Visa utbildning.se som: Mobil

De bästa tipsen inför lönesamtalet

Börjar det bli tid för när chefen kallar in dig till lönesamtal? Det kan vara spännande och skrämmande på samma gång. För att du ska känna dig riktig förbered listar vi på utbildning.se de bästa tipsen för att lyckas med ditt lönesamtal men också vad du ska undvika. 

Tips för ett lyckat lönesamtal

1. Sätt tonen för samtalet
Klargör att du trivs på arbetet. med chefen och att du vill utvecklas så långt som möjligt. Försök också att vara framåtblickande och lite visionär. Det är viktigt att du är bestämd men utan att vara kaxig under samtalet.


2. Presentera fakta
Utgå från vad som styr din lön och vilka beteenden företaget värdesätter. Backa tillbaka till de mål du och din chef kommit överens om och beskriv hur du levt upp till dem. Ta med vad du har gjort riktigt bra under året och hur det har bidragit till företagets resultat. Lyft även utmaningar du mött och hur du hanterat dem.


3. Gör din hemläxa och ställ rätt krav
Läs på om företagets lönepolicy. Dessa kriterier är viktiga att känna till eftersom de ska ligga till grund för hur din arbetsinsats och dina resultat mäts. Andra viktiga frågor är: Hur ser din arbetsmiljö ut? Får du tillräckligt med tid, befogenheter och utbildning för att kunna prestera på topp? Skriv ner saker som behöver förbättras och ta upp det under samtalet.


4. Sätt upp ett mål för lönesamtalet
Formulera dina egna mål med samtalet och vad du vill ha i löneförhöjning. Sätt upp en maxi-mini-nivå så har du en ram att utgå ifrån. Vilken nivå du lägger dig på är beroende av löneläget och din egen prestation. Glöm inte heller bort kompetensutveckling, förmåner och eventuell bonus.


5. Träning och förberedelse
Testa gärna dina argument på en vän. Se samtalet framför dig och fundera på vilka argument och frågor du tror att chefen kommer att ta upp och hur du ska bemöta dem. Tänk igenom hur du utvecklats. Har du fått kompetensutveckling, nya arbetsuppgifter eller utökat ansvar? Våga lyfta fram dig själv och dina bidrag till verksamheten.


6. Var inte nöjd
Om chefen säger att det inte finns tillräckligt med pengar i potten – var inte nöjd med det. Be chefen att boka in ett nytt möte, gå upp i kedjan och förhandla fram mer pengar och återkoppla till dig efter det.

7. Bemöt argumenten
Bemöt chefens motargument genom att hela tiden bolla tillbaka med följdfrågor, exempelvis: ”Hur menar då? ”På vad grundar du ditt påstående?”. Allt för att sätta lite press och visa vad du går för.

Misstagen du ska undvika

1. Påtala att dina medarbetare tjänar mer än du
Jämför inte dig själv och din prestation med andras. Hur mycket du får i lön beror på vilket arbete du själv utför och inte på hur dina kollegor presterar.


2. Hota inte med ett annat jobb
En bra chef kommer inte att ge dig högre lön för att du hotar med att gå, det visar snarare att du inte är någon att lita på när det blåser.


3. Tappa engagemanget utan löneförhöjning
Säg inte att du kommer att hålla igen på ditt engagemang om du inte får en tillräcklig stor löneökning. 


4. Klaga över att du fick en liten löneförhöjning förra året
Det är inget som motiverar att du ska få mer den här gången.


5. Be om löneförhöjning under ett möte om något helt annat
Även om du pratar med chefen om det senaste förslaget du sålt in hos en kund är det inte läge att föreslå en löneförhöjning för egen del.


6. Berätta om din dåliga ekonomi
Din arbetsgivare har inget ansvar för din ekonomi. Hen kommer säkert tycka synd om dig, men det kommer inte göra din plånbok fetare.


7. Bli inte upprörd eller arg
Om situationen ändå kärvar till sig, be om att få betänketid och bestäm tid för ett nytt möte.

Gå en utbildning och bli bättre på att förhandla

Vi genomgår förhandlingsprocesser varje dag. Oavsett om du ska förhandla om din lön, en stor affär eller val av semestermål har du som gått en utbildning i förhandlingsteknik en fördel, då du vet hur argumenten ska läggas upp. 

Se alla kurser i förhandlingsteknik här

Senast uppdaterad: 09 dec 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-09-24

Vidareutbildning för copywriter

En copywriter arbetar ofta på en reklambyrå eller på frilansbasis och ansvarar för att utforma textmaterial för bland annat reklamkampanjer. Copywritern behöver ha en god känsla för ord och kunna formulera texter som både väcker intresse och får mottagaren att förstå budskapet. Det allra viktigaste för copywriters är att vara duktiga på att skriva och formulera lättbegripliga, intressanta och nytä ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-24

Vidareutbildning för HR-assistenter

En HR-assistent, eller personalassistent som det också kallas, arbetar med ett företags personaladministration såsom urvalsarbete, annonsutformning och referenstagning. Det är även vanligt att en HR-assistent arbetar med olika personalfrågor som rekrytering och förändringsarbete. På mindre företag kan en HR-assistents arbetsuppgifter variera vilket sätter krav på kompetens på bl.a.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-05

Vidareutbildning för yrken inom kultur, media & design

Jobbar du inom media och är på jakt efter en vidareutbildning? Oavsett om du vill gå en kurs för att utvecklas i din nuvarande yrkesroll eller om du vill bygga på din kompetens för att kunna ta nästa steg i karriären så finns det en utbildning för dig!  Att hitta rätt i utbildningsdjungeln som finns idag är dock inte helt rätt.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-27

Vidareutbildning för lagerarbetare

Det finns lagerarbetare inom flera olika branscher och arbetsuppgifterna kan skilja sig mycket beroende på arbetsplats. Om du arbetar inom industri kan en del av arbetet bestå av att förse de olika produktionsavdelningarna med material från lagret. Den gemensamma nämnaren är att arbetet som lagerarbetare ofta innebär självständigt arbete och stor frihet under ansvar.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-01

4 personlighetstyper du möter varje dag (och hur du bäst bemöter dem)

Har du personer i din vardag du blir frustrerad över? Som du bara inte förstår dig på? Hjälpen stavas DISC-analys. 

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!