Topp 20: hetaste kompetenserna för projektledare 2019

utbildning.se är i farten igen, den här gången har vi granskat 600 tjänster för projektledare. Utfallet är de hetaste kompetenserna för projektledare 2019. Det har skakats om i toppen, men examen fortsätter att vara mest eftertraktat av arbetsgivarna.

Projektledarutbildning

utbildning.se är i farten igen, den här gången har vi granskat 600 tjänster för projektledare. Utfallet är de hetaste kompetenserna för projektledare 2019. Det har skakats om i toppen, men examen fortsätter att vara mest eftertraktat av arbetsgivarna.

Det har gått ett år sedan vi senast jagade de mest efterfrågade kompetenserna för projektledare. Och det har hänt en del sedan senaste undersökningen.

I toppen hittar vi den alltid lika eftertraktade examen. För nästan alla yrken som vi genomför undersökningar på – hamnar examen i topp, i detta fall omnämnd i 42 procent av annonserna. En liten bit längre ner kommer självständig som ligger på 33 procent. Tredjeplatsen kneps av Effektiv, en kompetens som inte ens kom med på topplistan förra året.

Topp 20 hetaste kompetenserna för projektledare 2019

1. Examen  42,0 % 
2. Självständig  33,5 %
3. Effektiv  28,9 %
4. Strukturerad  27,2 %
5. Positiv  26,7 %
6. Strategisk  25,9 %
7. Pedagogisk  23,9 %
8. Självsäker  23,7 %
9. Driven  21,4 %
10. Budgetansvar  19,8 %
11. Nyfiken  17,6 %
12. Kreativ  17,5 %
13. Samarbetsvillig  17,1 %
14. Flexibel  16,8 %
15. Social  16,8 %
16. Ansvarsfull  16,4 %
17. Detaljmedveten  11,5 %
18. Inspirerande  11,5 %
19. Relationsskapande   11,5 %
20. Lyhörd  11,3 %

 

Nu och då

Det verkar som att arbetsgivarna blivit mer utförliga i sina platsannonser eftersom vi det här året ser högre procentsatser på samtliga kompetenser på listan. Det är dessutom några hundra annonser fler ute än samma period 2018.

Sex nya kompetenser letar sig in på 2019 års lista: effektiv, positiv, strategisk, nyfiken, ansvarsfull och relationsskapande. Vilket till ytan låter som väldigt rimliga kvalitéer att besitta av en god projektledare.

Kompetenser som faller bort är bland annat kunskap i office-programmen, initiativtagande, lättlärd, stresstålig, resultatinriktad och agil. Mest förvånande är kanske att agil inte lyckas ta sig in och var heller inte särskilt nära topp tjugo. Lite mindre förvånande men också uppseendeväckande är att initiativtagande inte når topp tjugo. En förklaring till dessa förändringar skulle kunna vara en förskjutning mot mer samverkande och sociala, mjuka värden.

 

Arbetsmarknad, lön och utbildning

Projektledare har en snittlön som ligger kring 40 000 i månaden. En lön som självklart varierar baserat på faktorer som: bransch, erfarenhet och spetskompetens. Sedan är det ofta vanligt att jobben i storstäderna betalar lite bättre på grund av en ökad konkurrens om arbetskraften.

För den som vill bli projektledare finns många bra utbildningar på utbildning.se. Annars är någon form av examen som sagt önskvärt i väldigt många av de uppdrag som finns ute. Grundutbildningar inom samhällsvetenskap, ekonomi och kommunikation är alla tänkbara grunder till yrket, men beror förstår på vilken bransch du vill jobba inom.

 

Heta kompetenser

Sommaren lider mot sitt slut och i slutet av augusti granskade vi 636 platsannonser för projektledare. Det resultat vi fick är vad som blivit årets upplaga av heta kompetenser för projektledare. Heta kompetenser är en undersökningsserie där vi på utbildning.se granskar vilka egenskaper och kompetenser som är hetast inom en rad olika yrkeskategorier.

Tidigare i år har vi kikat på chefer, jurister och HR-personer med flera. Kvar för i år har vi marknadsförare, säljare och ingenjörer.

 

Frågor

utbildning.se är ditt hem för karriär och kompetensutveckling. Vi jobbar aktivt med att skapa det bästa innehållet möjligt för din personliga utveckling. Hitta rätt väg till de kunskaper som du behöver i ditt liv. Frågor om oss, vårt uppdrag eller det innehåll vi skriver kan du vänligen rikta till: info@utbildning.se.

Källa: Arbetsförmedlingen och SCB


Annonser