Topp 15: hetaste kompetenserna för lärare 2023

Vilka är de hetaste kompetenserna för en lärare 2023? Vi på utbildning.se har sammanställt en lista över de kompetenser som är mest efterfrågade bland arbetsgivare. Toppar listan gör bland annat struktur och lärarlegitimation, ta del av hela listan här!

Vilka är de hetaste kompetenserna för en lärare 2023? Vi på utbildning.se har sammanställt en lista över de kompetenser som är mest efterfrågade bland arbetsgivare. Toppar listan gör bland annat struktur och lärarlegitimation, ta del av hela listan här! 

För att ta reda på vilka kompetenser som är mest efterfrågade hos lärare har vi analyserat över 3 000 jobbannonser för lärare med olika inriktningar. Undersökningen visar vilka kompetenser, meriter och egenskaper som benämns i störst utsträckning. Genom att jämföra med förra årets kartläggning för yrkesgruppen kan vi också se hur efterfrågan har förändrats över tid.

Hitta vidareutbildningar för lärare här

Bland insikterna hittar vi bland annat att lärarlegitimation har puttat ner självsäkerhet till tredje plats och tagit över som den näst mest efterfrågade kompetensen bland lärare 2023. Även i år är strukturerad på plats ett, vilket tyder på att det är fortsatt viktigt att klara av den variation av arbetsuppgifter som ingår i en lärares vardag, bland annat administration, planering och bedömning.

Förra året hittade vi nyfiken på plats fyra, i år är den kompetensen inte med på listan överhuvudtaget. Istället har att vara pedagogisk hoppat upp ett steg och tagit över fjärdeplatsen, följd av ansvarsfull som 2022 låg på plats nio. Andra kompetenser som är nya för i år är att kunna tala ett tredje språk, relationsskapande samt initiativtagande.  

Topplista – de 15 hetaste kompetenserna för lärare 2023

1. Strukturerad  46,5 %
2. Lärarlegitimation  28,2 %
3. Självsäker  17,3 %
4. Pedagogisk  17.2 %
5. Ansvarsfull  14,7 %
6. Driven  13,2 %
7. Kreativ  12,7 %
8. Inspirerande  8,0 %
9. Initiativtagande  7,0 %
10. Lyhörd  6,8 %
11. Relationsskapande  4,3 %
12. Stresstålig  3,9 %
13. Examen  3,4 %
14. Problemlösare  3,3 %
15. Tredje språk  3,3 %   

Arbetsmarknad för lärare 

Även i år är möjligheterna för jobb inom läraryrket stora enligt Arbetsförmedlingen, både i nuläget och några år framåt. Om du arbetar som förskollärare eller lärare i yrkesämnen är möjligheterna till jobb mycket stora. Om du är grundskollärare är möjligheterna för arbete på kort sikt mycket stora och på lång sikt stora. För gymnasielärare och speciallärare förväntas jobbmöjligheterna vara stora både nu och 2026.  

Den genomsnittliga lönen för lärare skiljer sig åt beroende på var i landet du arbetar samt om du arbetar på en förskola, grundskola eller ett gymnasium. Den genomsnittliga lönen för förskollärare ligger på 33 100 kronor, för grundskollärare 36 600 kronor och för gymnasielärare 39 500 kronor.  

Heta kompetenser 

Varje år utför utbildning.se arbetsmarknadsundersökningar för att se vilka kompetenser som efterfrågas av arbetsgivare inom olika branscher och yrkesområden. Denna serie kallas heta kompetenser och målet är att du ska ha koll på vilka kunskaper som arbetsgivare inom din bransch letar efter. Årets topplista för lärare är baserad på 3 810 jobbannonser rörande lärare i yrkesämnen, grundskollärare, gymnasielärare, speciallärare och specialpedagoger. 

Frågor? 

Om du har frågor om artikeln eller någonting helt annat, tveka inte på att höra av dig till info@utbildning.se! 

Källa: Arbetsförmedlingen & Statistiska Centralbyrån. 

Gabrielle Längbo

Gabrielle Längbo

Digital Content Specialist (Visa mer)
Gabrielle har en bakgrund inom journalistik och arbetar nu som Digital Content Specialist på Keystone Education Group. Hon är utbildad inom journalistik och har även tagit flera kurser efter sin examen inom historia och franska. Hon skriver gärna om kompetensutveckling och om vikten av att aldrig sluta lära sig nya saker. Hon är född och uppvuxen i Stockholm men har bott i Paris under två år. Intressen inkluderar yoga, musik, film och historia. (Mindre)

Om

Gabrielle har en bakgrund inom journalistik och arbetar nu som Digital Content Specialist på Keystone Education Group. Hon är utbildad inom journalistik och har även tagit flera kurser efter sin examen inom historia och franska. Hon skriver gärna om kompetensutveckling och om vikten av att aldrig sluta lära sig nya saker. Hon är född och uppvuxen i Stockholm men har bott i Paris under två år. Intressen inkluderar yoga, musik, film och historia.

Annonser