Hantera din scenskräck och slipp rampfebern

Genom att förstå varför du blir nervös av att tala inför andra får du lättare att hantera din rädsla och kanske på sikt kan övervinna den helt.

Talarskräck

Är det värsta du vet att tala inför människor? Den bistra sanningen är nog att rädslan inte kommer att försvinna med några enkla tips. Men med träning och rätt verktyg kan du lära dig att bemästra den så att den inte längre utgör ett hinder för dig.

Du som dagligen talar inför stora grupper och nya människor vänjer dig förmodligen efter ett tag, men riktigt så ser inte vardagen ut för de flesta. Troligtvis är det snarare så att du endast då och då förväntas tala inför grupp. På månadsmötet, inför en stor presentation eller under företagsfesten.

Först, låt oss titta på vad det är som egentligen händer när de kalla kårarna sakteligen kommer krypande.

hantera scenskräck

Vad är scenskräck?

Att stå inför en grupp och hålla tal är många människors absolut största skräck. Men varför är det så jobbigt för dig och många andra? Vad är det som händer i kroppen?

När du blir nervös, övergår det snabbt till rädsla. Rädsla hade för längesedan en helt annan funktion i vår mer primitiva vardag. När hjärtat börjar slå snabbare förses muskler med mer blod och syre medan de primitiva delarna av hjärnan tar över tankeverksamheten.

Detta kallas ibland i folkmun för att fly eller fäkta och betyder just det. Ska du brösta upp dig och möta en angripare eller springa för ditt liv? Tyvärr är inget av alternativen en särskilt bra lösning när du står längst fram och ska presentera resultatet av ett projekt du lagt ner hjärta och själ på. 

Bli en tryggare talare. Hitta din retorikkurs

Scenskräckens beståndsdelar

Det är inte alltid så lätt att bena ut exakt vad det är som gör dig rädd. Det är först när du kan sätta fingret på exakt vilka dina orosmoln är som det blir lättare att låta solen skina rakt igenom dem!

Perfektion är en av de största bovarna. Att kunna sin sak vid sidan av scenen är inte det samma på scenen. Det kan vara frustrerande att människor uppfattar dig som nervös och osäker när du egentligen kan mycket mer. Men som man ofta säger, ingen är perfekt. Och så länge du inte kräver det av andra, bör du inte göra det av dig själv heller.

Förödmjukelse är ett annat stort orosmoment och stor källa till ångest för många. Återigen ställer vi dig en klyschig fråga: vad är det värsta som kan hända? Visst du kan råka säga fel, men det kommer nog aldrig bli värre än så. Och glömmer du av dig helt och hållet eller säger något fel, ursäkta dig. Gå åt sidan och kolla i din dator eller dina anteckningar. Ingen kommer korsfästa dig för det. Och framför allt, ingen annan än du kommer ens komma ihåg att det hände.

Alla dessa stirrande ögon. Att vara centrum av all uppmärksamhet är inte alltid superkul. Tricket är att se det som mindre av en börda och faktiskt för vad det är, vilket är smickrande och utvecklande. Du kontrollerar uppmärksamheten i ett rum fullt av vuxna människor. Det är möjligen svårt för dig att uppskatta i stunden, men faktum är att det egentligen är hedervärt och något att vara stolt inför.

Det finns alltid en viss risk med att ta till scenen. Men du har alltid mer att vinna än förlora. Gör du något misstag kommer det bara vara du som minns det efter en vecka. Oavsett vad, får alla tal alltid applåder.

scenskräck

Hantera din scenskräck

Många går in i en presentation med fel inställning. Publiken vill lyssna på vad du säger och vad mer: de vill att du ska lyckas. Det är förmodligen få av dina medarbetare eller människor som kommit för att se dig prata som hoppas att du ska göra bort dig. Och de som mot allt förmodan gör det, är inte värda din energi.

Känner du din publik? Vem du talar inför är avgörande för hur stora förväntningarna på dig är. Är det en bröllopsskål, en presentation på månadsmötet eller en keynote på konferensen? Fundera kring din publik och vart du ska lägga ribban för nervositeten. Oftast är det inte lika stort som du bygger upp det. Men är du keynote, då har du faktiskt rätt att vara lite nervös.

Gör rädsla till passion. Det är lättare sagt än gjort men anledningen till att du är rädd är för att det betyder något för dig. Det finns, som tidigare påpekat, en risk. Men om uppdraget är ditt så brinner du förmodligen för detta! Vänd på det hela och låt rädslan sporra dig. Innan du kliver upp, sätt på din favoritlåt eller låt en vän peppa upp dig. Gå in med föreställningen att du kommer krossa förväntningarna, eller om det fungerar bättre för dig att det kommer bli ett skönt och avslappnat samtal.

Dela ansvaret med en kollega eller vän. Det kan vara riktigt jobbigt att ensam ansvara för att stå upp och presentera. Om detta känns övermäktigt, berätta det för en kollega och låt hen hjälpa dig bära på bördan. Även om din kollega inte tar lika stor del av presentationen som dig, kan det vara skönt att få dela rampljuset med någon du litar på.

Interaktivitet och humor är beståndsdelar som snabbt kan göra en ganska torr eller spänd stämning avsevärt mer avslappnad. Börja med ett roligt skämt om hur nervös du faktiskt är. Ett annat alternativ är att få publiken att interagera med dig. Något som, speciellt i Sverige, kan vara en utmaning. Be därför vissa av dina närmare kollegor eller vänner att ställa frågor eller på andra sätt ta täten för interaktionen.

Låt aldrig din osäkerhet vara en ursäkt. Men om du kör fast eller känner att du kommer av dig för mycket, kan du lugnt och sansat alltid förklara att du är nervös och ursäkta dig medan du snabbt kollar dina anteckningar eller samlar dig själv. Ingen kommer tänka lägre tankar om dig för det, snarare är det ett väldigt proffsigt sätt att hantera en svår situation.

Tro på ditt material. Självfallet är du väl påläst, men än viktigare är att du är stolt över ditt material. Det är mycket lättare att söka trygghet och finna lugn i en väloljad och tight presentation. Ibland kan det vara värt att börja om från början om det inte känns bra. Var inte för petig, men du behöver kunna stå för det du ger din publik.

Våga tro på dig själv

Din karriär kommer aldrig att stå och väga på ett eller två tal som möjligtvis blir aningen mediokra. Men det finns många tjänster där en återkommande komponent är att då och då göra olika framträdanden för publik. Det är inte heller ovanligt att personer tackar nej till tjänster som vore ett kliv uppåt i karriären för att dem involverar att tala inför grupp. Låt inte rädslan äga dig eller din karriär. Använd vad du lärt dig i den här artikeln och hantera din talarskräck, den är trots allt inget mer än en biologisk illusion.

Källa: Harvard Business Review


Kunskap ger dig lugn

Hitta en retorikkurs!

Sam Ögren

Sam Ögren

Digital marknadsspecialist (Visa mer)
Sam Ögren är digital marknadsspecialist på Keystone Education Group. Han började sin karriär med att skapa och redigera innehåll i formerna bild, video och text. Han har länge varit en av Keystones snabbaste pennor när det kommer till att producera faktabaserade artiklar med en rolig twist. Under sin tid på Keystone har han bland mycket annat varit med och skrivit Ledarskapsguiden och Projektledarguiden. Numera ligger fokuset på specialisering inom sökmotormarknadsföring (SEM) och sökmotoroptimering (SEO), även om han då och då gärna skriver en text eller två. Han har tidigare studerat Medie- och kommunikationsvetenskap på universitetet och har en kandidatexamen från Södertörns Högskola. På fritiden slukar han böcker och tränar, när han inte gör detta jagar han drömmen som fantasyförfattare. (Mindre)

Om

Sam Ögren är digital marknadsspecialist på Keystone Education Group. Han började sin karriär med att skapa och redigera innehåll i formerna bild, video och text. Han har länge varit en av Keystones snabbaste pennor när det kommer till att producera faktabaserade artiklar med en rolig twist. Under sin tid på Keystone har han bland mycket annat varit med och skrivit Ledarskapsguiden och Projektledarguiden. Numera ligger fokuset på specialisering inom sökmotormarknadsföring (SEM) och sökmotoroptimering (SEO), även om han då och då gärna skriver en text eller två. Han har tidigare studerat Medie- och kommunikationsvetenskap på universitetet och har en kandidatexamen från Södertörns Högskola. På fritiden slukar han böcker och tränar, när han inte gör detta jagar han drömmen som fantasyförfattare.

Annonser