Klä dig rätt för arbetsintervjun

Många bävar inför tanken på en intervju. Till råge på allt måste du också hitta något att ha på dig! Men vad är det egentligen som gäller och hur mycket ska man göra sig till? Oroa dig inte! utbildning.se har 5 tips som kan hjälpa dig på vägen mot ditt nya jobb.

Klä dig rätt för arbetsintervjun

Många bävar inför tanken på en intervju. Till råga på allt måste du också hitta något att ha på dig! Men vad är det egentligen som gäller och hur mycket ska man göra sig till? Oroa dig inte! utbildning.se har 5 tips som kan hjälpa dig på vägen mot ditt nya jobb.

Det är inte alltid så lätt att veta vad du ska ha på dig när du går på en anställningsintervju. Men i de allra flesta fall måste du verkligen ha tänkt helt fel för att bli avvisad enbart baserat på vad du har för kläder. Inte väljer du att komma utklädd som clown till en intervju som revisor? Samtidigt är det givetvis så att om du kommer välklädd, polerad och anpassad till arbetsplatsen så kan dina chanser bara öka. utbildning.se ger dig fem tips på hur du bör klä dig inför din nästa anställningsintervju.

1. Anpassa dig – ta seden dit du kommer

Det stämmer, du har hört det förut så vi betar av det direkt! Ska du på en intervju som revisor på ett anrikt företag med klädkod, så är det givetvis en dålig idé att sticka ut med en sliten tisha och ett par trötta jeans. Samma princip gäller om du ska på en intervju till ett mer fysiskt jobb. Kommer du i skräddarsydd kostym, klackskor och guldklocka eller fodralklänning så kanske arbetsgivaren undrar hur du tänker.

Idéen är att inte vara distraherande! Klä dig till intervjun som du skulle gjort första dagen på ditt nya jobb.

2. Hygien!

Det kan inte understrykas nog! Om det står mellan dig och en annan kandidat, men du luktar svett, vem tror du får jobbet? Ingen vill jobba nära någon som inte är fräsch. Med det sagt ska du självfallet inte lukta som en hel parfymavdelning, men se till att vara nyduschad och välvårdad inför din anställningsintervju.

I detta ingår också att klippa naglarna, trimma bort eventuellt överflödigt näshår eller andra små saker som är lätta att åtgärda. Var välkammad, men inte blöt i håret. Vi förstår att du är nervös, men rök inte precis innan intervjun, då riskerar du att lukta som insidan av en skorsten. Kom ihåg att rolla av katt- och hundhår samt annan smuts. Man vet aldrig om någon är allergisk.

3. Dölj dina tatueringar

Det sägs att svenskarna är världens mest tatuerade folk. I dagsläget finns det nog få inhemska företag som bryr sig om dina tatueringar eller piercingar. Men innan du vet helt säkert vilken ton företaget har så rekommenderar vi att du visar upp din minst ”farliga” sida? Känn av stämningen först, och du kan alltid fråga innan intervjun vilken policy som gäller. Har du en ansiktstatuering? Japp, då får du glatt hålla masken!

4. Slarva inte med detaljer

Glöm inte skorna! Om du förövrigt är hel och ren, men har ett par trasiga, smutsiga eller opassande skor så sänker det helhetsintrycket av dig. Se till att skorna passar resten av din utstyrsel. Detsamma gäller resten av dina kläder. Ha inte på dig något som inte passar eller matchar den stil du för övrigt har. Har du svårt att veta vilka färger som matchar? Fråga någon med ett bättre öga eller sök online. Det finns hur många olika resurser som helst som kan hjälpa dig matcha rätt färger.

Ta en sista titt i en spegel innan intervjun. Knyt slipsen ordentligt och se till att axelbanden på din BH inte tittar fram. Tänk dig att du ska in och ta en 60 minuter lång bild. Säg cheese!

5. Traditionell och tidlös

I landet lagom är det aldrig fel att ligga precis i mitten. Det vill säga, du bör inte klä dig för gammalmodigt, eller för trendigt. Har du en gammal kostym som du inte haft på många år, men nu dammat av för en intervju? Låt malarna äta upp den och skaffa en ny. Men var samtidigt inte för modern. Lämna dina Lady Gaga-inspirerade outfits hemma.

I slutändan är det viktigaste att du är bekväm i de kläder du tar på dig. Kom som dig själv, men ställ frågor om vad som gäller och visa att du är villig att anpassa dig till de klädkoder som lyder. Är du hel och ren, med ett vinnande leende, så har du de bästa yttre förutsättningarna för att imponera på din nästa anställningsintervju!


Annonser