Visa utbildning.se som: Mobil

Juridik för forskning, utveckling och innovation

Fakultetskurser
Kort om utbildningen
6 timmar
7 500 SEK exkl. moms
Nästa tillfälle: 2019-05-29 09:30 - Stockholm
Öppen utbildning
   
Stockholm

Beskrivning av: Juridik för forskning, utveckling och innovation

Upptäckter, innovationer och banbrytande idéer – oftast resultat av omfattande arbete med många aktörer inblandade. De juridiska frågeställningarna blir snabbt komplexa och det är lätt att missa något som får stora konsekvenser på sikt.

Avtal för forskning, utveckling och innovation

Forskningsprojekt och forskningssamarbeten genererar flera avtals- och immaterialrättsliga frågeställningar och dessa blir snabbt mycket komplexa. Det beror delvis på att de av nödvändighet tar sikte på framtida, hittills okända, situationer. Här kommer olika strategiska upplägg att diskuteras utifrån deras fördelar respektive nackdelar samt hur dessa kan kombineras. Begrepp som aktualiseras och som behöver hanteras är bl.a. background, foreground, anställda, konsulter, in-kind-insatser, forskningsfinansiärsvillkor, licenser, optioner, förfoganden, patentering m.m.

När forskningsinsatser bedrivs i samverkan med akademin blir lärarundantaget den kanske viktigaste frågan att hantera i FoU-avtalet. Bedrivs forskningen gemensamt kan resultaten också komma att ha flera uppfinnare, något som avtalsmässigt kan hanteras på olika sätt för att undvika inlåsningseffekter och svårigheter i exploatering. Att dessutom använda mallade avtal för forskning kan leda till bekymmer. Forskningsinsatserna ser ofta olika ut och mallar tar inte hänsyn till branschspecifika behov och svårigheter. Vilka olika lösningar är möjliga och hur skiljer de sig från varandra? Vad ska man tänka på vid utformning av forskningsavtal? Var brukar problem uppstå? Vilken typ av klausuler ska undvikas och vilken typ är nödvändiga? Här behandlas de olika forskningsavtalen steg för steg, från de enklaste projektavtalen till de komplexa flerpartsavtalen för samverkan mellan industri och akademi.

Patent och forskning

Patentlagens regler påverkar forskningen och dess utveckling. I princip all forskning tar sitt avstamp i tidigare uppfinningar, varför en ordentlig genomgång av experimentundantaget, dess omfattning och dess tillämpning är nödvändig.

”Allt är inte patent som glimmar”. Vad bör man tänka på i fråga om skyddsstrategi? Vilka är fördelarna och nackdelarna med patentering kontra publicering?

Målgrupp

Kursen vänder sig dels till teknik- och kunskapsintensiva företag eller universitet där FoU är av central betydelse, t.ex. företag i life science-sektorn, telekombranschen och andra industrigrenar, dels till advokater och andra konsulter som bistår dessa aktörer med rådgivning och stöd. 

Deltagare kan vara både jurister och andra som arbetar med ledning och styrning av FoU-projekt.

Kursinnehåll

  • Forskningsprojekt och forskningssamarbeten
  • FoU-avtal
  • Lärarundantaget
  • Patent – särskilt om experimentundantaget
  • Skyddsstrategier
  • Användning av annans skyddade material
  • Offentlighet och sekretess
  • Bioteknisk forskning

Investering

I kursavgiften ingår frukost, lunch, fika och kursmaterial.

Examen, diplom m.m.

Kursen uppfyller Advokatsamfundets krav på professionell fortbildning av advokater och omfattar 6 kvalificerade kurstimmar. Kursintyg delas ut till deltagarna efter genomförd utbildning.

Recensioner

Kursdeltagare
(4)
Bra, men kanske lite för mycket in på detaljfrågor direkt. Lite mer bakgrund och kontext som inledning hade varit bra.
Kursdeltagare
(3)
Intressant, matnyttig information om experimentundantaget
Kursdeltagare
(3)
Väldigt bra avgränsat och hands-on. Bra nivå (jag är bolagsjurist). Uppskattade att man kopplade ihop det med exempel.

Fakultetskurser

Fakultetskurser

Fakultetskurser

Fakultetskursers uppdragsutbildning kom igång 1984 vid Juridiska institutionen, Stockholms universitet. Fakultetskurser är idag en väl etablerad utbildningsleverantör av fortbildning inom samtliga rättsområden. Verksamheten har två huvudinriktningar med dels öppna kurser i form av interaktiva seminarier och dels uppdragsutbildningar med skräddarsydda program. Kurserna...


Läs mer om Fakultetskurser och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter till Fakultetskurser

Fakultetskurser

Funckens gränd 1
103 11 Stockholm

 Visa telefonnummer

Recensioner
Juridik för forskning, utveckling och innovation
Kursrecensioner
(4,2)
Baseras på 26 recensioner
Läs recensioner
Arrangörsrecensioner
(4,5)
Baseras på 736 recensioner
Alla recensioner för arrangören