27 sep 2021

Vidareutbildning för lokförare

Vidareutbildning för lokförare

En lokförare ansvarar tillsammans med den övriga tågpersonalen för säkerheten ombord på tåget. Det är viktigt att du som lokförare kan lösa problem som uppstår snabbt och att du är stresstålig. Inför avfärd är det lokföraren som ser till att bromsarna har ställts in och att den tekniska utrustningen är påslagen.

Förslag på vidareutbildning för dig som lokförare

      Kundbemötande         
/
Stresshantering
/
/
      Retorik
/
Personlig effektivitet  
/

Du som lokförare har ett stort ansvar och det krävs att du har den rätta kompetensen för att arbetet ska utföras så säkert som möjligt. Mycket av en lokförares arbete genomförs i ensamhet, särskilt om du arbetar på godståg. Om du kör persontåg har du dock kontakt med tågets passagerare och kan gynnas av en vidareutbildning inom kommunikation eller kundbemötande. Det kan även vara positivt att ha goda språkkunskaper då vissa av tågets passagerare kan komma från andra länder än Sverige. Utöver svenska och engelska är det bra att behärska fler språk.

Som lokförare ger du även information till passagerarna via tågets högtalare. Om du känner dig osäker på detta kan du som lokförare välja att läsa en utbildning inom presentationsteknik eller retorik. 

Arbetet som lokförare är emellanåt stressigt och du måste kunna fatta snabba beslut och agera utefter den situation du ställs inför. Som lokförare är det därför bra att vidareutbildas inom exempelvis personlig effektivitet eller lära dig att hantera stressiga situationer genom en kurs i stresshantering.

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Om du som lokförare bestämt dig för att du vill vidareutbildas inom din yrkesroll är ett första steg att lyfta frågan med din chef. Ta inledningsvis reda på om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling. Om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling kan denna innebära att din arbetsgivare finansierar utbildningen eller att du har möjlighet att vara ledig från jobbet ett par dagar för att delta i utbildningen.

När du ska bestämma vilken slags utbildning du ska läsa bör du börja med att fundera över vilka områden i ditt arbete du skulle kunna bli ännu bättre på. Är du osäker på vilken utbildning som passar dig bäst kan du fråga dina kollegor eller din chef, kanske har de deltagit i en utbildning som varit särskilt lärorik och som kan passa även dig.

Framtidsutsikter

Enligt Arbetsförmedlingens yrkeskompass kommer lokförare att möta en god arbetsmarknad både på fem och tio års sikt. Inom yrket råder en hög medelålder och under de kommande åren beräknas många lokförare gå i pension. Detta, tillsammans med det faktum att färre personer väljer att utbilda sig till lokförare, leder till att antalet arbetstillfällen för kompetenta lokförare blir fler.Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.

Senast uppdaterad: 27 sep 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-05

Vidareutbildning för turistinformatör

Som turistinformatör ska du kunna svara på olika frågor gällande sevärdheter, evenemang, museer, aktiviteter och annat som kommunen med omnejd erbjuder turister. Andra arbetsuppgifter kan också handla om att boka boenden samt sälja kartor och biljetter. Som turistinformatör kan du även ha olika administrativa uppgifter, såsom att beställa broschyrer och annat material till kontoret. ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-27

Vidareutbildning för marknadsassistent

Eftersom marknadsföringsbranschen förändras i snabb takt är det viktigt att du som marknadsassistent hänger med i den tekniska utvecklingen. Företag använder sig exempelvis av sociala medier i en högre utsträckning för att nå ut med sitt budskap idag, vilket ställer nya krav på dig som marknadsassistent.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-22

Vidareutbildning för arbetsterapeut

En stor del av en arbetsterapeut vardag innebär att inspirera och engagera andra personer, det kan därför vara en bra idé att läsa en kurs inom coachning eller ledarskap.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!