Vidareutbildning för flygledare

Arbetet som flygledare ställer höga krav på din simultanförmåga. Arbetstempot för flygledare är varierande, under vissa perioder är det lugnt medan andra perioder kan vara mycket stressiga. Som flygledare är det därför viktigt att du kan behålla lugnet och tänka logiskt även i situationer då du arbetar under tidspress.

Vidareutbildning för flygledare

Som flygledare har du ansvar för att leda flygplan genom luftrummen och se till att flygtrafiken fungerar på ett miljövänligt och säkert sätt. Utöver att kommunicera med markpersonal, piloter och kollegor samarbetar civil och militär flygledning med varandra i Sverige för att luftrummet ska kunna utnyttjas maximalt. Detta ställer höga krav på din förmåga att hantera mycket information på samma gång och på din samarbetsförmåga.

Förslag på vidareutbildning för dig som flygledare

Arbetet som flygledare ställer höga krav på din simultanförmåga. Arbetstempot för flygledare är varierande, under vissa perioder är det lugnt medan andra perioder kan vara mycket stressiga. Som flygledare är det därför viktigt att du kan behålla lugnet och tänka logiskt även i situationer då du arbetar under tidspress. Om du känner att du skulle vilja bli bättre på att hantera stress kan en kurs inom personlig effektivitet eller stresshantering vara något för dig.

Som flygledare är det viktigt att du har en god kommunikativ förmåga och att du kan förmedla information på rätt sätt utan att glömma viktiga detaljer. Det är dessutom viktigt att du har goda språkkunskaper. Utöver svenska och engelska är det bra om du som flygledare kan ytterligare språk, exempelvis tyska, franska eller spanska.

Om du som flygledare vill ta ett större ansvar på din arbetsplats kan du välja att läsa en ledarskapsutbildning. Du kan välja att antingen läsa ett längre och mer omfattande ledarskapsprogram eller en kortare ledarskapskurs fokuserad på en viktig del av ledarskapet. De kortare ledarskapskurserna kan handla om exempelvis coachande ledarskap eller konflikthantering. Om du nyligen har fått en chefsroll på din arbetsplats finns ett flertal ledarskapsutbildningar som riktar sig just mot nya chefer.

Att tänka på om du vill vidareutbildas

Om du som flygledare funderar på att vidareutbildas är ett första steg att ta upp frågan med din chef. Ta inledningsvis reda på om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling. Om det finns en policy för kompetensutveckling på din arbetsplats kan denna innebära att din arbetsgivare står för utbildningens kostnad eller att du får möjlighet att vara ledig ett par dagar för att utbildas.

Börja med att kartlägga dina egna kunskapsluckor och fundera över vilka områden i ditt jobb du skulle kunna bli ännu bättre på. Om du är osäker på vilken utbildning du ska välja kan du höra med dina kollegor om de har tips på utbildningar som de tror kan passa dig.

Framtidsutsikter

Enligt Arbetsförmedlingens yrkeskompass finns det idag fler flygledare än arbetstillfällen. Detta innebär att du som flygledare kan möta en hård arbetsmarknad. Vilken efterfrågan det finns av flygledare styrs huvudsakligen av antalet flygavgångar och flygplatser. Om du som flygledare vill bli mer konkurrenskraftig på arbetsmarknaden kan vidareutbildning vara en väg att gå.

[Facebook:recommend]


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.


Annonser

Du kanske också är intresserad av: