Topp 15: hetaste kompetenserna inom HR 2022

Nu är det dags för HR att få ta del av de hetaste kompetenserna inom branschen för 2022!  Året börjar lida mot sitt slut vilket innebär ett nytt år med nya undersökningar. Men innan året tar slut passar vi på att titta på hur de hetaste kompetenserna inom HR har sett ut under 2022. 

Vad säger årets undersökning jämfört med undersökningen vi gjorde 2021? Har de hetaste kompetenserna förändrats eller är listan sig lik?? 

Totalt har cirka 689 platsannonser inom HR-branschen granskats och undersökningen visar att driven, självsäker, flexibel, självständig och ansvarsfull är de fem kompetenser som toppar årets lista. Kompetensen driven hittas högst upp precis som förra året men några nykomlingar har även dykt upp.

Topp 15 hetaste kompetenserna för HR 2022

 

1.Driven 29,6%
2. Självsäker 22,5%
3. Flexibel 22,4%
4. Självständig 21,6%
5. Ansvarsfull 21,5%
6. Social 20,3%
7. Pedagogisk 19,3%
8. Nyfiken 18,4%
9. Samarbetsvillig 17,3%
10. Strukturerad 17,1%
11. Positiv 16,5%
12. Relationsskapande 14,2%
13. Lyhörd 13,9%
14. Stresstålig 13,5%
15. Strategisk 11,3%

Nu och då

Vad kan vi då se i årets lista jämfört med 2021? Listan är sig lik med undantag för några kompetenser som bytt plats med varandra.  Självsäker är en kompetens som är helt ny på listan och om vi tittar på de kompetenserna som är i topp fem kan vi se att de flesta av dem är mjuka värden. Bland  kompetenserna som är i toppen kan vi även se att det är viktigt att vara flexibel, självständig och ansvarsfull. Detta kan hänga ihop med att anställda behöver anpassa sig efter hemarbete  –  något som har blivit allt mer vanligt under och efter pandemin.

Arbetsmarknad, lön och utbildning

Personer som jobbar som HR-specialist, HR-konsult och HR-expert har en snittlön på ungefär 43 300 kronor  i månaden. Som alltid när det kommer till lönestatistik finns det många faktorer som påverkar om du hamnar under eller över medel.

Marknaden för specialister inom HR bedöms vara god. Det bedöms även vara liten konkurrens om jobben.  Det innebär att för dig som har relevant utbildning, erfarenhet och kompetenserna som efterfrågas kommer möjligheterna till jobb vara stora. Även på en period över 5 år bedöms möjligheterna att få jobb som stora.

På utbildning.se hittar du kompetensutveckling för dig som redan arbetar inom yrket och som vill vidareutveckla dig.. Vill du börja studera HR på universitet eller högskola kan du besöka vår systersajt studentum.se där du kan hitta universitet/högskoleutbildningar samt YH-utbildningar som kan passa dig. 

Frågor

Som alltid jobbar vi på utbildning.se för att ge dig det bästa innehållet. Om du har frågor till oss eller bara vill säga hej kan du göra det via info@utbildning.se.

Källa: Arbetsförmedlingen och SCB.

Simon Bergström

Simon Bergström

Digital Analytics Specialist (Visa mer)
Simon jobbar som Digital Analytics Specialist på utbildning.se, med ett fokus på att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt kompetensutveckling som tar dem ännu längre i karriären. Simon bor och är uppväxt i Stockholm där han även studerade till Digital Marknadsstrateg på yrkeshögskolan Nackademin. Hans fokus på utbildning.se är att skriva artiklar till serien Heta kompetenser där du kan läsa om de 20 mest eftertraktade egenskaperna och kompetenser en rekryterare söker efter i en anställd för ett specifikt yrke. Utöver att skriva artiklar för heta kompetenser jobbar Simon bland annat med Google Ads, analys, spårning och SEO. (Mindre)

Om

Simon jobbar som Digital Analytics Specialist på utbildning.se, med ett fokus på att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt kompetensutveckling som tar dem ännu längre i karriären. Simon bor och är uppväxt i Stockholm där han även studerade till Digital Marknadsstrateg på yrkeshögskolan Nackademin. Hans fokus på utbildning.se är att skriva artiklar till serien Heta kompetenser där du kan läsa om de 20 mest eftertraktade egenskaperna och kompetenser en rekryterare söker efter i en anställd för ett specifikt yrke. Utöver att skriva artiklar för heta kompetenser jobbar Simon bland annat med Google Ads, analys, spårning och SEO.

Annonser

Du kanske också är intresserad av: