19 apr 2022

Känner du dig som en bluff på jobbet? 5 tecken på att du lider av bluffsyndromet

Känner du dig som en bluff på jobbet

Känns det som att du kommit undan med något snarare än förtjänat det? Som att alla andra har stenkoll medan du själv måste ha lyckats av misstag? Att du på ett mirakulöst sätt lyckats lura rekryteraren, chefen och kollegorna att du är bra nog för det här jobbet, men snart kommer de inse att du egentligen är en bluff? Då är du inte ensam! Studier visar att 70 % av alla människor upplever det så kallade bluffsyndromet, eller "Imposter Syndrome" någon gång i livet. utbildning.se har sammanställt fem tips för att hjälpa dig ur dina negativa tankar!

5 tecken på att du lider av bluffsyndromet

  1. Du avfärdar dina framgångar som tur eller tillfällighet.
  2. Du är orolig för att andra ska upptäcka att du inte är värd ditt jobb.
  3. Du upplever att du lurat andra att du är bättre än vad du faktiskt är.
  4. Du känner att andra övervärderar dina framgångar.
  5. Du är livrädd för att ta fel beslut och därmed ”upptäckas” som inkompetent.

Kan du svara ja på något av ovan påståenden? Då kan det tyda på att du lider av bluffsyndromet.

5 tips på hur du botar dig själv

1. Acceptera att du åtminstone har haft lite att göra med dina framgångar

Tur? Timing? Tillfällighet? Kanske ibland, men när du upprepade gånger lyckas med det du gör är det kanske dags att inse att den gemensamma faktorn faktiskt är du. Det finns mängder av människor som med samma förutsättningar inte hade lyckats ens hälften så bra som du.

2. Börja samla alla dina komplimanger lättillgängligt

Under dåliga dagar kan det vara nödvändigt med lite pepp för att inte hamna i en jag-är-en-bluff-spiral. Du som lider av bluffsyndrom bör därför ta för vana att spara all positiv feedback du får. Detta kan du göra i en mail-mapp, ett Worddokument, på ett papper i en låda vid skrivbordet eller varför inte uppsatt på väggen intill din dator! Poängen är att det ska vara lättillgängligt så att du snabbt kan få en boost när du känner dig låtsas-bra igen.

3. Säg det högt!

Det värsta med att känna sig som en bluff är att man känner sig ensam med ”sanningen”. Om du förklarar högt för någon hur du resonerar kring ditt bluffmakeri kommer du sannolikt känna en enorm lättnad - och förhoppningsvis bli skrattad rakt upp i ansiktet. Du är ju med all säkerhet helt ute och cyklar!

4. Våga ta beslut och våga fela

Faktum är att ett icke-beslut oftast inte är så tryggt som det känns, utan snarare helt tvärtom. Du fastnar och missar din chans att utvecklas. Ett vågat beslut leder dig, oavsett utfall, framåt! ”Du måste våga för att vinna” och ”Du lär dig av dina misstag.” Klyschigt? Ja. Mindre sant för det? Nej!

5. Erkänn när du inte vet

För att inte bli en bluff på riktigt måste du våga erkänna när du inte har alla svar. Berätta vad det är du vet säkert, och förklara att du ska ta reda på resten. Att gissa sig fram och svara med falsk säkerhet kan leda till att du upplevs opålitlig om det visar sig att du har fel. Våga ha fel, men var ärlig med det du inte vet!

Senast uppdaterad: 19 apr 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-09-28

Vidareutbildning för receptionist

Receptionister återfinns inom de allra flesta branscher, såväl landsting, kommun och myndigheter som inom privat sektor. Många receptionister får sina uppdrag via bemanningsföretag och konkurrensen är hård i hela landet. För att kunna konkurrera om de arbeten som finns är det därför viktigt att receptionister vidareutbildar sig under hela sin karriär.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-27

Vidareutbildning för marknadsanalytiker

Den digitala utvecklingen innebär att de kanaler marknadsanalytikern är verksam inom blir fler och även mer komplexa, vilket ställer krav på att du har uppdaterad kunskap och hög kompetens.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-27

Vidareutbildning för kronofogde

Som kronofogde har du i ditt arbete mycket kontakt med privatpersoner, företag och andra myndigheter. Eftersom de människor som personer som du som kronofogde kommer i kontakt med ofta befinner sig i svåra situationer är det viktigt att du som kronofogde har god empatisk förmåga och kompetens att bemöta människor på ett professionellt sätt.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!