Visa utbildning.se som: Mobil

Inför lönesamtalet – 7 bästa tipsen

Förbered dig inför lönesamtalet!

Nu börjar det bli den där tiden på året igen, när chefen kallar in dig till det berömda lönesamtalet. Spännande och skrämmande på samma gång. För hur många gånger har du gått ut från ett lönesamtal och känt dig riktigt nöjd?! utbildning.se listar de sju bästa tipsen som gör dig till en vinnare!

Do’s 

1. Sätt tonen för samtalet
Klargör att du trivs på arbetet och med chefen och att du vill utvecklas så långt som möjligt. Försök också att vara framåtblickande och lite visionär. Försök att låta bestämd utan att vara kaxig under samtalet.


2. Presentera fakta
Utgå från vad som styr din lön och vilka beteenden företaget värdesätter. Backa tillbaka till de mål du och din chef kommit överens om och beskriv hur du levt upp till dem. Ta med vad du har gjort riktigt bra under året och hur det har bidragit till företagets resultat. Lyft även utmaningar du mött och hur du hanterat dem.


3. Gör din hemläxa och ställ rätt krav
Läs på om företagets lönepolicy. Dessa kriterier är viktiga att känna till eftersom de ska ligga till grund för hur din arbetsinsats och dina resultat mäts. Andra viktiga frågor är: Hur ser din arbetsmiljö ut? Får du tillräckligt med tid, befogenheter och utbildning för att kunna prestera på topp? Skriv ner saker som behöver förbättras och ta upp det under samtalet.


4. Sätt upp ett mål för lönesamtalet
Formulera dina egna mål med samtalet och vad du vill ha i löneförhöjning. Sätt upp en maxi-mini-nivå så har du en ram att utgå ifrån. Vilken nivå du lägger dig på är beroende av löneläget och din egen prestation. Glöm inte heller bort kompetensutveckling, förmåner och eventuell bonus.


5. Träning och förberedelse
Testa gärna dina argument på en vän. Se samtalet framför dig och fundera på vilka argument och frågor du tror att chefen kommer att ta upp och hur du ska bemöta dem. Tänk igenom hur du utvecklats. Har du fått kompetensutveckling, nya arbetsuppgifter eller utökat ansvar? Våga lyfta fram dig själv och dina bidrag till verksamheten.


6. Var inte nöjd
Om chefen säger att det inte finns tillräckligt med pengar i potten – var inte nöjd med det. Be chefen att boka in ett nytt möte, gå upp i kedjan och förhandla fram mer pengar och återkoppla till dig efter det.

7. Bemöt argumenten
Bemöt chefens motargument genom att hela tiden bolla tillbaka med följdfrågor, exempelvis: ”Hur menar då? ”På vad grundar du ditt påstående?”


Don’ts 

1. Påtala att dina medarbetare tjänar mer än du
Jämför inte dig själv och din prestation med andras. Hur mycket du får i lön beror på vilket arbete du själv utför och inte på hur dina kollegor presterar.


2. Hota inte med ett annat jobb
En bra chef kommer inte att ge dig högre lön för att du hotar med att gå, det visar snarare att du inte är någon att lita på när det blåser.


3. Tappa engagemanget utan löneförhöjning
Säg inte att du kommer att hålla igen på ditt engagemang om du inte får en tillräcklig stor löneökning.


4. Klaga över att du fick en liten löneförhöjning förra året
Det är inget som motiverar att du ska få mer den här gången.


5. Be om löneförhöjning under ett möte om något helt annat
Även om du pratar med chefen om det senaste förslaget du sålt in hos en kund är det inte läge att föreslå en löneförhöjning för egen del.


6. Berätta om din dåliga ekonomi
Din arbetsgivare har inget ansvar för din ekonomi. Hen kommer säkert tycka synd om dig, men det kommer inte göra din plånbok fetare.


7. Bli inte upprörd eller arg
Om situationen ändå kärvar till sig, be om att få betänketid och bestäm tid för ett nytt möte.


Utbildning i förhandlingsteknik 

Vi genomgår förhandlingsprocesser varje dag. Oavsett om du ska förhandla om din lön, en stor affär eller val av semestermål har du som gått en utbildning i förhandlingsteknik en fördel, då du vet hur argumenten ska läggas upp. 

Se alla kurser i förhandlingsteknik här

Senast uppdaterad: 01 jun 2017

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-05-31

Känner du dig som en bluff på jobbet?

Känns det som att du kommit undan med något snarare än förtjänat det? Som att alla andra har stenkoll medan du själv måste ha lyckats av misstag? Att du på ett mirakulöst sätt lyckats lura rekryteraren, chefen och kollegorna att du är bra nog för det här jobbet, men snart kommer de inse att du egentligen är en bluff? Då är du inte ensam!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2017-09-27

Så blir du mer framgångsrik - Del 4

I utbildning.se:s artikelserie Så blir du mer framgångsrik avslöjar näringslivseliten sina bästa vardagsknep för framgång. Del 4: Pia Anderberg på Axel Johson AB, en av Nordens ledande handelskoncerner.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-11-20

Academy tar ett nytt grepp i utbildningsbranschen

Academy använder en smart utbildningsmetod som erbjuder dig med rätt egenskaper att byta karriär eller att ta ett kliv uppåt. Med sina utbildningsprogram slår Academy ett hårt slag för kompetensutveckling. Men hur är det möjligt gå från noll till färdigutbildad och anställd på bara 12 veckor? 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-06-20

Roseline Olomina vann MBA-stipendiet värt 465.000 kronor

Publicerad: 2014-10-09
Roseline Olomina vann MBA-stipendiet värt 465.000 kronor. under 2015 att påbörja SSE MBA Executive Format vid Handelshögskolan i Stockholm. Läs om Roseline och varför hon fick vårt MBA-stipendium.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-05-28

5 tecken på en trist företagskultur

Söker du nytt jobb? Vill du veta om du kommer att trivas på den nya arbetsplatsen? Här är 5 varningstecken på en trist företagskultur att se upp med redan vid första intervjun.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!