15 jan 2019

På Key Solutions är utveckling nyckeln

key-solutions-theresa-flodmanSäljföretaget Key Solutions ställer inga krav på tidigare erfarenhet hos sina anställda utan välkomnar alla med rätt driv och inställning. Genom företagets egen yrkesförankrade skola kan medarbetarna varje dag bygga en gedigen utbildning till grund för en lång framtida karriär. Det bidrar till en medarbetartrivsel som nu för tredje året i rad har vunnit Key Solutions en topplacering på Great Place to Works lista över Sveriges mest attraktiva arbetsplatser.

På Key Solutions börjar alla på samma ruta. Som nyanställd blir du sales associate trainee men därefter är vägen fri att klättra i alla riktningar. Även om det finns en ungefärlig karriärtrappa som många följer till en början, blir vägen framåt snart individuellt anpassad.

Theresa Flodman har jobbat på Key Solutions sedan 2011 och är idag marknadschef och i hög grad involverad i företagets utbildningsfrågor och kompetensutveckling. Hon berättar att Key Solutions inte anställer några chefer utifrån, utan att alla i företaget med ledarposition tagit sig dit från samma utgångsläge. För att möjliggöra den resan lägger Key Solutions mycket krut på internutbildning och kompetensutveckling. 

– Vi tror att när vi har fått in någon på företaget som trivs och som gillar det den gör så ska vi fortsätta satsa på den personen. Det finns mycket potential i folk som det är synd att inte utnyttja. De flesta medarbetarna vill också lära sig mer så kompetensutveckling är win win för alla, tycker Theresa Flodman.

Alla nyanställda får en coach som de har veckovisa medarbetarsamtal med för att få kontinuerlig uppföljning och en chans att diskutera sin individuella utvecklingsplan. Till coachen kan de vända sig när som helst för stöd och med frågor och funderingar. För medarbetarna skapar det en trygghet att veta att coachen en gång började på samma ställe som de själva och att de därför har gemensamma erfarenheter. På så vis bidrar coacherna med inspiration och motivation att fortsätta framåt.

– Vi investerar mycket i företaget för att skapa den här tryggheten. Alla har varit med på alla nivåer och kan därför hjälpa varandra utifrån det, säger Theresa Flodman.

Key Solutions egen skola

Key Solutions har en egen säljskola som de kallar Key Business School. Genom den sker långtgående satsningar på internutbildningar inom flera områden. Eftersom Key Solutions är ett säljföretag ligger fokus till stor del på sådant som kan komma till nytta i säljrollen. Utbildningarna kan till exempel röra produkterna de säljer, hur kundrelationer bäst skapas eller hur kvalitativa säljsamtal går till. Förutom dessa mer affärsmässigt inriktade kurser ägnas också mycket tid åt medarbetarnas personliga utveckling. 

– Som säljare är det viktigt att känna att man får med sig nya idéer och uppmuntran från arbetsplatsen, anser Theresa Flodman.

För att åstadkomma det inleds varje dag med en kort föreläsning eller utbildning på ett förbestämt tema. Då får säljarna också chansen att samlas och dela kunskap innan de ger sig ut på fältet.  

– Tanken är att säljarna ska känna att det finns något nytt att ta med sig varje dag ut i jobbet, säger Theresa Flodman.

Stora möjligheter hos Key Solutions även utan erfarenhet

Innehållet i morgonföreläsningarna varierar men kan exempelvis handla om hur du hittar drivet att lyckas, hur du kan hålla din dag positiv eller hur du genom att vara barnslig kan få nya perspektiv på livet. Ibland håller Key Solutions också mer workshopinspirerade pass med teambyggande övningar.

Morgonseminarierna och övriga utbildningar i Key Business School konstrueras av säljledarna i samråd med Theresa och hennes kollegor på marknadsavdelningen. Key Solutions har kontor i flera svenska städer och på varje arbetsplats finns någon som är huvudansvarig för utbildningsbiten. Alla ledare och coacher går igenom kursutbudet för att garantera att utbildningarna håller samma höga kvalitet på alla kontoren.

Det innebär dock inte att samtliga utbildningar skapas internt. Theresa Flodman berättar att de brukar ha kickoffer och varje år en heldagsgala för säljarna som heter Key Group Awards. Då tar de in en blandning av interna och externa föreläsare som håller i dagen.

– Det brukar vara jätteroligt och nyttigt, det är viktigt att ha en balans mellan externa och interna föreläsare. Båda behövs för att få större perspektiv, konstaterar Theresa Flodman.

Key Solutions erbjuder alltså många möjligheter till vidgade vyer och ökad kunskap men för en framgångsrik karriär hos dem fordras driv och en vilja att lära sig. Den som har det kan komma hur långt som helst.

– Vi har sett otroliga karriärresor: medarbetare som har börjat här utan någon erfarenhet alls och som med tiden jobbat sig till höga positioner i företaget, säger Theresa Flodman.

Nöjda och framåtsträvande medarbetare med kompetensutveckling

Tack vare Key Business School märker Key Solutions anställda snabbt att det finns stor potential till utveckling på företaget. Det kan vara en av anledningarna till att Key Solutions tagit sig in i toppskiktet på Great Place to Works lista över Sveriges mest attraktiva arbetsplatser flera år i rad. På säljföretag är vanligtvis personalomsättningen hög och särskilt på de med många unga människor utan bestämda karriärplaner ännu. Theresa Flodman upplever dock att Key Solutions lyckats minska personalomsättningen rejält och hon tror att det till stor del beror på hur de arbetar med kompetensutveckling.

– Vi har blivit duktigare på att kommunicera ut vilka utbildningsmöjligheter som finns och då vill alla medarbetarna förstås ta del av dem vilket har inneburit att vi fått satsa ännu mer. Det har blivit ett jättestort fokus på utveckling här och det är kul, säger hon.

Medarbetarna uttrycker ofta att de jobbar på ett roligt företag där de känner att de hela tiden utvecklas och kommer framåt. Det gäller i såväl arbetet som den personliga utvecklingen. Att därutöver se kollegorna lyckas och utvecklas fungerar som en inspirerande kraft och sporre. Utbildningssatsningarna tycker Theresa Flodman visar sig både i säljresultatet, i medarbetartrivseln och i stämningen på kontoren.

– När vi jobbar med kompetensutveckling går det bättre för företaget, det är inte krångligare än så, hela företaget mår bra av att varje individ förbättras. Ju starkare individerna är, desto starkare är vi som företag, avslutar hon.

Text: Anna Hankers
Publicerad: 2015-05-11

Fakta Key Solutions

Key Solutions grundades 2008, och har idag ca 100 medarbetare i Västerås, Stockholm, Göteborg och Malmö. Företaget arbetar med försäljning, och har flera år blivit utsedda till Sveriges bästa säljbyrå och en av Sveriges bästa arbetsplatser.Tips på kurser


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.

Senast uppdaterad: 15 jan 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-10-22

Konsultbranschens framtida stjärnor formas i CGIs traineeprogram – CGI Selected

Kompetensutveckling är viktigt för arbetsmarknaden och för att företag ska kunna hålla sig konkurrenskraftiga och relevanta i en allt mer snabbrörlig samtid. CGI är ett spännande företag som jobbar med att utveckla talanger i konsultbranschen, något som utbildning.se inte är sena med att uppmärksamma.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-11-22

Lär dig lågaffektivt bemötande

Vad är lågaffektivt bemötande och hur kan du använda dig av det? Vi hjälper dig att reda ut vad det innebär och hur det kan vara en användbar teknik för att skapa lugna och effektiva samtal och sammanhang.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!