Visa utbildning.se som: Mobil

Inför lönesamtalet – 7 bästa tipsen

Förbered dig inför lönesamtalet!

Nu börjar det bli den där tiden på året igen, när chefen kallar in dig till det berömda lönesamtalet. Spännande och skrämmande på samma gång. För hur många gånger har du gått ut från ett lönesamtal och känt dig riktigt nöjd?! utbildning.se listar de sju bästa tipsen som gör dig till en vinnare!

Do’s 

1. Sätt tonen för samtalet
Klargör att du trivs på arbetet och med chefen och att du vill utvecklas så långt som möjligt. Försök också att vara framåtblickande och lite visionär. Försök att låta bestämd utan att vara kaxig under samtalet.


2. Presentera fakta
Utgå från vad som styr din lön och vilka beteenden företaget värdesätter. Backa tillbaka till de mål du och din chef kommit överens om och beskriv hur du levt upp till dem. Ta med vad du har gjort riktigt bra under året och hur det har bidragit till företagets resultat. Lyft även utmaningar du mött och hur du hanterat dem.


3. Gör din hemläxa och ställ rätt krav
Läs på om företagets lönepolicy. Dessa kriterier är viktiga att känna till eftersom de ska ligga till grund för hur din arbetsinsats och dina resultat mäts. Andra viktiga frågor är: Hur ser din arbetsmiljö ut? Får du tillräckligt med tid, befogenheter och utbildning för att kunna prestera på topp? Skriv ner saker som behöver förbättras och ta upp det under samtalet.


4. Sätt upp ett mål för lönesamtalet
Formulera dina egna mål med samtalet och vad du vill ha i löneförhöjning. Sätt upp en maxi-mini-nivå så har du en ram att utgå ifrån. Vilken nivå du lägger dig på är beroende av löneläget och din egen prestation. Glöm inte heller bort kompetensutveckling, förmåner och eventuell bonus.


5. Träning och förberedelse
Testa gärna dina argument på en vän. Se samtalet framför dig och fundera på vilka argument och frågor du tror att chefen kommer att ta upp och hur du ska bemöta dem. Tänk igenom hur du utvecklats. Har du fått kompetensutveckling, nya arbetsuppgifter eller utökat ansvar? Våga lyfta fram dig själv och dina bidrag till verksamheten.


6. Var inte nöjd
Om chefen säger att det inte finns tillräckligt med pengar i potten – var inte nöjd med det. Be chefen att boka in ett nytt möte, gå upp i kedjan och förhandla fram mer pengar och återkoppla till dig efter det.

7. Bemöt argumenten
Bemöt chefens motargument genom att hela tiden bolla tillbaka med följdfrågor, exempelvis: ”Hur menar då? ”På vad grundar du ditt påstående?”


Don’ts 

1. Påtala att dina medarbetare tjänar mer än du
Jämför inte dig själv och din prestation med andras. Hur mycket du får i lön beror på vilket arbete du själv utför och inte på hur dina kollegor presterar.


2. Hota inte med ett annat jobb
En bra chef kommer inte att ge dig högre lön för att du hotar med att gå, det visar snarare att du inte är någon att lita på när det blåser.


3. Tappa engagemanget utan löneförhöjning
Säg inte att du kommer att hålla igen på ditt engagemang om du inte får en tillräcklig stor löneökning.


4. Klaga över att du fick en liten löneförhöjning förra året
Det är inget som motiverar att du ska få mer den här gången.


5. Be om löneförhöjning under ett möte om något helt annat
Även om du pratar med chefen om det senaste förslaget du sålt in hos en kund är det inte läge att föreslå en löneförhöjning för egen del.


6. Berätta om din dåliga ekonomi
Din arbetsgivare har inget ansvar för din ekonomi. Hen kommer säkert tycka synd om dig, men det kommer inte göra din plånbok fetare.


7. Bli inte upprörd eller arg
Om situationen ändå kärvar till sig, be om att få betänketid och bestäm tid för ett nytt möte.


Utbildning i förhandlingsteknik 

Vi genomgår förhandlingsprocesser varje dag. Oavsett om du ska förhandla om din lön, en stor affär eller val av semestermål har du som gått en utbildning i förhandlingsteknik en fördel, då du vet hur argumenten ska läggas upp. 

Se alla kurser i förhandlingsteknik här

Senast uppdaterad: 01 jun 2017

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2018-09-19

Vill du byta karriär?

Vill du byta karriär? Fler än sju av tio svenskar har någon gång helt ändrat riktning i sin karriär. De flesta med tillfredsställande resultat. Här är 5 tips till dig som är redo att söka dig vidare mot nya utmaningar i karriären.

Taggar: Karriär
Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-11-16

Jobba hemifrån – så behåller du effektiviteten

Sitter du i regel på ett kontor men är sugen på att testa det här med att jobba hemma? Att jobba hemifrån kan vara oerhört lockande, men det kan också vara en riktig effektivitetstjuv! Med rätt knep kan du dock effektivisera din arbetsdag och till och med få ut mer av en arbetsdag hemma än du hade fått på kontoret.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-11-14

Så blir du befordrad – 7 tips

Går du runt och väntar på att chefen ska inse att du förtjänar den där befordran? Då kan du få vänta länge, så se till att göra något åt saken! Följ dessa 7 råd för att försäkra dig om att du verkligen dyker upp på chefens radar.

Taggar: Karriär
Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-11-29

Instalco värderar vidareutveckling för sin personal

Kompetensutveckling är viktigt! Instalco är med på banan och utbildar flitigt sin personal via ett internt program som ingår i vad de kallar för Instalcoskolan. Programmen är anpassade för de olika rollerna som finns i företaget och öppna för alla anställda.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-11-14

Irriterande beteenden på arbetsplatsen – det här stör sig svenskarna mest på

Anklagar din chef dig för misstag du inte gjort eller har dina medarbetare attitydproblem som skapar en dålig stämning? Du är inte ensam. Baserat på svaren från 563 personer kan vi nu avslöja de mest irriterande beteendena på våra svenska arbetsplatser.

Taggar: Karriär
Läs mer
Om utbildning.se

utbildning.se är portalen där du hittar kompetensutveckling för att utvecklas inom alla branscher. Tusentals kurser över hela Sverige. Alla våra tjänster är kostnadsfria att använda.

Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!