Lymfödembehandling 7,5hp

Nästa kurstillfälle
Vår 2024 se detaljer
Utbildningsform
Distans med träffar
Nästa kurstillfälle
Vår 2024 se detaljer
Utbildningsform
Distans med träffar
Få mer information om utbildningen, arrangörerna svarar oftast inom 48h 👍

Kursbeskrivning

Bakgrunden till denna kurs är att det idag finns stort behov av utbildning i evidensbaserade metoder för behandling av patienter med lymfödem. Dessutom vill professionen öka kunskapen kring prevention och patientutbildning samt senaste forskningen inom området.

Denna kurs anordnas av Medicinska Fakulteten vid Lunds Universitet i samarbete med Cancerrehabiliteringen, Skånes universitetssjukhus och Regionalt cancercentrum syd. 

Kursens syfte

Syftet med kursen är att tillgodose behovet av fortbildning inom evidensbaserad lymfödembehandling, framförallt inom cancervården samt att ge regioner möjlighet att  etablera  ett  strukturerat  behandlingsupplägg för patienter med cancerrelaterat lymfödem. Efter utbildningen ska deltagarna bland annat ha kunskap gällande diagnostik, prevention, behandling med utvärdering och uppföljning. Man kommer under utbildningens gång arbeta med ett förbättringsarbete som kommer att kunna implementeras på arbetsplatsen.

Kommande kursstarter

1 tillgänglig kursstart

Vår 2024

 • Distans med träffar
 • Lund

Målgrupp

Utbildningen riktar sig framförallt till fysioterapeuter och arbetsterapeuter eftersom dessa yrkesgrupper behandlar andra seneffekter av cancerbehandling. Även personer med medellånga vårdutbildningar kan vara aktuella för utbildningen.

Behörighet

 • Leg fysioterapeut/sjukgymnast samt arbetsterapeut eller annan legitimeradyrkesgruppmed meddellång vårdutbildning som möter aktuellpatientgrupp
 • Minst ett års yrkeserfarenhet inom cancerområdet

Till anmälan skall du bifoga följande handlingar:

 • Bevis om legitimation
 • Tjänstgöringsintyg från arbetsgivare

Kursinnehåll

 • Anatomi och fysiologi samt patofysiologi
 • Bedömning - undersökning och mätmetoder
 • Behandling - val av åtgärd, utvärdering och uppföljning 
 • Prevention för riskgrupper
 • Egenvård - patientutbildning
 • Fysisk träning
 • Psykosociala problem och livskvalité

Upplägg

Studiefart

Utbildningen ges på deltid, dagtid.

Undervisningsform

Kursen är delvis på distans med ett par träffar i Lund. Olika arbetsformer används; individuellt arbete, föreläsningar, grupparbete och diagostik/manuella metoder. De sistnämnda sker framförallt vid de fysiska träffarna.

Examinationen sker fortlöpande och genomförs både enskilt och i grupp. Mellan undervisningstillfällena förväntas deltagarna bedriva självstudier på hemorten och ta del av webb-föreläsningar. Kursen innebär en arbetsinsats på cirka 8-10 timmar/vecka under kurstiden.

Kursledare

Föreläsare är bland annat läkare, fysioterapeuter, arbetsterapeuter och kuratorer  som är verksamma inom cancerrehabilitering.

Intresseanmälan

Beställ information

Fyll i formuläret för att få mer information om Lymfödembehandling 7,5hp, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Lunds universitet
Scheeletorget 1, Lund

Lunds universitet är ett av Europas ledande forskningsuniversitet, rankat som nummer ett i Sverige och bland de hundra bästa universiteten i världen. Det betyder att våra uppdragsutbildningar förmedlar kunskap som ligger i absolut framkant. Vi har lång erfarenhet av att...

Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar.

Highlights