5 tecken på att du är fast i fel jobb

Söndagsångest, negativitet eller avundsjuka – här är tecknen att hålla utkik efter som tyder på att det är dags att byta jobb. 

Jobbet är för de flesta en av livets mest centrala punkter. Visste du att du spenderar runt en tredjedel av ditt liv på jobbet? Med en sådan investering i bakhuvudet ställer det förstås höga krav på att du trivs med ditt jobb. Har du svårt att se andra lyckas? Känner du dig tom eller konstant uttråkad på jobbet? utbildning.se ger dig fem tecken på att du är fast i fel jobb.

1. Du har blivit missunnsam

Avundsjuka är ett tydligt tecken på att ditt jobb kanske inte längre är rätt för dig. Att vara lite avis på kollegans fina klädstil eller hur bra det går för en vän är inget konstigt, men att däremot inte kunna unna dessa människor framgång är snäppet för mycket. Känner du att deras framgång sticker dig i ögonen och gör dig grön av avund? Då kan det mycket väl vara så att din egen situation behöver förändring.

2. Du bryr dig inte längre

Har jobbet blivit tråkigt eller bryr du dig mindre och mindre om företaget? Gemensamma mål för din grupp eller företaget är ofta en viktig indikator på hur utvecklingen går. Om du är oberörd över företagets framtid, hur intresserad är du egentligen av din egen? Det är svårt att ta in status kring allt på morgonmötet, men om du inte bryr dig om någons eller ens din egen utveckling så säger det en del om din inställning till arbetsplatsen.

3. Brist på utvecklingsmöjligheter

Du vill utvecklas men det har tagit stopp? Av en eller flera anledningar kommer du inte längre. Chansen till befordring eller mer ansvar verkar obefintlig. Du får ingen feedback på din prestation och du växer inte längre. Har du inte längre något att jobba för förutom det obligatoriska av att ha en inkomst? Att kontinuerligt sätta mål och känna ett syfte med sitt arbete är mycket viktigt för att orka prestera i längden.

4. Du är konstant negativ

Livet går i perioder och ibland mår man bättre och sämre av olika anledningar. Om jobbet är en konsekvent orsak till att du känner dig stressad och frustrerad är det på tiden att tänka om. Det påverkar din omgivning mer än du kan tro, inte minst dina nära och kära. Ett tydligt tecken kan vara om du stör dig mer än någonsin på dina kollegor. Då bör du kanske ställa dig frågan; vem har förändrats, du eller din omgivning?

5. Söndagsångesten tar över

Underbart är kort. Vid slutet av ledighet så känns det för de allra flesta lite tråkigt. Du bör dock tänka till om du känner en stark ångest bultande i bröstet varje söndagskväll. Det är skönt att vara ledig, men det ska också vara stimulerande att jobba. Känner du alltid bara ångest inför att komma tillbaka till jobbet med nya tag kan det helt enkelt vara så att du aldrig blir tillräckligt utvilad för just det här jobbet.

Trivs jag med mitt jobb?

Ställ frågan till dig själv, vad svarar du? Våga vara ärlig mot dig själv och bli inte rädd för konsekvenserna. Att bli medveten om problemet är också första steget mot en lösning! Börja smått med vad det är du skulle vilja göra och vilka steg som tar dig dit. Nära och bekanta fungerar både som bollplank och kontaktnät för att hitta ditt nya jobb. Varför inte lära känna dig själv genom att gå en utbildning i DiSC-analys?

Du behöver inte älska ditt jobb som om det vore ditt barn, men det är viktigt att du trivs och känner att du får ut något mer än bara en lön. Känner du igen dig i punkterna ovan? Då är kan det vara dags att fatta modet och byta jobb.


Annonser

Du kanske också är intresserad av: