Kurser i lagen om skydd mot olyckor

Kunskap som skyddar liv och hälsa

Lagen om skydd mot olyckor beskriver skyldigheter vid förebyggande och hantering av olyckor. Många kan ha nytta av en kurs, men särskilt nyttigt är det för säkerhetsansvarig, brandskyddsansvarig eller inom räddningstjänsten.
Visar 1-9 av 9 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-9 av 9 träffar

Vad innebär lagen om skydd mot olyckor?

Lagen om skydd mot olyckor är en svensk lag som sedan 2004 har till syfte att skydda människors liv och hälsa, egendom och miljö. För enskilda personer innebär lagen en skyldighet att i de fall det är möjligt varna dem som är i fara och tillkalla hjälp vid olyckor, brand eller andra faror. För ägare av byggnader och andra anläggningar innebär lagen en plikt att inneha rätt utrustning för exempelvis livräddning och släckning av brand. Vid verksamhet som kan bedömas som farlig måste anläggningens ägare eller den som utövar verksamheten dessutom analysera risker och vidta nödvändiga åtgärder för att minska dem. Kommunen, i sin tur, har också skyldigheter enligt lagen om skydd mot olyckor, bland annat att underlätta för individen att ta sitt ansvar och att upprätta ett handlingsprogram för förebyggande av olyckor och brand. Dessutom ska kommunen ha ett handlingsprogram för räddningstjänst, och en ansvarig räddningschef som ser till att räddningstjänsten är ändamålsenligt ordnad. Även staten har skyldigheter enligt lagen om skydd mot olyckor, bland annat vad gäller fjällräddningstjänst, flygräddningstjänst och sjöräddningstjänst.

Vem bör gå en kurs?

Alla som arbetar inom räddningstjänsten berörs av lagen om skydd mot olyckor. Att hålla sig uppdaterad genom att gå en kurs då och då är därför en god idé, särskilt då tillägg och ändringar ibland görs. Även den som arbetar som säkerhetsansvarig eller med brandskydd i ett företag eller organisation har stor nytta av en kurs i lagen om skydd mot olyckor. Men eftersom lagen omfattar såväl myndigheter och företag som privatpersoner kan i stort sett alla ha nytta av att utbilda sig inom detta viktiga område. Att ha rätt kunskaper och information gör att man höjer sin beredskap, och därigenom har bättre chanser att kunna agera snabbt och effektivt om olyckan skulle vara framme. Ju större ansvar du har i din kommun eller på din arbetsplats desto större är anledningen att skaffa dig kunskaper om de lagar och regler som gäller kring förebyggande och hantering av olyckor och brand.

Vad kan man få lära sig under en kurs?

Under en kurs i lagen om skydd mot olyckor får du alla nödvändiga kunskaper om den viktiga lagen och dess innebörd. Det finns också många närliggande kurser som är kopplade till lagen, exempelvis för den som arbetar inom räddningstjänsten. Du kan vidareutbilda dig inom områden som räddningsledning och tillsyn och olycksförebyggande, på olika kunskapsnivåer. Kurser i brandskydd, som är en viktig del av lagen om skydd mot olyckor, finns också att tillgå. Du kan exempelvis vidareutbilda dig till brandskyddskoordinator eller brandskyddsledare. Genom att gå en kurs i lagen om skydd mot olyckor får du koll på vilka skyldigheter du har, oavsett om du arbetar teoretiskt eller praktiskt med olycksförebyggande. Det är en god idé att hålla sig uppdaterad om tillägg och ändringar som görs i lagar, och därför finns all anledning att upprepa proceduren med jämna mellanrum, så att man alltid har kunskaperna färskt i minnet. Genom att gå en kurs till skillnad mot att läsa in dig på ämnet själv får du också chans att ställa frågor och reda ut begreppen, då lagar ibland kan vara krångligt formulerade och svårtillgängliga. Lycka till med säkerhetsarbetet!

Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Jämför utbildningar
Jämför utbildningar
Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨
Reportage
Vad säger kursdeltagarna?
Advantum Kompetens

Advantum Kompetens har under årens lopp arbetat i snart sagt alla branscher och företag samt inom kommuner, landsting och statliga verk. Kursdeltagarna ger i snitt utbildningen 4,6 i helhetsomdöme på en 5-gradig skala! Vad säger då kursdeltagarna?

Läs mer