Visa utbildning.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas din utbildning? Vi samlar artiklar kring coronaviruset och utbildning samt tips för dig som ska söka utbildning. Läs mer här.

Barnkonsekvensanalys i praktiken

Barnrättskonsulterna
Kort om utbildningen
3 timmar
950 SEK exkl. moms
Nästa tillfälle: 26 maj 2020 9:00 - 11:30 - Distans
Onlineutbildning
   
Distans
Svenska

Kursbeskrivning

Fattar du beslut som rör barn direkt eller indirekt? Vill du lära dig mer om att göra barnkonsekvensanalys eller prövning av barnets bästa? Välkommen att delta i en öppen digital utbildning via plattformen Zoom.

Barnkonventionen är svensk lag från och med 1 januari 2020 och direkt tillämplig i domstol. Ett av de mest konkreta verktyg för att säkerställa att barnets bästa beaktas i planering och beslutsfattande är barnkonsekvensanalysen, eller prövningen av barnets bästa. Men när ska en sådan göras? Och hur gör man? Hur kan man göra avvägningar mellan barnets bästa och övriga intressen?

Välkommen till en konkret workshop där du får kunskap om hur barnkonventionen kan genomföras i verksamheten med hjälp av barnkonsekvensanalysen som metod.

Hur påverkar COVID-19 denna utbildning?

Vi på utbildning.se är övertygade om att kunskap driver människor och organisationer framåt. Det gör även de arrangörer vi samarbetar med.
Många utbildningar ställs exempelvis om från klassrums- till distansutbildning.

För att ta reda på om utbildningen påverkas med anledning av COVID-19, kontakta gärna arrangören.

Målgrupp

Utredare eller handläggare som i individuella eller strategiska ärenden kan behöva göra barnkonsekvensanalyser och belysa barnets bästa.

Kursinnehåll

Du får en introduktion till barnkonventionens grundläggande innehåll och betydelsen av att konventionen nu är lag.  

Vi fördjupar oss i begreppet barnets bästa. Vad menas med barnets bästa, och vem avgör vad detta är? Vad händer när barnets bästa krockar med andra intressen? Vi utgår från riktlinjer och rekommendationer från bland annat FN:s barnrättskommitté.

Slutligen tittar vi på en modell för prövning av barnets bästa och får i några fallbeskrivningar prova att göra en enkel barnkonsekvensanalys. Fallbeskrivningarna anpassas till deltagarna. 

Ur innehållet:

  • Föreläsning om barnkonventionen och innebörden av att konventionen är lag.
  • Genomgång av begreppet "barnets bästa", riktlinjer och rekommendationer från FN
  • Barnkonsekvensanalys - genomgång av ett arbetssätt. (Deltagarna får en mall att ladda ner)
  • Kort grupparbete utifrån fallbeskrivning
  • Uppsummering, möjlighet att samtala och ställa frågor.

Upplägg

Barnrättskonsulterna har många års erfarenhet av att arbeta med barnkonventionens implementering i kommuner och regionen. Utbildningen innehåller därför många konkreta exempel och tips på hur man kan arbeta. Under dagen varvas föreläsning med samtal och arbete i mindre grupper. 

Tid & plats

Framför din dator, via plattformen zoom. 

9:00 - 11:30

Du anmäler dig genom att skicka ett mejl till info (at) barnrattskonsulterna.  Ange namn, organisation samt fakturaadress. 

Investering

950 kr ex moms.

Mat & logi

Ta med din egen kaffekopp:) 

Kursledare

 Utbildar gör Emma Fagerstrand, grundare av barnrättskonsulterna. Emma har under de senaste 6 åren arbetat med implementering av barnkonventionen framför allt i offentlig förvaltning. Emma har tidigare arbetat som chef med ansvar för demokratiutveckling och barnrätt i en kommun och har därför god kunskap om beslutsprocesser och utredningsarbete. Emma har stor erfarenhet av att genomföra verksamhetsanpassade workshops, alltid med fokus på att göra barnkonventionen konkret. Emma har skrivit boken Så blir barnkonventionen konkret – 12 nycklar till ett strategiskt barnrättsarbete. Implementeringsnycklarna har tagits fram i samarbete med Sveriges Kommuner och Regioner.

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om Barnkonsekvensanalys i praktiken, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

Barnrättskonsulterna

Barnrättskonsulterna

Barnrättskonsulterna

Barnrättskonsulterna har god kunskap, en genomarbetad och interaktiv pedagogik och metoder och verktyg som gör tillämpningen begriplig. En bra utbildning ska vara konkret och meningsfull för varje deltagare. Våra utbildningar och workshops ger både den kunskap som krävs, men också...


Läs mer om Barnrättskonsulterna och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter

Barnrättskonsulterna

Norrsken House
Birger Jarlsgatan 57
113 56 Stockholm

 Visa telefonnummer

Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera Barnkonsekvensanalys i praktiken!

Arrangörsrecensioner
(4,4)
Baseras på 131 recensioner.
Alla recensioner för arrangören
Mer inom området

Liknande utbildningar