Topp 15: hetaste kompetenserna inom HR 2023

Vilka kompetenser är det hetaste att ha inom HR år 2023? Nu när vintern börjar närma sig så är det dags för oss att titta på vilka de hetaste kompetenserna inom HR år 2023 har sett ut.

Vad kommer årets undersökning säga jämfört med undersökningen vi gjorde 2022? Har de hetaste kompetenserna för inom HR-branschen förändrats eller är listan sig lik? 

Totalt har vi granskat cirka 414 platsannonser inom HR-branschen och undersökningen visar att driven, flexibel, strukturerad, självsäker och samarbetsvillig är de fem kompetenser som toppar årets lista. Precis som förra året toppar kompetensen driven listan. Vi kan även se lite nya kompetenser som efterfrågas som tagit sig upp i listan.

Topp 15 hetaste kompetenserna för HR 2023

 

1.Driven 28,3%
2. Flexibel 24,4%
3. Strukturerad 21,5%
4. Självsäker 19,8%
5. Samarbetsbillig 17,6%
6. Självständig 17,4%
7. Positiv 17,4%
8. Pedagogisk 17,1%
9. Ansvarsfull 15,2%
10. Examen 14,7%
11. Social 14,7%
12. Stresstålig 13,5%
13. Detaljmedveten 11,6%
14. Strategisk 11,1%
15. Nyfiken 10,6%

Nu och då

Hur kan vi se årets lista skilja sig jämfört med 2022? Listan är sig lik med några kompetenser som bytt plats med varandra. Vi kan se att kompetensen examen och detaljmedveten är nya på listan för i år. Precis som vi såg på förra årets lista så kan vi se att de kompetenserna som är top fem är mjuka värden. I toppen på listan ser vi driven, strukturerad, självsäker, samarbetsvillig och självständig vilket kan tyda på att branschen blir mer och mer anpassad efter att kunna arbeta hemma och de efterfrågar kompetenser som tyder på det.

Arbetsmarknad, lön och utbildning

Personer som jobbar som HR-specialist, HR-konsult och HR-expert har en snittlön på ungefär 43 300 kronor  i månaden. När det kommer till lönestatistik är det många faktorer som påverkar om du hamnar under eller över snittet inom din bransch. 

Marknaden för specialister, konsulter och experter inom HR bedöms vara god inom de närmsta fem åren. Arbetsförmedlingen bedömer även att det kommer vara liten konkurrens om jobben under det närmaste året. För dig som har relevant erfarenhet, utbildning och kompetenserna som efterfrågas kommer möjligheterna till jobb vara goda. 

Vill du som redan arbetar inom branschen vidareutveckla dig kan du hitta din kompetensutveckling på utbildning.se. Eller om du är helt ny inom området och vill studera HR på universitet eller högskola kan du besöka vår systersajt studentum.se där du kan hitta universitet/högskoleutbildningar samt YH-utbildningar som kan passa dig. 

Frågor

Som alltid jobbar vi på utbildning.se för att ge dig det bästa innehållet. Om du har frågor till oss eller bara vill säga hej kan du göra det via info@utbildning.se.

Källa: Arbetsförmedlingen och SCB.


Annonser