Visar 1-25 av 44 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
  • = Ackrediterad utbildning enligt ID06
Visar 1-25 av 44 träffar
1
2

Mer om HLR-utbildningar

Det är cirka 10 000 som drabbas av plötsligt hjärtstopp varje år. Finns det ingen grundläggande kunskap kring hur du ska agera i en sådan situation är risken stor att den drabbade inte överlever. Om en hjärt- och lungräddning däremot sätts igång direkt har personen större chans att överleva. Därför är en utbildning i HLR otroligt viktigt för att kunna rädda liv.

Hur kan en utbildning inom HLR se ut?

Det finns flera olika varianter av utbildningar inom HLR i Stockholm som kan sträcka sig från 2 timmar upp till en dag. Först och främst finns det grundkurser i HLR där du får kunskaper för att kunna identifiera ett hjärtstopp och genomföra hjärt- och lungräddning. Det finns även utbildningar som riktar sig mot barn-HLR. Om du är intresserad av att bli instruktör och lära ut HLR till andra människor finns det utbildningar inom detta också. 

Vad innehåller en HLR utbildning?

Under utbildningarna får du lära dig hur du hanterar en situation där någon i närheten har drabbats av ett hjärtstopp. Du går igenom hela processen i ett uppgjort scenario, från att någon har fallit ihop och identifiera hjärtstoppet till att ringa larmcentralen, göra hjärt- och lungräddning och använda hjärtstartare. 

Sedan får du även lära dig vad luftvägsstopp är och hur du agerar i en sådan situation. Du får ta del av olika metoder du kan göra på personen som har luftvägsstopp såsom ryggslag och heimlich. 

Vem kan gå en HLR-utbildning?

En utbildning inom HLR är till för alla. De flesta utbildningarna är företagsanpassade där alla personer på arbetsplatsen får delta. Sedan finns det även öppna utbildningar som riktar sig till privatpersoner. 

Det rekommenderas att gå en repetitionsutbildning varje år för att hålla informationen kring hjärt- och lungräddning uppdaterad. Helst ska det inte gå mer än två år tills nästa utbildningspass genomförs. 

Steg för steg hur du utför hjärt- och lungräddning

  1. Kolla efter livstecken. Är personen vid medvetande? Detta går att studera genom att försiktigt skaka personen, vaknar inte personen ska du kontrollera andningen. Då tittar du om bröstkorgen höjer sig och lyssnar efter andning. 
  2. Andas personen onormalt eller inte alls, larma 112. De hjälper dig medan de kör till platsen. 
  3. Gör bröstkompressioner. Du placerar båda händerna ovanpå varandra mitt på bröstkorgen. Tryck ned bröstkorgen 5 centimeter och tryck 30 gånger. Håll en takt av 100-120/minut. 
  4. Inblåsningar steg 1 - Fri luftväg. Du placerar en hand på pannan och två fingrar under hakan, nyp om näsan. Därefter böjer du huvudet bakåt. 
  5. Inblåsningar steg 2 - Inblåsningar. Ge två inblåsningar och blås tills bröstkorgen höjer sig. 
  6. Därefter varvar du med 30 kompressioner och 2 inblåsningar tills du blir avlöst.
  7. Om en hjärtstartare finns ska du använda denna och följa dess instruktioner. Du fortsätter med HLR tills professionell hjälp är på plats eller personen börjar andas själv.
Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Relaterade kategorier
Jämför utbildningar
Jämför utbildningar
Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨