Diplomerad Tolvstegsbehandlare SJI, TBU

Längd
2 år
Pris
55 920 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
22 september, 2023 se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: Sök nu!
Utbildningsform
Onlineutbildning
Längd
2 år
Pris
55 920 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
22 september, 2023 se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: Sök nu!
Utbildningsform
Onlineutbildning
Få mer information om utbildningen, arrangörerna svarar oftast inom 48h 👍

Kursbeskrivning

Dipl Tolvstegsbehandlare

Utbilda dig till professionell 12-stegsbehandlare!

En 12-stegsbehandlare som kan behandla olika personer behöver kunna mer än hur han/hon själv eller bästa vännen blev nykter. Man måste ge sig tid för lära hur man lär andra. Vi har sedan 1980-talet utbildat i tolvstegsfilosofin och hur den omsätts i fungerande behandlingsprogram, individuellt och i grupp.

Att arbeta tolvstegsinriktat är spännande!

Vi utbildar dig till tolvstegsbehandlare under två år. Så lång tid tycker vi att man ska “gå i lära” för att till alla delar kunna sitt yrke som tolvstegsbehandlare.

En professionell tolvstegsbehandlare är speciellt kunnig och erfaren i hur Anonyma Alkoholisters tolvstegprogram kan användas i reguljär behandlingsverksamhet och hur de tolvstegens livsvisdom och filosofi kan överföras pedagogiskt till andra. För att kalla sig tolvstegsbehandlare ska man kunna alla de tolvstegens djupare innebörd och ha förmåga att få andra att ta dem till sig och tillämpa dem.

Det tolvstegsbehandlingsprogram som vi lär ut fokuserar på klienter med alkoholism och narkomani men kan också användas vid andra missbruk och beroenden, både kemiska och icke-kemiska, som överdrivet användande av spel, dator, sex etc.

Efterfrågan på kunniga tolvstegbehandlare ökar alltefter som fler får insikt i hur effektiv sådan behandling faktiskt är. Idag finns det tolvstegbehandlare inom samhällets alla områden, både hos offentliga arbetsgivare och privata. Många arbetar som egna företagare och tar emot individuella klienter men också som konsulter till företagshälsovård, socialtjänst, kriminalvård m m.

Lennart Bergström är den som utformat Bergströms Tolvstegsutbildning och har då varit mån om att alla stegen ska kunna användas i ett professionellt behandlingsprogram. Han känner väl till AA och dess program samt har arbetat med människovårdande yrken redan som 20-åring. Lennarts akademiska meriter, praktisk erfarenhet från behandlingsgolvet och AA-kunskaper återspeglas i utbildningen.

Kommande kursstarter

1 tillgänglig kursstart

22 september, 2023

 • Onlineutbildning
 • Distans
 • Sök nu!

Varför välja Bergströms Kunskapsföretag AB?

Eftertraktad utbildning

Kombinera arbete med studier

Auktoriserat utbildningsföretag

Målgrupp

Alla som önskar ägna sig åt tolvstegsbehandling och som besitter nödvändiga egenskaper, erfarenheter och skolunderbyggnad är välkomna till utbildningen. Den som redan är verksam inom en behandlingsverksamhet har lättare att tillägna sig kunskaperna och omsätta dem i praktiken.

Elev som inte redan arbetar i branschen förutsätts att delvis praktisera under utbildningstiden för att kunna påvisa erhållna adekvata kunskaper och förmågor.

Antagningsintervju görs där bl a individuell lämplighet för yrket bedöms.

Studietakt

Deltid på fritid. Cirka 8-20 timmar per vecka, nio månader per läsår. Studietiden varierar beroende på elevens tidigare förkunskaper.

Tio kursbrev per år motsvarande tre veckors deltidsstudier per kursbrev. Redovisningen görs skriftligt via mail. Läraren svarar också via mail. Lärarna kan även kontaktas per telefon av eleven.

Studietakten är anpassad till den som heltidsarbetar parallellt med studierna. Den som praktiserar kan kombinera studier och praktik till heltidsstudier.

Utöver kursbreven samlas eleverna till tvådagarsseminarier vid fyra tillfällen på fredag-lördag samt vid åtta gruppdagar (en gruppdag per kvartal på lördagar). Normalt klockan 10-17.

Innehåll

 • Droglära, kartläggning av klientens behov, behandlingsplanering, genomförande av
  behandling, uppföljning av resultat
 • AA:s tolvstegsprogram och bakgrund
 • Teorier och tekniker i tolvstegsbehandling
 • Hälsolära
 • Förebyggande åtgärder
 • Olika interventions- och motivationstekniker
 • Återfallsprevention och -behandling
 • Orientering om kognitiv terapi, existentiell terapi och modern ångestbehandling
 • Orientering om anhörigas behov och behandling
 • Psykologi och psykiatri ur beroendebehandlingsperspektiv
 • Professionalitet och etik
 • Lagstiftning och relationer till myndigheter
 • Fallbeskrivningar
 • Handledning i eget klientarbete

Fortsatta studier

Efter TBU kan man komplettera till ATU, A-terapeut, alkohol- och drogterapeut hos Bergströms.

Investering

17 475 kr inkl moms per halvår, totalt 69 900 kr för två läsår. Avgiften kan delbetalas – kontakta Bergströms för mer info. Litteratur tillkommer motsvarande omkring 6 000 kr. Kurs-PM ingår i utbildningsavgiften. 

 

Examen, diplom m.m.

Efter godkänd examination erhålls diplom som "Dipl Tolvstegsbehandlare, SJI".

SJI, står för Svenska Jellinekinstitutet, som var en ideell stiftelse utan vinstkrav under åren 1994 - 2004. Stiftelsen utbildade och forskade om framför allt missbruk, beroende, ångest och anhörigfrågor. Stiftelsen grundades av Lennart och Maria Bergström.

Intresseanmälan

Beställ information

Fyll i formuläret för att få mer information om Diplomerad Tolvstegsbehandlare SJI, TBU, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

Recensioner

Snittbetyg: 5

Baseras på 1 recensioner.
Skriv en recension
5/5
Thomas Dahlberg
08 jan 2010

När jag bestämt mig för att utbilda mig till 12-stegsterapeut ställde jag krav på utbildningsinstansen. Lång erfarenhet, hög kompetens, flexibilitet, tillgänglighet och ett bret...

Visa mer
Bergströms Kunskapsföretag AB
Domherregatan 27
235 37 Vellinge

Bergströms Kunskapsföretag AB

Arbeta parallellt med studierna! Vill du bli KBT-terapeut, A-terapeut, Anhörigterapeut eller Tolvstegsbehandlare? Tre av utbildningarna är på distans! Det gäller A-terapeut, Anhörigterapeut och Tolvstegsbehandlare. Du studerar i din egen takt genom kursbrev på mejl och några få fysiska träffar (hybrid). Upplägget är två-tre...

Läs mer om Bergströms Kunskapsföretag AB och visa alla utbildningar.

Highlights