är att gå en utbildning inom till exempel personlig utveckling, effektivitet eller olika typer av coaching och ledarskap. Det finns många utbildningar för såväl specifika yrkesgrupper som för yrkesverksamma generellt att välja mellan.  

Internationella skills 

Betydelsen av mjuka kompetenser är en stark trend även ur ett internationellt perspektiv. Egenskaper som analytisk, kreativ och motiverad värderas högt av företag inom alla branscher. Varje år rapporterar World Economic Forum om vilka kompetenser och egenskaper som prioriteras av flest företag när de skapar strategier för kompetensutveckling. Gemensamt kallar man dessa för core skills och de består till största del av just mjuka färdigheter. 2023 såg det övre skitet på listan ut såhär: 

🌎 Topp 10 internationella core skills 

  1. Analytiskt tänkande 
  2. Kreativt tänkande 
  3. Flexibilitet 
  4. Motivation och självmedvetenhet 
  5. Nyfikenhet och livslångt lärande 
  6. Teknisk kompetens 
  7. Pålitlig och detaljorienterad 
  8. Empatisk och aktiv lyssnare 
  9. Ledarskap och socialt inflytande 
  10. Kvalitetskontroll 

Hårda kompetenser 

Självklart har också hårda kompetenser, det vill säga dina konkreta erfarenheter och praktiska kunskaper, en central roll på ditt CV. Hur olika arbetsgivare värderar hårda kompetenser i relation till mjuka kompetenser kan variera mellan olika företag och branscher. I vår artikelserie heta kompetenser kan du läsa mer om de mest relevanta mjuka och hårda kompetenserna utifrån yrkesområde. 

Hitta kompetensutveckling inom ditt område 

Källor: weforum.org, arbetsformedlingen.se 

Denice Karlsson

Denice Karlsson

Digital Content Manager (Visa mer)
Denice Karlsson jobbar som Digital Content Manager på utbildning.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt kompetensutveckling. Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om kompetensutveckling och en bred variation av utbildningsområden på utbildning.se. För att själv kompetensutvecklas har hon bland annat genomfört en projektledarutbildning hos Adding Value Consulting. Denice är bosatt och arbetar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton. (Mindre)

Om

Denice Karlsson jobbar som Digital Content Manager på utbildning.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt kompetensutveckling. Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om kompetensutveckling och en bred variation av utbildningsområden på utbildning.se. För att själv kompetensutvecklas har hon bland annat genomfört en projektledarutbildning hos Adding Value Consulting. Denice är bosatt och arbetar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton.

Annonser