Visa utbildning.se som: Mobil
 • = Ackrediterad utbildning enligt ID06
Visar 1-25 av 33 träffar
12

Mer om HLR-utbildning

Utbildning i HLR ger livsviktig kunskap. Varje år drabbas cirka 5 000 personer av oväntat hjärtstopp i Sverige. Utan en grundläggande kunskap om hur du ska agera i en sådan situation är risken stor att den drabbade inte överlever. Sätts dock hjärt-lungräddning igång direkt ökar personens chanser att överleva markant. Vill du få en snabböverblick på hur HLR går till kan du läsa mer om det längre ner på den här sidan.

En HLR-utbildning kan skilja sig i omfattning men kan oftast genomföras på tre timmar. Vill du få en utförlig och genomgående utbildning kan även en heldagsutbildning passa. Vill ni att en instruktör kommer till er arbetsplats och genomför utbildningen finns det många arrangörer som kan möta era behov. Det finns också flera öppna kurser som man kan anmäla sig till med kontinuerliga kursstarter.  

Vilka utbildningar finns det inom området?

Det finns ett par olika varianter av utbildningar inom HLR. Det finns dels de vanliga grundkurserna som kan variera mellan 3 timmar upp till 1 dag. Sedan finns det repetitionskurser för de som vill hålla sin kunskap uppdaterad. Specialanpassade kurser med inriktning mot barn-HLR finns att tillgå. Det finns även instruktörskurser för den som själv vill lära ut HLR till andra människor. En annan variant är D-HLR-kurser vilka även lägger fokus på hjärtstartare (AED). Dessa apparater finns på allt fler håll idag, oftast finns det en i receptionen på kontoret, i idrottshallar, i varuhus och på andra ställen där många människor rör sig.

Vad brukar en HLR-kurs innehålla?

En HLR-utbildning innehåller oftast avsnitt om hur du först och främst identifierar ett hjärtstopp. Du får lära dig hur du utför HLR och hur du ska agera vid akut hjärtstopp. Du kommer utöver detta få en genomgång av de åtgärder som krävs vid luftvägsstopp. Går du en kurs i D-HLR kommer du även få lära dig hur du ska använda dig av en hjärtstartare.

Hur ofta bör man gå om en kurs i HLR?

Rekommendationen skiljer sig något åt beroende på dina förutsättningar. Men den allmänna rekommendationen är att gå en repetitionsutbildning varje år. Helst ska det inte gå mer än två år tills nästa utbildningspass genomförs.

Skillnad på första hjälpen och HLR?

Skillnaden mellan en första hjälpen-utbildning och en kurs i HLR är att första hjälpen är en mer allmän utbildning om hur man ska agera vid en olycksplats. En HLR-utbildning är fokuserad på hur man ska utföra hjärt-lungräddning vid fall av akut hjärtstopp. 

När ska man ge HLR?

HLR ges vid misstänkt hjärtstopp, om personen inte andas normalt. Följ stegen nedan om en person i din närhet plötsligt segnar ner och blir medvetslös:

 1. Kontrollera ifall personen är vid medvetande. Testa att skaka lätt på personen för att se om denne reagerar. Vaknar inte personen till, kontrollera andningen. 
 2. Innan du kan kontrollera andningen se till att luftvägarna är öppna genom att böja huvudet bakåt och lyfta upp hakan. 
 3. Placera ditt öra nära personens näsa och mun och titta mot personens bröstkorg. Lyssna och känn efter ifall personen andas samtidigt som du ser efter om bröstkorgen höjer och sänker sig.
 4. Andas personen normalt, lägg denne i stabilt sidoläge. 
 5. Andas inte personen alls, eller stötvis med glesa, djupa, suckande andetag bör du sätta igång med hjärt-lungräddning. 

Hur gör man hjärt-lungräddning?

 1. Se till att personen ligger på rygg och helst på ett hårt underlag. 
 2. Placera din handlov mitt på bröstbenet, mellan bröstvårtorna. Placera den andra handen ovanpå den första handen.
 3. Tryck ner bröstkorgen 30 gånger hårt, snabbt och i jämn takt.
 4. Övergå till mun-mot-mun metoden. Öppna personens luftvägar, kläm ihop näsan, ta ett vanligt andetag och blås in försiktigt tills personens bröstkorg synligt höjer sig. 
 5. Växla mellan 30 kompressioner och två inblåsningar med luft tills sjukvårdspersonal kommer. 

Viktigt att tänka på!

 • Ju tidigare HLR sätts in, desto större är chanserna att överleva ett hjärststopp!
 • Håll en jämn takt på 100-120 tryck per minut. Hjälper det kan du trycka ner bröstkorgen i takten till låten Stayin' Alive av Bee Gees. 
 • Tycker du det känns för obehagligt att göra inblåsningar med mun-mot-mun metoden kan du lägga en tunnare tygbit som en näsduk eller t-shirt över personens mun. 
 • Kan du inte ge mun-mot-mun andning är det alltid bättre att göra bröstkompressioner än ingenting!
Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Jämför utbildningar
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!