Visa utbildning.se som: Mobil

Kompetensförsörjning – vad är det, varför behövs det?

Kompetensförsörjning – vad är det, varför behövs det?

 

Kompetensförsörjning handlar om att hitta rätt medarbetare, utveckla dem och behålla dem i företaget. I och med att vi idag lever i ett kunskapsintensivt samhälle blir det allt viktigare för oss att kunna förstå på djupet vad det är för typ av varor och tjänster vi producerar. En snabb teknikutveckling samt en ökad globalisering gör att medarbetarnas kompetens blir företagets viktigaste beståndsdel. För de anställda behövs kompetensförsörjning för att kunna effektivisera problemlösning, hitta nya sätt att förenkla och förbättra gamla tillvägagångssätt och för att kunna se nya affärsmöjligheter. Utmaningen för organisationen blir att veta vilka medarbetare som behöver utvecklas och därmad bli motiverade att stanna inom företaget.

Vikten av kompetensförsörjning

Det svenska välståndet beror till stor del på vår förmåga att producera och förmedla ny kunskap och kompetensförsörjningen måste förlita sig på att utbildningssystemets kvalitet bevaras och att vi har en rörlig arbetsmarknad.

För en välfungerande arbetsmarknad med en hög sysselsättningsgrad behövs det effektiv kompetensförsörjning, tillsammans med kontinuerlig ekonomisk tillväxt. Kompetensförsörjning är även en viktig beståndsdel i skapandet av förutsättning för innovation. I Sverige behöver vi ny och mer kompetens för att se till att våra företag kan konkurrera internationellt. Kompetensförsörjning behövs för att vi ska kunna utveckla nya, innovativa tillväxtbranscher.

Brist på kompetent personal

En välfungerande arbetsmarknad är avgörande för att de satsningar som görs på utbildning och kompetensutveckling blir effektiva. Eftersom att många mindre och mellanstora företag i Sverige upplever att det finns en brist på kvalificerad arbetskraft blir det en allt större utmaning att investera i kompetensförsörjning på rätt sätt. I många fall blir det så att man inte anställer någon alls och ibland blir man tvungen att sänka kraven på kompetens. Det är den typen av kompetensförsörjningsproblem som hämmar tillväxt.

Vad finns det för orsaker?

Om det saknas kompetens inom en viss bransch beror det troligtvis på att inte tillräckligt många har fått en utbildning inom just det området. Det kan även bero på att det sker demografiska förändringar, att många personer under en kortare tid lämnar eller kommer in på arbetsmarknaden.

Rätt person på rätt plats

Att det finns en stor efterfrågan på arbetsmarknaden men samtidigt även en relativt hög arbetslöshet tyder på att det finns problem med att matcha rätt person till rätt jobb. Det är av stor vikt att ta till vara på den potential som finns i grupper där sysselsättningsgraden är lägre. Kompetens är inte statiskt och efterfrågan och tillgång på kompetent arbetskraft kommer att förändras i takt med att vår ekonomi utvecklas. Därför är det avgörande att det finns möjligheter till att komplettera sina nuvarande kunskaper och färdigheter. Det är bra både för sysselsättningsgraden och tillväxten. Ett långsiktigt mål för oss på utbildning.se är att bidra till att matcha den kompetens som efterfrågas av företag med marknadens utbud av kompetensutveckling.

Om du är intresserad av att se över både din egen eller ditt företags kompetensförsörjning finns det tusentals utbildningar att välja mellan här på utbildning.se:

 Klicka här för att se en lista över alla utbildningsområdenBehöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.

Senast uppdaterad: 24 maj 2018

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-01-15

På Key Solutions är utveckling nyckeln

Säljföretaget Key Solutions ställer inga krav på förkunskaper eller tidigare erfarenhet hos de nyanställda. Här tränas alla upp från grunden och kan tack vare Key Solutions egen säljskola få kompetensutveckling som hjälper dem att klättra i företaget. De många utvecklingsmöjligheterna har bidragit till Key Solutions topplacering på Great Place to Works lista över Sveriges mest attraktiva arbetsplatser 2015.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-01-03

KONE möter framtidens tekniska kompetenskrav med egenstartad utbildning

Många branscher lider idag av kompetensbrist. Teknikbranschen är en av många som söker med ljus och lykta efter rätt kompetens, som ibland verkar vara svår att finna. KONE har tagit saken i egna händer och startat sitt alldeles egna lärlingsprogram. Vad har vården, skolan och delar av teknikbranschen gemensamt? Samtliga är branscher som har svårt att rekrytera personal med rätt kompetens.

Läs mer
Om utbildning.se

utbildning.se är portalen där du hittar kompetensutveckling för att utvecklas inom alla branscher. Tusentals kurser över hela Sverige. Alla våra tjänster är kostnadsfria att använda.

Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!