Saxlift-utbildningar

Som klippt och skuret

Du som ska jobba med sax- och bomlift behöver kunna visa att du har de praktiska och teoretiska kunskaperna som krävs för användning av respektive lift. Med en saxlift-utbildning får du den dokumentation du behöver.
Visar 1-16 av 16 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-16 av 16 träffar

Vad är en Saxlift?

En saxlift är en typ av motoriserad plattform med säkerhetsfästning runt om plattformen så att du som använder den inte ska kunna ramla av. Namnet kommer från dess saxliknande mönster som höjer och sänker plattformen. Det är just detta mönster som är utmärkande för en saxlift. De går oftast inte att höja lika högt som andra mobila arbetsplattformar. Motoriken som höjer och sänker plattformen kan antingen vara elektrisk eller i vissa fall gasdriven.

Mobila arbetsplattformar som en saxlift används vid arbeten på höjd som annars är svåra att komma åt utan en arbetsplattform som kan höjas till den exakta höjden där arbetet kan utföras tryggt och säkert. Storleken på plattformen kan vara avgörande för hur högt den kan gå och för hur väl lämpad den är att komma åt vissa trånga platser, som exempelvis under en vägbro eller mellan två byggnader.

Trots att de som regel är väldigt stabila bör du aldrig flytta plattformen medan den är upphöjd och opereras av en annan människa då detta är förenat med säkerhetsrisk. För att få jobba med mobila arbetsplattformar (saxlift inkluderat) måste du erhålla rätt dokumentation.

Vad krävs för att få ett saxlift-kort?

Föra att få ett saxlift-kort, eller utbildningsbevis som det egentligen heter, krävs det att du har genomfört utbildning och får godkänt på teoretiskt och praktiskt prov. Utbildningsbeviset har en giltighetstid för fem år, sedan måste repetitionsutbildning genomföras och återexamination klaras av. Det är Liftutbildningsrådet som har tagit fram utbildningsbevisen och de får ges ut av auktoriserade utbildningsföretag.

Vid kontroll behöver du kunna påvisa någon form av dokumentering på att du har genomfört en utbildning som gett dig rätt förutsättningar att klara av att manövrera en saxlift. Det är viktigt att om anordnaren inte per automatik ger dig någon form av dokumentering efter avslutad kurs är det ditt ansvar att se till att du får något bevis på att du faktiskt har dem kunskaper som du utlovar.

För mer information och föreskrifter och Arbetsmiljöverkets regler se deras hemsida här.

Innehåll från olika saxliftutbildningar

Innehållet i en saxliftutbildning följer i regel Liftläroplanen (LLP) som tagits fram av Liftutbildningsrådet. Nedan har vi listat några kunskaper som du kan vänta dig efter avslutad utbildning.

  • Säkerhet och tryggt arbete på höjd.
  • Praktiska övningar.
  • Teori och föreskrifter.
  • Olika liftar.
  • Hur fungerar en saxlift?
  • Slutprov och dokumentation.

Se där, svårare än så är det inte. Klipp till och bemästra saxliften!

Källa: Arbetsmiljöverket och Liftutbildningsrådet.

Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Jämför utbildningar
Jämför utbildningar
Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨
Reportage
”En bra arbetsmiljö går hand i h...

Att en god arbetsmiljö är viktigt är något de flesta idag skriva under på. Däremot är det kanske inte alltid lika solklart vad som egentligen utgör en god arbetsmiljö, hur man uppnår en sådan samt varför man egentligen ska göra det.

Läs mer
En bra utbildningspartner helt e...

– Jag upplever JA Kompetens som väldigt professionella och lätta att samarbeta med, berättar Henrik Nilsson, Kompetensutvecklare på K-rauta Sverige.

Läs mer