25 apr 2022

Bli en ännu bättre säljare – se upp för dessa 4 vanliga hinder

Hur blir man en bra säljare? Det finns nog inget självklart eller entydigt svar på den frågan – men det finns en hel del svar på vad som förhindrar din framgång. George Dudley och Shannon Goodson, två amerikanska forskare, har tagit fram tolv hinder som ofta drabbar säljare. utbildning.se berättar mer om fyra av de vanligaste hindrena för din försäljning!

1. Du tänker negativa tankar

Katastroftankar råkar nog de allra flesta ut för då och då. Det kan tänkas vara hjälpsamt för att förhindra misstag, men sanningen är att det ofta stjälper mer än det hjälper när det kommer till din försäljning. “Tänk om han inte svarar?”, “Tänk om hon ställer en fråga jag inte kan svara på?” är typiska tankar som kan sätta käppar i hjulet. Du vågar helt enkelt inte ta kontakt med kunder och din försäljning blir lidande.

2. Du är drabbad av obeslutsamhet

Det här är förmodligen det allra vanligaste säljhindret. Din rädsla för att verka påträngande och framfusig hindrar dig från att ta kontakt. Du fokuserar så mycket på själva relationsbyggandet att du till slut inte ringer någon alls. Slutresultatet blir att du inte har någon kundstock över huvud taget. Hindret tenderar även att dyka upp i säljprocessens avslutningsfas där du drar dig för att stänga affären.

Kurstips: Säljutbildning

3. Du förnekar din säljroll

“Jag är ingen säljare!”. Du känner skam över att bära titeln säljare och låtsas inte om att det är just försäljning du sysslar med. Du titulerar dig gärna som något helt annat och du är försiktig med att avslöja ditt motiv med kontakten. En risk med detta är att kunden inte får rätt förväntningar på er kontakt och när du väl kommer till själva säljandet blir kunden överrumplad – “Vänta, är du säljare?”.

4. Du lider av telefonfobi

Fysiska möten är inga problem, men när telefonen är involverad är du inte längre lika självsäker. Du gör allt för att undvika både prospektering och uppföljning över telefon. Telefonskräck är inget ovanligt, men för en säljare kan det vara rent av karriärförödande.

Hur ska du tackla dessa hinder?

Lär dig mer om samtliga tolv säljhinder och om hur du och ditt team överkommer dem med hjälp av utbildningar inom sälj 

Senast uppdaterad: 25 apr 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-09-28

Vidareutbildning för receptionist

Receptionister återfinns inom de allra flesta branscher, såväl landsting, kommun och myndigheter som inom privat sektor. Många receptionister får sina uppdrag via bemanningsföretag och konkurrensen är hård i hela landet. För att kunna konkurrera om de arbeten som finns är det därför viktigt att receptionister vidareutbildar sig under hela sin karriär.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-14

Byta yrke? Så vet du att det är dags att gå vidare

Fantiserar du om att lämna din bransch, omskola dig eller bli befordrad? Det är vanligt att söka förändring men många av oss väljer att inte göra verklighet av våra drömmar. Misstänker du att det är dags att byta yrke? Här är signalerna som tyder på att det är dags att byta yrke.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-28

Vidareutbildning för receptarie

Receptarier som arbetar på apotek möter många olika människor och du bör vara serviceinriktad och bemöta varje kund på ett bra sätt. Du som receptarie kan gynnas av att vidareutbildas inom exempelvis kundbemötande och kommunikation.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!