Topp 20: hetaste kompetenserna för marknadsförare 2022

Äntligen är den här. Årets lista med de mest eftertraktade kompetenserna för marknadsförare. Vi på utbildning.se har analyserat närmare 500 platsannonser.

Äntligen är den här. Årets lista med de mest eftertraktade kompetenserna för marknadsförare. Vi på utbildning.se har analyserat närmare 500 platsannonser för att ge en tydlig bild av vad du behöver kunna för att bli en eftertraktad marknadsförare. 

Social, tagit examen och driven är de mest efterfrågade kompetenserna för marknadsförare 2022. Många efterfrågar också kunskaper inom bildhantering och budget, men det är personlighetsdrag som toppar listan. Företag letar idag efter rätt sorts personer, snarare än rätt sorts erfarenheter – så länge du har en relevant examen. 

 1. Social
 2. Examen
 3. Driven
 4. Positiv
 5. Självständig
 6. Flexibel
 7. Pedagogisk
 8. Ansvarsfull
 9. Budgetansvar
 10. Självsäker
 11. Projektledning
 12. Inspirerande
 13. Resultatinriktad
 14. Bildhantering
 15. Inbound
 16. Servicekänsla
 17. Lojal
 18. Administrativ
 19. Mångfacetterad
 20. Realistisk

Nu och då 

Förra året låg social, driven och nyfiken på topp tre. Social har fortfarande förstaplatsen, men driven har hoppat ner till plats tre och nyfiken finns inte med alls. Inbound har klättrat på listan, innehållsmarknadsföring har försvunnit helt (plats 9 förra året) precis som SEO och Marketing automation (plats 7 och 5 förra året). Här hittar du samtliga Heta kompetenser för marknadsförare

Arbetsmarknad, lön och utbildning 

Marknadsföring är ett brett område som innefattar allt från digitala strateger och influencer marketers till copywriters. Generellt har det varit hård konkurrens om jobb inom marknadsföring, men från och med 2022 bedömer Arbetsförmedlingen att konkurrensen har lättat lite. Bedömningen är att det är okej jobbutsikter i år, och goda jobbutsikter inom fem år. 

Medellönen för marknadsförare ligger på 47 400. Lönen varierar mellan olika områden, erfarenhet och om du identifierar dig som kvinna eller man. Mäns löner ligger just nu omkring nio procent högre än kvinnors för de som jobbar inom marknadsföring. Privat sektor ligger omkring åtta procent högre än offentlig. 

För att jobba med marknadsföring finns det flera utbildningsvägar att gå. Idag hittar du många nischade utbildningar på Yrkeshögskolor och längre kandidatprogram på universitet och högskolor. Du som redan jobbar som marknadsförare hittar passande kurser och utbildningar för din utveckling här

Om Heta kompetenser

Heta kompetenser är en årlig undersökning som genomförs av utbildning.se. I år har vi gått igenom 466 jobbannonser på Arbetsförmedlingen med målet att kartlägga de mest eftersökta kompetenserna för marknadsförare 2022. utbildning.se finns till för att ge dig bästa möjliga verktyg i din karriär och kompetensutveckling. 

Utbildningar inom marknadsföring:

Skrivande/Copywriter

Digital marknadsföring

Grafisk formgivning 

Sociala medier 

Foto och Film

Källor: Arbetsförmedlingen, SCB


Annonser

Du kanske också är intresserad av: