Visar 1-12 av 12 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
  • = Ackrediterad utbildning enligt ID06
Visar 1-12 av 12 träffar

Mer om Traversutbildning & Traverskort

Traverskranar är ett vanligt redskap inom både logistik och industri. På arbetsplatser där mycket och tungt material frekvent måste flyttas är det passande att en travers blir lösningen. Kranen är monterad att åka längst bakar, också kallade för kranbrygga. Designen gör att traverskranen blir mycket stabil, vilket innebär att tunga lyft kan göras säkrare än med många andra maskinlösningar. Kranen är inte flyttbar utan kan endast göra lyft över kranbryggans direkta arbetsyta.

Kranarna finns i generösa storlekar, vissa så gigantiska att de kan lyfta stora containrar eller fordon. De större varianterna av kranar ryms förstås inte inomhus utan är byggda i en stor ställning med fixeringen i en överhängande position, precis som i de mindre varianterna. Vad de båda har gemensamt är att de lyfter objekt ovanifrån och drar uppåt inom kranens strukturella arbetsyta.

Varför ska du gå en traversutbildning?

För dig som vill styra en traverskran krävs någon form av dokumenterad teoretisk såväl som praktisk erfarenhet enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter. Med andra ord så erfordras någon form av utbildning som kan styrka att du har vad som krävs för att få operera en kran. Har du en kran på din arbetsplats som du behöver använda ibland? Eller vill du byta jobb till något som kräver att du kan köra traverskran? Då är det högst rimligt att ta dig an en kort traversutbildning.

Om du redan har behörighet till att köra travers kan det alltid vara bra med en kurs som lär dig köra säkrare och mer effektivt. En säker verksamhet är alltid mer kostnadseffektiv i längden. Kanske sitter du som arbetsledare och då kan en kurs i säkra lyft vara bra för ditt arbetslag.

Vi har utbildningar på flertalet orter i Sverige och utbildningarna kan anpassas till ditt företag. Utbildningsarrangören kan antingen komma till era lokaler eller om ni hellre nyttjar deras så är det också en möjlighet. Vanligtvis tar en utbildning cirka en halv dag att genomföra, vissa undantag är en till två dagar långa.

Traverskort

Ett traverskort är ett bevis eller ett intyg på att du har rätt kunskaper och tillräcklig utbildning för att kunna framföra en traverskran på ett säkert sätt. I traverskortet ska det framgå vilken typ av kran det gäller, vilka typer av lyft som avses, vilka arbetsuppgifter som personen, vart dessa arbetsuppgifter ska utföras någonstans samt personuppgifter till den som ska erhålla traverskortet.

Sedan 2007 är det krav på att de arbetare, både inhyrda och anställda, måste gått en utbildning och fått ett traverskort för att få använda en travers i arbetet. 

Giltighetstiden för ett traverskort rekommenderas till ett år, vartefter en ny bedömning görs över kunskapsnivån och vilka arbetsuppgifter som personen har. De bestämmelser som gäller för krav på utbildning av lyftoperatörer återfinns i Arbetsmiljöverkets föreskrifter: AFS 2006:6. Ytterligare rekommendationer hittar du i den internationella standarden SS-ISO 23853:2006.

Traverkort pris

Kostnaden för att ta ett traverskort ligger på mellan 2000-5000 kronor. Är ni flera på företaget som ska gå en traversutbildning kan utbildningsarrangören ofta annordna en anpassad kurs åt er. 

Vem bör gå en traversutbildning?

Målgruppen för traversutbildning är dels de personer som ska använda traversen i sitt arbete. Men även skyddsombud och arbetsledare ska ha genomfört utbildning för att de ska ha rätt kunskaper när de planerar och organiserar arbetet med traverskranar på arbetsplatsen. 

Innehållet i en traverskranutbildning

Innehållet i en kran- eller maskinförarutbildning är helt beroende på vad kursen fokuserar på. I fallet med traverskran är det nästan uteslutande för att erhålla behörighet eller för att lyfta mer säkert. Nedan följer några punkter av det matnyttigaste du stöter på när du går en traverskranskurs.

  • Riskanalys och bedömning.
  • Säkerhetsanordningar och bestämmelser.
  • Din roll som kranförare och hur du utför lyften smart, snabbt och säkert.
  • Underhåll av lyftredskap och maskin.
  • Hur du kopplar lasten rätt och säkert.

Lyft dig själv till en säkrare och bättre framtid med en traversutbildning!

Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Relaterade kategorier
Jämför utbildningar
Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨