05 okt 2021

Vidareutbildning för universitets- och högskolelärare

Vidareutbildning för universitets- och högskolelärare

Det finns många olika yrkestitlar för lärare på universitet och högskola. Doktorand, universitetsadjunkt, lektor och professor är några exempel. Det alla har gemensamt är att forskning, utbildning och samverkan med det omgivande samhället är tätt sammanlänkat i arbetsuppgifterna.

Förslag på vidareutbildning för dig som universitets- och högskolelärare

      Pedagogik         
/
Retorik
/
      Personlig effektivitet          
/
Stresshantering  
/

Att vara lärare är ett viktigt uppdrag och det är viktigt att du som lärare kan skapa engagemang bland studenterna. Det är viktigt att vara kunnig inom det ämne som du undervisar i och du bör se till att hålla dig ständigt ajour med aktuell pedagogik och forskning inom ditt område. Det är även viktigt att du som befinner dig inom den akademiska världen har goda kunskaper i engelska. 

Det är viktigt att du kan lära ut och förmedla dina kunskaper till dina studenter på ett intressant sätt. Om du vill förbättra din kompetens inom detta område kan en kurs i presentationsteknik eller retorik var ett bra sätt att utvecklas.

Som lärare på ett universitet eller högskola har du stor frihet att själva planera ditt arbete. Om du behöver stöd i att hitta bättre struktur i ditt arbete kan du få stöd i detta genom att gå en kurs i personlig effektivitet. För att motverka och förebygga den stress som kan uppstå i ditt arbete kan det även vara bra att gå en kurs i stresshantering.  

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig 

Att läsa en utbildning samtidigt som du arbetar kräver engagemang och planering. Även om du läser en kurs på distans kommer du att behöva avsätta tid för att kunna ta till dig de nya kunskaperna. Ett första steg när du bestämt dig för att du vill läsa en utbildning kan vara att kolla upp det finns en policy för kompetensutveckling på din arbetsplats.

När du väljer utbildning är det bra att försöka kartlägga de egna kunskapsluckorna och se om det finns något område du skulle kunna bli bättre på. Om du har svårt att välja vilken utbildning du vill läsa kan du tala med dina kollegor, kanske har de tips på en kurs eller arrangör som varit bra.

Framtidsutsikter

Även om det ofta är hård konkurrens om man vill ta sig vidare i karriären inom högskolevärlden har universitets- och högskolelärare generellt sett goda möjligheter till arbete framöver. Den bedömningen gör Arbetsförmedlingen i sin yrkeskompass. Dock förekommer regionala skillnader, och även stora skillnader beroende inom vilket ämnesområde du är verksam. Exempel på ett ämne där många kommer gå i pension de närmaste åren är juridik. Även inom vård- och lärarutbildningarna råder en generell brist på disputerade och där kommer det också att vara lätt att få jobb.

Relaterade yrken


« Tillbaka till alla yrken inom pedagogik
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.

Senast uppdaterad: 05 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-09-24

Vidareutbildning för friskvårdskonsult

Som friskvårdskonsult har du ansvar med hela genomförandet av en friskvårdsaktivitet, både för större grupper och på individnivå. En friskvårdskonsult som arbetar med ett företags anställda brukar analysera personernas livsstil för att sedan ta fram personliga hälsoprogram som krävs för att motivera den anställda till en hälsosammare livsstil.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-13

5 tips – så får du chefen att betala din vidareutbildning

Idag råder det hård konkurrens på arbetsmarknaden. Om du är ute efter att få utökade arbetsuppgifter eller bli befordrad kan vidareutbildning hjälpa dig på vägen. Vi har sammanställt 5 tips för dig som vill ta upp frågan om kompetensutveckling med din chef.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-03-27

Vad gör en copywriter?

Vad innebär det egentligen jobba som copywriter? Vilka egenskaper bör du ha som copywriter? Hur lätt är det att få jobb efter utbildning? Här är de vanligaste frågorna som vi på utbildning.se stöter på inom yrket. Som copywriter har du uppgiften att skapa övertygande och relevanta texter som engagerar en aktuell målgrupp och som stärker varumärkesidentiteten.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!