12 apr 2022

Kompetensförsörjning – vad är det, varför behövs det?

Kompetensförsörjning

Kompetensförsörjning handlar om att hitta rätt medarbetare, utveckla dem och behålla dem i företaget. I och med att vi idag lever i ett kunskapsintensivt samhälle blir det allt viktigare för oss att kunna förstå på djupet vad det är för typ av varor och tjänster vi producerar.

En snabb teknikutveckling samt en ökad globalisering gör att medarbetarnas kompetens blir företagets viktigaste beståndsdel. För de anställda behövs kompetensförsörjning för att kunna effektivisera problemlösning, hitta nya sätt att förenkla och förbättra gamla tillvägagångssätt och för att kunna se nya affärsmöjligheter. Utmaningen för organisationen blir att veta vilka medarbetare som behöver utvecklas och därmad bli motiverade att stanna inom företaget.

Utbildning inom kompetensförsörjning

Vikten av kompetensförsörjning

Det svenska välståndet beror till stor del på vår förmåga att producera och förmedla ny kunskap och kompetensförsörjningen måste förlita sig på att utbildningssystemets kvalitet bevaras och att vi har en rörlig arbetsmarknad.

För en välfungerande arbetsmarknad med en hög sysselsättningsgrad behövs det effektiv kompetensförsörjning, tillsammans med kontinuerlig ekonomisk tillväxt. Kompetensförsörjning är även en viktig beståndsdel i skapandet av förutsättning för innovation. I Sverige behöver vi ny och mer kompetens för att se till att våra företag kan konkurrera internationellt. Kompetensförsörjning behövs för att vi ska kunna utveckla nya, innovativa tillväxtbranscher.

Utbildningar för dig inom HR

Brist på kompetent personal

En välfungerande arbetsmarknad är avgörande för att de satsningar som görs på utbildning och kompetensutveckling blir effektiva. Eftersom att många mindre och mellanstora företag i Sverige upplever att det finns en brist på kvalificerad arbetskraft blir det en allt större utmaning att investera i kompetensförsörjning på rätt sätt. I många fall blir det så att man inte anställer någon alls och ibland blir man tvungen att sänka kraven på kompetens. Det är den typen av kompetensförsörjningsproblem som hämmar tillväxt.

Vad finns det för orsaker?

Om det saknas kompetens inom en viss bransch beror det troligtvis på att inte tillräckligt många har fått en utbildning inom just det området. Det kan även bero på att det sker demografiska förändringar, att många personer under en kortare tid lämnar eller kommer in på arbetsmarknaden.

Rätt person på rätt plats

Att det finns en stor efterfrågan på arbetsmarknaden men samtidigt även en relativt hög arbetslöshet tyder på att det finns problem med att matcha rätt person till rätt jobb. Det är av stor vikt att ta till vara på den potential som finns i grupper där sysselsättningsgraden är lägre. Kompetens är inte statiskt och efterfrågan och tillgång på kompetent arbetskraft kommer att förändras i takt med att vår ekonomi utvecklas. Därför är det avgörande att det finns möjligheter till att komplettera sina nuvarande kunskaper och färdigheter. Det är bra både för sysselsättningsgraden och tillväxten. Ett långsiktigt mål för oss på utbildning.se är att bidra till att matcha den kompetens som efterfrågas av företag med marknadens utbud av kompetensutveckling.

Om du är intresserad av att se över både din egen eller ditt företags kompetensförsörjning finns det tusentals utbildningar att välja mellan här på utbildning.se:

Klicka här för att se en lista över alla utbildningsområden

Senast uppdaterad: 12 apr 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-04-12

Vad är kompetensutveckling?

På utbildning.se kan du som letar kompetensutveckling hitta det du söker. Vi har samlat över 8 000 utbildningar från Sveriges största utbildningsföretag inom de flesta yrkeskategorier. Undrar du vad kompetensutveckling betyder? Här förklarar vi begreppet.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-03-17

Topp 20: hetaste kompetenserna för ledare 2023

Har du en ledarposition på ditt företag eller funderar du på att utbilda dig till ledare? Då är denna undersökning för dig. Återigen listar vi topp 20 hetaste kompetenserna för ledare, för att hjälpa dig ta reda på vilka kompetenser arbetsgivare eftertraktar. Att arbeta som ledare innebär ansvar men yrket kommer också med många fördelar, exempelvis får du möjligheten att fatta beslut och högre lön ...

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!